Socza Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 (edited) Witam, Przedstawiam tutek konfiguracji SMTP + TLS. 1. Konfigurujemy z poziomu panela administracyjnego e-mail Preferencje >> Adresy sklepów >> Adres e-mail >> np. [email protected] 2. Konfigurujemy z poziomu panela administracyjnego e-mail Parametry zaawansowane >> E-mail >> a) zaznaczamy >> Użyj własnych ustawień SMTP (tylko dla zaawansowanych) b ) zaznaczamy >> Obydwa c) Nazwa domeny mailowej >> zostawiamy puste d) Serwer SMTP >> np. smtp.firma.pl e) Nazwa użytkownika SMTP >> np. [email protected] (musi być taki sam jak w punkcie 1) f) Hasło SMTP >> nasze hasło g) Szyfrowanie >> TLS h) Port >> 587 3. Wgrywamy rozpakowany moduł psswiftmailer na serwer do katalogu /modules/psswiftmailer 4. Wgrywamy rozpakowaną bibliotekę swiftmailer na serwer do katalogu /tools/swift5 --- Tutaj mała uwaga --- w paczce swiftmailer znajduje się katalog /lib którego całą zawartość przerzucamy również do /tools/swift5 5. Z poziomu panela administracyjnego w zakładce moduły odszukujemy moduł psswiftmailer i instalujemy. 6. Wracamy do punktu 2 >> jest tu opcja >> Wyślij wiadomość testową do >> i testujemy czy działa. Mam nadzieje, że wam również to zadziała. Testowane na PS 1.6.1.4 + postfix (2 osobne wirtualne kompy). Pozdrawiam psswiftmailer.zip swiftmailer-5.4.1.zip Edited March 25, 2016 by piotr.socinski (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ListwySamochodowe.pl Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Fajny manual U mnie w 1.6.1.4 już normalnie działają maile przez smtp, czyli zostało naprawione to co powinno i nie trzeba nic zmieniać ani instalować. Dodam tylko, że 2. e) zależy od serwera i nie musi być takie jak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Socza Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 (edited) Fajny manual U mnie w 1.6.1.4 już normalnie działają maile przez smtp, czyli zostało naprawione to co powinno i nie trzeba nic zmieniać ani instalować. Dodam tylko, że 2. e) zależy od serwera i nie musi być takie jak 1 Witam, no nie do końca się z Tobą zgodzę, ustawienia TLS nadal są skopane. Mam postawiony serwer pocztowy na Postfix-ie z szyfrowaniem TLS v.1.2 (własna domowa serwerownia) i niestety podczas próby wysyłania przez SMTP z TLS na porcie 587 lub 25 maile nie wychodziły. 2. e) ja mam ustawione również uwierzytelnianie na postfixie po użytkowniku (dodatkowe zabezpieczenia, abym spamu nie rozsyłał) i w takim przypadku e-mail musi się pokrywać z punktem 1. Oczywiście, że zależy od serwera (Ja wolę być przezorny i się zabezpieczać) Zgodzę się z Tobą, że część jest już naprawiona, ponieważ jak ustawiałem emaila na gmail.com to maile wychodziły, ale na szyfrowaniu SSL i porcie 465. TLS zdychało. Pozdrawiam Edited March 31, 2016 by Socza (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lucasone Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 socza thanks Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 konrad_151 Posted November 16, 2017 Share Posted November 16, 2017 Czy to że nie mam w : Parametry zaawansowane >> E-mail >> ustawionej "Nazwy użytkownika SMTP" albo że szyfrowanie ustawione na "zaden" i port "25" może być powodem tego, że maile przychodzące się pojawiają w skonfigurowanym thunderbirdzie, a wychodzące się nie pojawiają? Dodam, że w thunderbirdzie mam ustawienia wychodzące tak samo ustawione jak na sklepie, za to przychodzące mam jakoś dziwnie ustawione, niezgodnie z tym co jest na stronie, a wiadomości przychodzą. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Socza Posted November 17, 2017 Author Share Posted November 17, 2017 10 hours ago, konrad_151 said: Czy to że nie mam w : Parametry zaawansowane >> E-mail >> ustawionej "Nazwy użytkownika SMTP" albo że szyfrowanie ustawione na "zaden" i port "25" może być powodem tego, że maile przychodzące się pojawiają w skonfigurowanym thunderbirdzie, a wychodzące się nie pojawiają? Dodam, że w thunderbirdzie mam ustawienia wychodzące tak samo ustawione jak na sklepie, za to przychodzące mam jakoś dziwnie ustawione, niezgodnie z tym co jest na stronie, a wiadomości przychodzą. Pozdro W sklepie ustawiasz tylko wysyłanie przez swoją skrzynkę. W tym przypadku wysyłanie po TLS na porcie 587. (w tej wersji Presty to nie działało) Poniżej masz >> TEST KONFIGURACJI E-MAIL Wyślij wiadomość testową do >> .............. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Socza
Witam,
Przedstawiam tutek konfiguracji SMTP + TLS.
1. Konfigurujemy z poziomu panela administracyjnego e-mail
Preferencje >> Adresy sklepów >> Adres e-mail >> np. [email protected]
2. Konfigurujemy z poziomu panela administracyjnego e-mail
Parametry zaawansowane >> E-mail >>
a) zaznaczamy >> Użyj własnych ustawień SMTP (tylko dla zaawansowanych)
b ) zaznaczamy >> Obydwa
c) Nazwa domeny mailowej >> zostawiamy puste
d) Serwer SMTP >> np. smtp.firma.pl
e) Nazwa użytkownika SMTP >> np. [email protected] (musi być taki sam jak w punkcie 1)
f) Hasło SMTP >> nasze hasło
g) Szyfrowanie >> TLS
h) Port >> 587
3. Wgrywamy rozpakowany moduł psswiftmailer na serwer do katalogu /modules/psswiftmailer
4. Wgrywamy rozpakowaną bibliotekę swiftmailer na serwer do katalogu /tools/swift5
--- Tutaj mała uwaga ---
w paczce swiftmailer znajduje się katalog /lib którego całą zawartość przerzucamy również do /tools/swift5
5. Z poziomu panela administracyjnego w zakładce moduły odszukujemy moduł psswiftmailer i instalujemy.
6. Wracamy do punktu 2 >> jest tu opcja >> Wyślij wiadomość testową do >> i testujemy czy działa.
Mam nadzieje, że wam również to zadziała.
Testowane na PS 1.6.1.4 + postfix (2 osobne wirtualne kompy).
Pozdrawiam
psswiftmailer.zip
swiftmailer-5.4.1.zip
Edited by piotr.socinski (see edit history)Link to comment
5 answers to this question
Recommended Posts