maniera Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Witam, Proszę o pomoc w imporcie nowych podkategorii... Otóż będzie to sklep z akcesoriami motocyklowymi utworzona jest: kategoria główna > podkategoria > i tutaj chce dodać ok 20 podkategorii (z csv) dokładnie jest to wyszukiwanie po roku produkcji czyli mamy marka motocykla (utworzona kategoria) > model motocykla (utworzona kategoria) i tutaj do wielu modeli chcę utworzyć kolejne podkategorię czyli rok : 1995, 1996, 1997... 2016 czyli po ok 20 do każdego modelu. walcze próbuje oddzielam przecinkami, ; i nic podaje po id kategorii, nazwie no nie działa czy może ktoś pomóc lub utworzyć taki przykładowy .csv ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Zrobiłem test na takim pliku jak w załączniku i utworzyło mi kategorie (przy założeniu, że 17 to ID kategorii rodzica). cat.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniera Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 dzieki już próbuję, tylko że nowe kategorie nie mają być w kategorii głównej tylko podkategoriiczyli jeszcze jedna tabela i tam ID subkategorii z tym że co w nagłówku childID ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Nie, plik ma wyglądać dokładnie tak jak załącznik, w kolumnie parent ID dajesz ID podkategorii (pisałeś, że one już istnieją w sklepie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniera Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 aha tak są już utworzone , czyli nie muszę tworzyć drzewa tylko podaję rodzica i powinno grać zaraz się odezwę czy będzie coś z tego ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniera Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 po imporcie dostaje taki komunikat " Przepisywany link dla (ID: 55) był przepisany jako s1000r-w-and-w-o-cc."i podkategia przesuwa się tam gdzie są kategorie główne i jest pusta ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Ciężko powiedzieć bez wglądu do sklepu, generalnie powinno działać jeżeli tylko nic nie pomieszałeś z tymi ID. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniera Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 A przy przypisaniu kolumny gdzie mamy ID ma być "kategoria nadrzędna" czy "ID" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Nadrzędna Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniera Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 to dostaje komunikat Jest 5 ostrzeżeńPrzepisywany link dla (ID: null) był przepisany jako 1996. Przepisywany link dla (ID: null) był przepisany jako 1997. Przepisywany link dla (ID: null) był przepisany jako 1998. Przepisywany link dla (ID: null) był przepisany jako 1999. Przepisywany link dla (ID: null) był przepisany jako 2000. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 To można olać, sklep tylko informuje jaki dał przyjazny link dla produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniera Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 masakra...zależy mi na tym ponieważ jest tego trochę było by spoko ale nie dodaje tych kategorii ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Rzeczywiście sklepy motoryzacyjne mają to do siebie, że drzewo kategorii jest bardzo rozbudowane, aż czasem limity pamięci serwera trzeba zwiększać żeby je pełne wyświetlić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 A jaka to wersja Prestashop? U mnie dodało te podkategorie (1.6.1.5) Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniera Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 poszło musiałem włączyć Wymuś wszystkie numery IDWielkie dzięki za pomoc !!!! Temat uważam za zamknięty ! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 No to super, jeżeli byłbyś zainteresowany modułem ułatwiającym klientowi przechodzenie po tym drzewie kategorii (takim jak na górze tej strony) to mam niedrogo Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniera Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 Już kupiłem dośc dawno taki moduł ale szukałem właśnie takiego jak w linku może coś innego będziemy potrzebowali możesz podać maila to będziemy w kontakcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Zapraszam do zapisania się na nasz newsletter przez link w mojej stopce, dzięki temu będziemy w kontakcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts