Jump to content
  • 0

Strona produktu znika po dodaniu jednej z grup atrybutu co to mogą być za czary?

magdalena7

Question

Witam,

Stała się u mnie na sklepie rzecz niesamowita kilka produktów po otwarciu miało pustą kartę, 

Po ocenie, że są to tylko takie z atrybutem wzoru ochraniacza do kojca odkryłam, że po tej opcji usunięciu produkt znowu widać, ale nie mogę dodać tego atrybutu ani nowego ponieważ wted strona znika. Jest taki chyba limit na atrybuty, które działają na pojedynczych produktach nie w zestawach mebli z wieloma atrybutami

http://www.mamaipapa.pl/pl/86-komplet-mebli-do-pokoiku-dzieciecego.html

Co się mogło wydarzyć? Potrzebuję w przyszłości mieć większą ilość tych atrybutów i bardzo potrzebuję by funkcjonowały normalnie.

Dla osoby, która rozwiąże mój problem będzie nagroda! :)

Pozdrawiam,

Fioletowa

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Włącz tryb debugowania i dodaj atrybuty. Na białej stronie powinny pojawić się wtedy błędy.

Jaki to jest hosting? Jaka wersja presty ?

Presta z tego co mi wiadomo nie ma limitu atrybutów.

Tak się zastanawiam tylko jaki jest sens kombinować tak bardzo z atrybutami jeśli można każdy element wprowadzić osobno. Pozycja strony w googlach będzie dużo wyższa, a i problemy jakie masz obecnie znikną.

• Like 1

• 0

Rozmawiałem ostatnio z przedstawicielem Googla w Polsce. Twierdził, że sklepy posiadające każdy produkt wprowadzony jako osobną pozycję są wyżej indeksowane przez wyszukiwarkę niż te, które mają asortyment wprowadzany pod jednym kodem i różnią się atrybutami.

Z doświadczenia wiem, że po części się to zgadza. Bo takie sklepy mają po prostu więcej stron. Z drugiej strony opisy się powielają, różniąc się jednym szczegółem.

Jak jest dokładnie wie tylko sam Google.

• Like 1

• 0

Dziękuję za odpowiedź, 

Dziś spróbuję to sprawdzić.

Myślę, że do ma związek pomiędzy ilością atrybutów do ilości indeksowania. Mogę mieć max 24 atrybuty oczywiście nie osobne grupy.

Co do wrzucania osobno zestawów w 12 kolorach pościeli, 2 typami materaca, wzorami ceratek siedzisk jak i kojca i przewijakow to nie dziękuję. Długie opisy byłyby na maksa powielone i istny bałagan by powstał.

Klienci lubią samodzielny wybór, a gdybym nie miała takich zestawów (do których mam dobre zdjęcia) i wszystko było oddzielnie to mniej by się sprzedawało. Ciężej jest kliknąć "bez ochraniacza" "bez dodatkowego boku" "bez regalika" i tak też klient nie pominie nic by mieć full komplet zobaczy wszystkie możliwe opcje.

Akurat tutaj to się bardzo sprawdza.

Ale przemyślę to czy nie zrobić podkategorii do koloru i rozmiaru mebli i tam wrzucić 12 opcji zestawów z pościelą pokazaną na miniaturce w rogu, tylko wtedy pozostaną pozostałe opcje i w tym tkwi problem, że nagle nie mogę ich wielu mieć

Wersja 1.4.4.1

nazwa.pl

a strona produktu znika tylko w jego tresci, wszystko po za tym wyglada normalnie tylko z pusta strona produktu.

Gorzej, że nie wiem kiedy to się stało, nikt się nie skarżył z klientów, a akurat to co schodzi czyli białe meble działały ponieważ mają mniej atrybutów.

Ostatnie zmiany na sklepie to dodanie czatu i wersji mobilnej sklepu.

Moduły też były dodawane, ale chyba nie miało to wpływu. Dziś się okaże czy wyjdą jakieś błędy :)

Pozdrawiam!

• 0

Szczerze mówiąc przy wersji 1.4 pomyślałbym o jej aktualizacji do nowszej z przeniesieniem bazy produktów, klientów itp.

Wieczorem postaram się sprawdzić czy wersja 1.5 i 1.6 posiada jakieś ograniczenia odnośnie ilości atrybutów w praktyce :)

Masz jeszcze jeden babol na stronie podanej w 1 poście. Po wczytaniu strony widoczne są wszystkie zdjęcia miniaturek, zaś po wybraniu jakiegokolwiek atrybutu miniaturki znikają. I tak masz na każdej stronie z produktami.

Na początek wyłącz nowo po instalowane moduły, jeden po drugim i sprawdzaj jak działa strona (odświeżaj ją korzystając z kombinacji klawiszy CTRL + R). Możliwe, że któryś z modułów coś namieszał.

• Like 1

• 0

Presta nie radzi sobie z dużą liczbą kombinacji.

Autor AWP twierdzi, że goła presta może uciągnąć 1-3 tys. kombinacji, ale nie widziałem sklepu, który dobrze działa i ma ich ponad 1000.

Zazwyczaj problem zaczyna się przy kilkuset kombinacjach, tu jeśli dobrze liczę są 432 a to już dużo, zwłaszcza na zwykłym serwerze. Zresztą VPS niewiele pomoże moim zdaniem, po prostu presta tak ma. Podobno AWP jest na to lekarstwem ale nie testowałem (kosztuje 150$).

PS: @Maciej Nie wiem co to za "przedstawiciel google" ale bym polemizował.

Edited by ListwySamochodowe.pl (see edit history)
  • Like 1

• 0

Niestety nie jest to możliwe :( 

Ta skórka była kiedyś przekodowana na tę wersję i raczej nie nadaje się na aktualizację.

Za dużo byłoby z tym zachodu, a ja się boję o pozycję grafiki mocno. Można by próbować tylko i pewnie się nad tym mocno denerwować ktokolwiek by to zrobił :)

Moduły sprawdzone w ten sposób i nic, znajomy dziś lub jutro sprawdzi ze mną ten raport błędów czy coś wyjdzie.

Nie dodawałam nowych produktów przed tym długo i wszystko śmigało. Może dodanie mobilnej wersji tak ją obciążyło, albo jakieś limity danych tylko nie wiemy gdzie je zlokalizować i zwiększyć.

Zmiana serwera na mocniejszy to możliwość poprawy? :)

Zależałoby mi by pozostały tylko meble, a całe wyposażenie mieć do wyboru w opcjach czy ktoś chce z czy bez oraz które :)

• 0

Trudno powiedzieć bez testów. Testowałem wersję 1.6.1.4 i stabilnie działała do kilkuset kombinacji, czasami wchodziło trochę ponad 1000, ale to już duży problem.

Nie wiem jak jest z wydajnością wersji 1.4, na jakiej wersji php ona chodzi, z jakimi ustawieniami  itp. Pytanie ile wychodzi u Ciebie tych kombinacji tak naprawdę, ale gdybym miał obstawiać to szybciej awp się sprawdzi niż zmiana serwera https://www.prestashop.com/forums/topic/47363-module-attribute-wizard-pro-create-unlimited-attributes-combinations-choose-frm-7-input-types/

• Like 1

• 0

Nie zauważyłam odpowiedzi w mailu, problem rozwiązany przez pracownika hostingu i wspomnial wlasnie o wersji php, w dniu kiedy zauważyliśmy usterke w nocy były prace serwisowe więc może faktycznie taki był powód. 

Dziękuję za odpowiedzi :) Pozdrawiam!

• 0

Presta nie radzi sobie z dużą liczbą kombinacji.

Autor AWP twierdzi, że goła presta może uciągnąć 1-3 tys. kombinacji, ale nie widziałem sklepu, który dobrze działa i ma ich ponad 1000.

Zazwyczaj problem zaczyna się przy kilkuset kombinacjach, tu jeśli dobrze liczę są 432 a to już dużo, zwłaszcza na zwykłym serwerze. Zresztą VPS niewiele pomoże moim zdaniem, po prostu presta tak ma. Podobno AWP jest na to lekarstwem ale nie testowałem (kosztuje 150$).

Prestashop nie ma ograniczeń co do ilości atrybutów - ograniczyć je mogą tylko parametry serwera (po prostu ich nie wygenerujesz) - Google też nie ma nic przeciwko atrybutom (nie miało by to sensu - i tak indeksuje tylko jeden główny adres) ma to wpływ tylko gdy korzystasz z "zakupów Google" ale też nie negatywny  ^_^

Atrybuty powodują to, że z jednego produkty sklep tworzy np. kilkadziesiąt/kilkaset tysięcy i tu zaczynają się problemy z wydajnością serwera - i tylko to jest "wąskim gardłem".

• Like 1