Jump to content

Przyśpieszenie presty - subdomeny

atwora

Recommended Posts

Witam

Mój sklep www.atwora.pl) działa wolno. Przeczytałem pierdylion poradników jak przyśpieszyć stronę i po kilku awariach strony strona ładuje się odrobinę szybciej.

Chciałbym spróbować metody, gdzie montujemy subdomeny (tj. js/atwora.pl) i kierujemy ją do folderu /js presty.

Czy ktoś z Was próbował przyśpieszyć Prestę w ten sposób? Bo powiem szczerze, nie wiem jak się do tego zabrać. 

Subdomeny mam, przekierowania mam. Jednak nie wystarczy wpisać w "wydajność -> serwer mediów" ścieżki poprawnej bo mi się totalnie szablon wysypuje.

A może coś robię źle?

strona laduje ci sie szybko - problem w tym ze duzo podstron jest nieskejczowanych (maly ruch? za czesto cache czyscisz?) jak juz sie skejczuje to otwira sie od 1.2 do 1.9 sekundy - to naprawde szybko

Nie kombinuj z subdomeną. Nie jest to konieczne do przyspieszenia sklepu.

Po pierwsze zrób kopię sklepu, zrzuć pliki z serwera na komp, również bazę. 

Włącz w zakładce Wydajność (CCC) optymalizację dla JS i CSS oraz apache, jeśli strona stoi na nim, a sam nie optymalizowałeś htaccess.

Włącz też cache i użyj modułu memcache, jeśli jest zainstalowany. Jeśli nie zwróć się do swojego hostingodawcy, aby Ci go wgrał.

Obecnie Twoja strona ładuje się 2,5 sek. przy 104 odwołaniach i wadze 1,82 MB. To bardzo dużo. Wynik jest słaby!

Użyj też CloudFlare, aby nieco przyspieszyć i zabezpieczyć stronę. 

Bardzo spowalnia Twoją stronę skrypt od velgid.com