hakeryk2 Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 Witam, Poszukuję obecnie modułu cache'ującego ponieważ mam ogólnie problemów z wydajnością (https://www.prestashop.com/forums/topic/526483-related-products-pro-recenzja-wtyczki-i-kilka-uwag/) a jednocześnie jeszcze nie do końca jest przygotowany na przejście na super szybki serwer za 2000 zł rocznie. Moje pytanie jest takie: czy któryś z użytkowników posiada doświadczenia z tymi płatnymi modułami? Czy któryś z nich jest wart swojej ceny + oraz nie sprawia problemów? Aktualnie najbardziej wpadły mi w oko te 2 poniższe: 1 http://addons.prestashop.com/pl/7939-page-cache-v3.html - cena nieco wysoka, ale jest możliwość refundu jeśli wtyczka się nie spodoba 2 http://addons.prestashop.com/pl/17537-site-cache-for-prestashop.html ze względu na cenę jednak mała ilość opinii, choć przychylnych i również według zapewnień autora można liczyć na refund jeśli nie zadziała tak jak chcemy. No chyba, że ktoś zna coś jeszcze innego. Czekam na opinie i doświadczenia, Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 moze rozwaz cloudflare - jest za darmo Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 jeżeli już konieczne chcesz moduł to ja polecam expresscache natomiast cloudflare - też jest git, zwłaszcza, że można przyspieszyć sklep w ujęciu globalnym - jeżeli handlujemy z całym światem Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted May 10, 2016 Author Share Posted May 10, 2016 Niestety według opinii (2 ostatnie wpisy na forum) expresschache nie działa w 1.6.1.4 ale dzięki za sugestie. Ja natomiast proszę Vekia o chociaż szczątkową odpowiedź w temacie related products pro, bo to własnie ten temat mnie męczy niemiłosiernie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ListwySamochodowe.pl Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 cloudflare (i inne cdny) jak pisze vekia jest dobry jak masz klientów z różnych krajów - jeśli masz klientów z Polski i dobry serwer też zlokalizowany w Polsce to cdn nie da przyspieszenia możesz ewentualnie spróbować zoptymalizować ustawienia po swojej stronie (chyba, że już to masz zrobione), popatrz też co pokazują zewnętrzne narzędzia jak tools.pingdom.com czy developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 nie prawda , ze nie da przyspieszenia.... po pierwsze pliki mediow sa otwierane z ich serwerow a nie twojego wiec masz zmniejszona i moc obliczeniowa i transfer na swoim hostingu po drugie cloudflare ma jeden z punktow w warszawie wiec masz lokalizajce polska Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Ja mam tylko takie pytanie czy to cloudflare polega tylko na podmianie DNS? Czy jest to jakiś moduł, ponieważ wertuję Google i jakoś nie mogę nic więcej znaleźć informacji o tym. Tak trochę laikowi pomóżcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ListwySamochodowe.pl Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 hakeryk2 nie trzeba żadnych modułów, zakładasz u nich konto i zmieniasz dns, a jeśli Twój hosting ma taką opcję to tylko w panelu hostingu ustawiasz połączenie. hatak akurat rozmawiałem z adminami kilku hostingów o cloudflare i mają zgodne opinie, że jeśli użytkownicy i serwer są w tym samym kraju to użycie cloudflare może nawet spowolnić działanie strony, także wybacz ale w tej kwestii bardziej im wierzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 hehehe zamiast wierzyc komus na slowo sam sprawdz, zmierz, zapisz wyniki - moze sie okazac ze faktycznie masz racje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ListwySamochodowe.pl Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Wyniki moich pomiarów nie były jednoznaczne (czytaj raz było szybciej z cf a raz bez) stąd się konsultowałem. Natomiast pomiary narzędziami online nie są miarodajne bo te narzędzia są rozlokowane po całym świecie, a chodzi o prędkość dla polskich użytkowników. Podsumowując podtrzymuję to co napisałem wcześniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted May 23, 2016 Author Share Posted May 23, 2016 Panowie mogę powiedzieć tylko tyle, że kupiłem PageCache i jestem po ogromnym wrażeniem - moje czasy z idle load z 3000ms spadły do 200-300 ms a czasami nawet i szybciej. Wtyczka troszkę mi w niektórych miejscach pomieszała JS ale szybko się z tym uporałem. Vekia w końcu cache'uje Twoje Related Products Pro do których sobie jeszcze zrobiłem LazyLoad i strona w końcu śmiga jak szalona Zobaczę jaki to będzie miało wpływ na SEO oraz głębokość wizyt. Ogólnie polecam 9/10 + dobry support i ciągłe ulepszanie modułu przez twórcę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 23, 2016 Share Posted May 23, 2016 A jaki masz wynik w Page Speed Insights? https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted May 23, 2016 Author Share Posted May 23, 2016 Wskoczyłem na 80 z 73 (dużo punktów i tak zabierają mi oczekiwania na zewnętrzne pierdoł a la facebook). Baza danych została u mnie mocno odciążona i jeśli ktoś do tej pory siedzi na tanim współdzielonym serwerze hekko.pl to takie czasy jak max 500ms dla odpowiedzi z serwera jest po prostu czymś świetnym. Ogólnie jeszcze potem przerzucę się na VPS i zobaczę jak to będzie śmigać, ponieważ potrzebuję mieć możliwość wygenerowania cache dla całej strony (6000 podstron) poprzez wpuszczenie cronem jakiegoś crawlera (moduł za pierwszym razem ładuje stronę normalnie, dopiero po pierwszym załadowaniu utworzona jest jej kopia cache). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts