tomputer Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 (edited) Witam. To już chyba mój trzeci post w kwestii wyboru systemu płatności online na stronę. Wciąż szukam właściwego rozwiązania i zamuliłem się strasznie w tym temacie. Powoli zaczyna mnie ten temat frustrować Przeczytałem kilkanaście postów na temat płatności w preście! PayPal testowałem niestety z powodu pewnych niedoskonałości musiałem poszukać innego systemu. tu szczegóły : https://www.prestashop.com/forums/topic/510651-paypal-przekierowanie-do-strony-p%C5%82atno%C5%9Bci-kart%C4%85-problem-z-konfiguracj%C4%85/ Padło na PayU uruchomiliśmy moduł na stronie wszystkie formalności dograne moduł uruchomiony a tu nagle zonk. Jakbym dostał piorunem w łeb! W momencie kiedy klient sklepu ma wybraną walutę PL to wszystko gra. Niestety jeśli klient ma inną walutę to w momencie kliknięcia w widoku zamówienia na Pay with PayU pojawia się błąd An error occurred while processing your order. Pani w supporcie PayU twierdzi że waluta sklepu powinna być ustawiona na zł ale niech mi ktoś wytłumacz który Anglik, Niemiec itp. chce oglądać ceny produktów w PLN?? Przecież to jest niedorzeczne! Czy to oznacza że payU obsługuje tylko zł. I można zapomniej o używaniu go w sklepach wielojęzycznych? Czy możecie polecić jakiś system płatności który działał by dla konfiguracji wielojęzycznych i wielowalutowych. Klientela sklepu będzie europejska, waluty jak euro, funt, zł, Obsługiwał płatności kartą bo na to jest największy nacisk wszystkie dodatkowe usługi typu polskie banki itd nie są potrzebne! Może ja czegoś nie rozumiem i powinienem zmienić konfigurację modułu lub zaplecza presty! Edited March 18, 2016 by tomputer (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Zobacz firstdata payment, mają płatność kartą a wszystkie płatności są przez nich przewalutowywane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomputer Posted March 18, 2016 Author Share Posted March 18, 2016 Dzięki endriu za podpowiedź. Napisz proszę czy korzystasz z tego systemu czy obsługuje takie waluty jak euro i GBP! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomputer Posted March 18, 2016 Author Share Posted March 18, 2016 (edited) Znalazłem jeszcze coś takiego jak paylane. Widzę że moduł działa dla różnych kombinacji walutowych! Czy ktoś korzysta z tego systemu i ma jakieś doświadczenia z paylane i prestą Edited March 18, 2016 by tomputer (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Osobiście nie korzystam, jednak w kilku sklepach wdrażałem ten moduł. W trybie testowym to wygląda tak że klient robi zakupy w PLN moduł przelicza to według kursu €, więc podejrzewam że płatności funtach czy innych walutach też będzie przeliczało na €. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomputer Posted March 18, 2016 Author Share Posted March 18, 2016 Przed chwilą przetestowałem paylane i wygląda to obiecująco. Nie ma problemu z walutami tzn bez względu na wybraną walutę następuje poprawne przekierowania do strony płatności paylane. Oczywiście kwota zostanie przewalutowana Ale klient w formularzu widzi kwotę w swojej walucie! Moduł jest w wersji polskiej i angielskiej. Po założeniu konta testowego można wykonać testy kartami testowymi! Jedyny minus który dostrzegłem to to że w konfiguracji moduły musimy wybrać język interfejsu płatności. Musimy wybrać czy będzie to polski czy angielski. W samym interfejsie możemy to oczywiście zmienić ale domyślnie przekierowuje na interfejs z językiem wybranym w konfiguracji modułu. I tu zastanawiam się czy jest możliwość sklonowania modułu w preście i w opcjach płatności ustawić osobno moduły dla polski i reszty świata! Sam interfejs płatności minimalistyczny ale jest ok o to właśnie chodzi. płatność kartą na pierwszym froncie nie trzeba przebijac się przez dodatkowe opcje. Dowiedziałem się w supporcie że jest tez możliwość usunięcia niepotrzebnych bramek płatności z interfejsu paylane! Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 moglbys tez ustawic paU dla zlotowek oraz paylane dla euro (oraz ustawic jezyk angielski) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomputer Posted March 23, 2016 Author Share Posted March 23, 2016 Dzięki hatak przydało się! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts