Jump to content
  • 0

Miniatury zdjęć - generowanie na localhost.

doslonce

Question

Presta 1.6.1.4. Nie mogę wygenerować miniatur zdjęć na hostingu Hekko. Robiłem to przez całą sobotę. Dostawałem info o braku limitu czasu. Za każdym razem "usuń poprzednie obrazki" zaznaczałem na "nie", ale w sumie nie udało mi się wygenerować wszystkich.

Czy jak wygeneruję miniatury na localhost to wystarczy później skopiować cały katalog img na serwer zastępując dotychczasowy ?

12 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Presta 1.6.1.4. Nie mogę wygenerować miniatur zdjęć na hostingu Hekko. Robiłem to przez całą sobotę. Dostawałem info o braku limitu czasu. Za każdym razem "usuń poprzednie obrazki" zaznaczałem na "nie", ale w sumie nie udało mi się wygenerować wszystkich.

Czy jak wygeneruję miniatury na localhost to wystarczy później skopiować cały katalog img na serwer zastępując dotychczasowy ?

Możesz na localhoscie, ale na produkcyjnym serwerze też to zrobisz - musisz odświeżać aż do momentu pojawienia się zielonego komunikatu "miniatury zostały wygenerowane poprawnie" - wtedy będziesz miał pewność że są wszystkie.

W przypadku gdy masz kilka/kilkanaście tysięcy produktów może trwać to naprawdę długo na mało wydajnych serwerach  :( - ale niestety nie ma wyjścia.

Możesz ewentualnie generować poszczególne miniatury oddzielnie, ale czas na generowanie wszystkich i tak w sumie będzie taki sam...

Plusy z tego są takie, że gdy raz to zrobisz będziesz mieć spokój już na zawsze  ;), no chyba że zainstalujesz nowy szablon  :D

• 0

postaw na localhoscie kopie Twojego sklepu, wygeneruj miniatury i przenieś,

ja w ten sposób to robię

to wiem, tylko moje pytanie było czy potem wystarczy przenieść na serwer sam katalog "img" ?

Możesz na localhoscie, ale na produkcyjnym serwerze też to zrobisz - musisz odświeżać aż do momentu pojawienia się zielonego komunikatu "miniatury zostały wygenerowane poprawnie" - wtedy będziesz miał pewność że są wszystkie.

W przypadku gdy masz kilka/kilkanaście tysięcy produktów może trwać to naprawdę długo na mało wydajnych serwerach  :( - ale niestety nie ma wyjścia.

Możesz ewentualnie generować poszczególne miniatury oddzielnie, ale czas na generowanie wszystkich i tak w sumie będzie taki sam...

Plusy z tego są takie, że gdy raz to zrobisz będziesz mieć spokój już na zawsze  ;), no chyba że zainstalujesz nowy szablon  :D

Siedziałem 8 godzin na generowaniu i nie dało rady. Nie mam więcej na to czasu. Wolę na lokalhoscie

Drugi błąd (linki po lewej na górze) - to moduł "Górne poziome menu" /blocktopmenu/ - kliknij opcję "WYCZYŚĆ" - i będzie OK...

Możesz bardziej konkretnie bo nie wiem o co chodzi ?

• 0

Generowałem miniatury na localhost i po pewnym czasie wyskoczył mi błąd:

Fatal error: Maximum execution time of 7200 seconds exceeded in C:\xampp\htdocs\......\classes\controller\Controller.php on line 624

Coś muszę zmienić w ustawieniach ?

• 0

7200 to dwie godziny - na PC-cie w takim czasie przy np. 2 rdzeniach procesora i 2Gb Ram powinieneś wygenerować około miliona miniatur  -_-

No chyba, że tyle rzeczywiście potrzebujesz... lub generujesz je na "archaicznym" sprzęcie.

W takim przypadku radziłbym robić to jednak na serwerze wirtualnym zgodnie z instrukcją jaką podaje Prestashop  :D

• 0

Komputer Core 2 duo 3GHz

Znalazłem php.ini w xamppie był w katalogu php. Zmieniłem "max_execution_time" na 86400 jak poniżej w kodzie

Maximum execution time of each script, in seconds
; http://php.net/max-execution-time
; Note: This directive is hardcoded to 0 for the CLI SAPI
max_execution_time=86400

; Maximum amount of time each script may spend parsing request data. It's a good
; idea to limit this time on productions servers in order to eliminate unexpectedly
; long running scripts.
; Note: This directive is hardcoded to -1 for the CLI SAPI
; Default Value: -1 (Unlimited)
; Development Value: 60 (60 seconds)
; Production Value: 60 (60 seconds)
; http://php.net/max-input-time
max_input_time=90

i znowu dał błąd na 7200 ?

Chyba, że źle restartuję apache i dlatego nie załapał zmian ?

Daję mu stop i potem start.