Jump to content
  • 0

PayU i zliczanie konwersji w Analitycs'ie

hiszpan_pl

Question

Witam wszystkich,

uruchomiliśmy sklep na oprogramowaniu PrestaShop 1.6.1.4

Jest w nim zainstalowany moguł PayU 2.2.2 (oficjalny ze strony payu).

Dodatkowo w sklepie uruchomiony oficjalny dodatek GA w wersji 2.3.4.

W sklepie włączone także zakupy na jednej stronie (standardowy moduł sklepu).

Jeżeli Klient podczas zakupów wybierze płatność przelewem bankowym transakcja pojawia się w Google Analitycs.

Klienci najczęściej wybierają płatność poprzez PayU i tutaj zaczyna się kłopot - w 99% przypadków transakcje nie są odnotowywane w systemie Google Analitycs.

Znalazłem podobne wątki na forum jednak bez rozwiązania.

Czy ktoś może znalazł rozwiązanie, albo podpowie jak rozwiązać ten problem?

Myślę, że dla osób prowadzących analitykę w sklepie to podstawa.

Pozdrawiam

Sebastian

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Z tego co wywnioskowałem z analizy kodu modułu Analytics, to jeżeli klient nie wróci po płatności do strony potwierdzającej zamówienie, powiadomienie do Analyticsa jest wysyłane w momencie, gdy admin otwiera zamówienia w sklepie. Analytics przechowuje w swojej własnej tabeli w bazie danych informację o tym, które zamówienia były już wysłane. Kiedy wchodzimy na zamówienie sprawdza, czy były wysyłane i jeżeli nie to odpala kod. Może więc zablokowanego macie w jakiś sposób Analyticsa na swoich komputerach.

• 0

Witam,

dziękuję za zainteresowanie.

Sprawdziłem tabelę w mysql i rzeczywiście był wpis który wysłał się po "wejściu" w zamówienie w panelu sklepu.

Jednak w tej tabeli brakuje (pomiędzy ostatnio dzisiaj wysłaną transakcja a poprzednio wysłaną) 4 transakcji PayU.

Ostatnia którą dzisiaj zatwierdziłem poprzez wejście w zamówienie też byłą transakcją PayU.

Dodam że wszystkie te transakcje zostały opłacone bez problemów.

1) czy masz może jeszcze jakieś pomysły co może powodować problemy z zapisywaniem transakcji

Czy to możliwe, że w sytuacji gdy np. 3 kolejne transakcje poprzez PayU nie wracają do sklepu (Klienci zamykają stronę) sklep nadpisuje sobie w tabeli ostatni wpis który nie jest wysłany?

Taki strzał w ciemno, ale zastanawiam się dlaczego tak często transakcje nie trafiają do PayU.

2) czy można zmusić sklep do wysyłania tych danych automatycznie a nie po wejściu w zamówienie? - sklep połączony jest z CRM i tak naprawdę nie wchodzimy do panelu sklepu żeby "obrabiać" zamówienia.

Pozdrawiam

Sebastian