Jump to content

Problem z dodaniem nowej pozycji

herwaldi

Recommended Posts

Witam,

dopiero zaczynam moją przygodę z PS, mam problem z dodaniem nowej pozycji (HOOK),

dodaję w plku FrontController.php
'HOOK_displayLang' => Hook::exec('displayLang'),
, umieszczam HOOK w header.tpl lecz w Panelu Admina nie widzę tej pozycji :( Dodam, że mam również dodaje w bazie w kolumnie ps_hook odpowiedni rekord. Co muszę jeszcze zrobić, żeby pozycja się pojawiła w PA? Czy muszę ją definiować z odpowiednim pluginem? (Też to robiłem i nie działa). Chciałbym, żeby pozycja widniała w PA żebym mógł sobie tam dodawać co zechcę.

Pozdrawiam Marcin

To tak nie działa, żebyś mógł dodać sobie moduł do hooka to moduł musi mieć napisaną jego obsługę więc niepotrzebnie edytujesz frontcontroller. Wejdź w dany moduł dopisz mu obsługę nowego hooka a w samym pliku tpl możesz go wywołać tak {hook h='displayLang'} i to w zasadzie wszystko.

Jeszcze zapomniałem napisać że po dopisaniu hooka należy moduł podpiąć do niego w zakładce pozycje.

Dopsiuję do pliku bloklanguages.php następującą rzecz:

public function hookDisplayLang($params) {
return $this->hookDisplayLang($params);
}

I nic mi się nie pojawia w pozycjach

Czasami moduły pomimo takiego wywołania nie chcą go wyświetlić, najlepiej nowego hooka dopisać w module również przy instalacji i zresetować moduł, a w samym wywołaniu zwrócić go tak:

public function hookDisplayTop($params)

{

if (!$this->_prepareHook($params))

return;

return $this->display(__FILE__, 'blocklanguages.tpl');

}

public function hookDisplayLang($params) {

return $this->hookDisplayTop($params)

}

Czyli pierwszy hook jest oryginalny i ma przypisaną zawartość a drugi dodatkowy hook zwraca zawartość pierwszego. Oczywiście jeśli masz własny moduł i nie masz pierwszego hooka to ten drugi musi coś zwracać inaczej nie ma sensu go wywoływać :)