Jump to content

Zmiana statusów

sliw

Recommended Posts

Witam  , w naszym rozwiązaniu wewnętrznym zrobiliśmy sobie parę skryptów php operujących na bazie presty pozwalających na zliczanie zamówień drukowanie listy etc.

Jest tez generowanie kodów kreskowych zamówień dzieki czemu zmieniamy skanerem kodów zmieniamy stetusy zmówień w bazie.
Zmiana ta działa na zasadzie wprowadzenia   nowych statusów do orders i order history. 

Z datami etc. 

Jednak w przypadku recznego zmieniania statusów dodatkowo jest wysyłane powiadomienie email. 

Czy da się jakoś wywołać funkcję wysyłającą tego maila z zewnętrznego skryptu ?? 

zauwazyłem ze jest w panelu osobny formularz ( Cześć odpowiedzialna za zmianę statusów.) 

ale czy można to jakoś wywołać z zewnątrz to nie mam pojecia ... I dodatkowo trzeba by sobie było poradzić jakoś z tokenem zabezpieczenia pewnie :( 

czy ktoś miałby na to jakiś pomysł ? 

najlepiej jakbyś używał: /classes/order/OrderHistory.php -> OrderHistory::changeIdOrderState()

tylko że wtedy status zamówienia musi istnieć w bazie presty (musisz posiadać jego id)

co do zewnętrznych skryptów to gdziekolwiek spoza katalogu presty tworzysz pliczek php w nim include /config/config.inc.php i możesz używać wszystkich klas

gdyby cię przekierowywało do sklepu to do url musisz dodać ?id_shop=1

np. http://localhost/test.php?id_shop=1

• Like 1

• 2 months later...

Czy mogę Cię prestashow.pl, poprosić jeszcze o pomoc z tym tematem ....

czy jeśli mam skrypt jednak na zewnątrzne... po za modułami ( jego zadaniem jest zmiana statusuj i odhaczanie płatności) i działamy z użyciem kodów kreskowych i skanera. 

dla tego jest mi tak trochę łatwiej. 

Czy jak mam plik modułu , to mam zaincludować pliczek klasy . Czy parametry podać mu jako zmienne recznie? mam wszystkie dane do wysyłki maila. 
Status już mam dodany do systemu ( chodzi  o: opóźnione) ale chciałbym aby dzialało to dla wszystkich statusów) . Uogólniając chodzi w sumie tylko o wysyłkę maila. 
Recznie zmiany dzialają mi prawidłowo....

z góry dziękuje 

Udało mi się prawidłowo zaimportować config oraz order history i w oparciu o post:

https://www.prestashop.com/forums/topic/221403-changing-order-status-vith-php/

i funkcja changeIdOrderState zadzialala prawidłowo . tzn udało się aby to ona zmieniała statusy ( zamiast moich ręcznych wypocin ) 

jednak w parze z tym nie idzie powiadomienie mailowe.. Którą z funkcji mogę użyć do wysłania maila... ? 

$history->addWithemail(true);

zadziałało .... 

$history->addWs(); - bo w niej widziałem coś z wysyłaniem. ? 

Edited by sliw (see edit history)