Jump to content

Problem ze sortowaniem wewnątrz kategorii, pod odświeżeniu wraca na pierwotną pozycję

heniu4

Recommended Posts

Dzień dobry, na wstępie wersja presty to 1.6.1.4,

tak jak w tytule mam problem z ręcznym przemieszczaniem produktów w wewnątrz kategorii, za pomocą Drag&Drop przesuwam dany produkt w odpowiednie miejsce, presta zwraca mi komunikat "aktualizacja powiodła się" ale po odświeżeniu listy sytuacja produkty są na swoich starych miejscach.

Z tego co doczytałem w internecie to nie tylko ja borykam się z tym problemem, tylko nie mogłem znaleźć rozwiązania. Ktoś zaproponował rozwiązanie zmienić kolejność->odświeżyć stronę"widok danej kategorii", i powiem że ten sposób działa ale tak może w 5%. 

Zna ktoś rozwiązanie tego problemu?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Kiedyś się z tym spotkałem jednak nie szukałem przyczyny ponieważ nie było to "moim zadaniem" natomiast wtedy ładnie zadziałało troszkę inne rozwiązanie na początek wszytkie produkty poprzesuwałem drag&drop a na koniec ostatni produkt przesunąłem klikając na strzałkę to spowodowało poprawny zapis kolejności produktów.

Dokładnie tak samo obchodzę to jak kolega powyżej napisał, przesuwam na koniec, a potem do góry, upierdliwe, ale jakoś się da. Nie wiem jak w 1.6.1.4, ale we wcześniejszych wersjach było tak, że układając produkty trzeba było wyświetlić ich całą listę, bo działanie na drugiej stronie nadawało produktowi pozycję np. 1 zamiast 21.

Sprawdziłbym jeszcze czy na liście produktów nie ma przypadkiem duplikatów pozycji, bo jeżeli są to trzeba by odpalić czyszczenie pozycji w kategoriach, żeby ustawiło im po kolei wartości.

Dziękuję Panowie, pomogło. U mnie nie ma szczełek góra dół dla produktów, ale działa jak przy kolumnie Pozycja na samej górze wciśne przyciśk sortowanie od najmniejszej lub od największej. 
cj12ygr.png