flood Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 Witam, Mam obecnie sklep Presta na domenie co.uk Taki sam sklep chcę stworzyć dla polskich użytkowników na tym samym adresie tylko z końcówką pl i na innym serwerze. Pytanie jak to zrobić? Przeczytałem kilka wątków ale generalnie dalej niewiele wiem. Rozumiem, że najpierw mam wejść do PHPMyAdmin, i wyeksportować bazę danych. Tylko w jakim formacie? SQL? I co dalej mam robić? Stworzyć nowa bazę danych na nowym serwerze? Skopiować wszystkie pliki 1 do 1 na nowy serwer. Zaimportować do bazy danech te wyeksportowaną? Tylko jak mi się to połączy? Z góry dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 mozesz wyeksportować produkty do pliku csv, następnie zaimportować je z pliku csv. ja bym jednak spróbował problem rozwiązać, oszczędzisz sobie mnóstwo pracy. 1) spróbuj usunąć plik .htaccess z głównego folderu presty, następnie spróbuj dostać się do sklepu 2) zaplecze działa normalnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 1) eksport bazy danych (format obojętnie jaki, byle by był akceptowany przez serwer docelowy)2) kopia plików 3) wgranie bazy na nowy serwer 4) wgranie plików na nowy serwer5) zmiana danych do bazy w pliku konfiguracyjnym (config/settings.inc.php) 6) logowanie do zaplecza sklepu7) przejście do preferences > seo & urls - zmiana domeny Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 flood Posted May 9, 2016 Author Share Posted May 9, 2016 Dzięki, Zaraz się za to zabieram Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 flood Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 (edited) Witam ponownie. Zrobiłem wsyztsko zgodnie z instrukcją ale wyskakuje mi hasło przy próbie logowania do Back Office Internal Server Error The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request. W pliku config zmieniłem tylko: define('_DB_SERVER_', '************'); define('_DB_NAME_', '**************'); define('_DB_USER_', '*************'); define('_DB_PASSWD_', '************'); Czy jeszcze inne dane trzeba zmieniać? Edited May 11, 2016 by flood (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Jeśli ci wyświetla taki komunikat dobrze jest włączyć tryb debugowania jeśli się wyświetlą dodatkowe błędy łatwiej będzie znaleźć przyczynę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 uprawnienia do plików i folderów (zapis) pozmieniane? http://doc.prestashop.com/display/PS16/Installing+PrestaShop sekcja "Step 3 & 4: System compatibility & Store information" Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 flood Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Zrobiłem 755 do folderów wymienionych w linku. I niestety dalej nie działa. A jak zrobic debugowanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 https://www.prestashop.com/forums/topic/272660-500-error-b%C5%82%C4%99dy-bia%C5%82a-strona-instrukcja-dotycz%C4%85ca-trybu-debugowania/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 flood Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Podmieniłem i nie wyskakuja nowe informacje. To może skoro mam problemy z przeniesieniem całego skelpu to czy jest jakas forma by przenieśc same produkty ze zdjęciami i kategoriami do nowego sklepu juz z poziomu presty. To bym po prostu na nowym serwerze stworzył nowy sklep i tylko produkty i kategorie zaimportował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 flood Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Nawet nie wiem jak Ci dziękować. Udało się. Na koniec wyłączyłem jeszcze friendly urls i ponownie załączyłem i wszystko hula jak ta lala. Pomogło usunięcie .htaccess. Widzę że juz się sam nowy .htaccess stworzył. Dziękuję bardzo jeszcze raz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 no widzisz, obyło się bez zabawy w czasochłonny export i import towarów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
flood
Witam,
Mam obecnie sklep Presta na domenie co.uk
Taki sam sklep chcę stworzyć dla polskich użytkowników na tym samym adresie tylko z końcówką pl i na innym serwerze.
Pytanie jak to zrobić?
Przeczytałem kilka wątków ale generalnie dalej niewiele wiem.
Rozumiem, że najpierw mam wejść do PHPMyAdmin, i wyeksportować bazę danych.
Tylko w jakim formacie? SQL? I co dalej mam robić?
Stworzyć nowa bazę danych na nowym serwerze?
Skopiować wszystkie pliki 1 do 1 na nowy serwer.
Zaimportować do bazy danech te wyeksportowaną?
Tylko jak mi się to połączy?
Z góry dzięki za pomoc.
11 answers to this question
Recommended Posts