Strattt Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Witam. Muszę zaimportować plik csv wielkości 10 MB i jest w nim 141285 pozycji (ponad 141 tys.). Czy mogę to zrobic od razu za jednym razem, czy muszę dzielić plik csv na mniejsze. Ile czasu zajmie wgranie takiej ilości pozycji. Dlaczego pytam. Próbuję koledze pomóc, a firma, która zrobiła sklep umywa ręce. Otóż przy wgraniu nawet mniejszego pliku ( 5000 poz.) pojawia się intenal error i tyle. Wgra kilkadziesiąt pozycji i przerywa proces. Jakiej wielkości plik csv można importować za jednym razem? Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, bo już nie wiem jak mam to wgrać. Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Różnego rodzaju pliki zdarzało mi się wgrywać, czasem łyknęło na raz 10 tysięcy produktów, a czasem musiałem dzielić na mniejsze po 1000 (na tym samym serwerze, ale różne sklepy). Zauważyłem, że nawet jak internal error się pojawi, sklep często w tle nadal importuje dane. Dużo zależy od obrazów, jak dużo ich jest dla każdego produktu, to jest raczej najbardziej zasobożerne, sklep je pobiera, tworzy miniatury. Jeżeli wgrywa zawsze tylko tą samą liczbę kilkudziesięciu pozycji to może też znaczyć, że przy którejś pozycji wywala się bo jest jakiś błąd. Tak się dzieje przy dziwnych znakach w nazwach, cechach itp. miałem tak m.in. z "=". Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Strattt Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 Ja nie mam żadnych obrazków. Zauważyłem, że w tle pobrało juz 2000 poz. z 5000. Jak długo moze pobierać w tle te 5000 poz. ? Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 To zależy od wydajności serwera, nie da się tak łatwo wywróżyć :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Strattt Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 witam. Niestety przerzuciło na serwer 1997 i na tym skończyło. Czyli nie przerzuciło w tle 5000. Czy to znaczy, że musze dzielić na mniejsze pliki np. po 1000? Ale to będzie horror bo jest do wgrania 141 tys. plików Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 A na jakim serwerze stoi sklep? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Strattt Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 Nie mam pojęcia Ale dostawcą jest agnez.pl. A w konfiguracji sklepu znalazłem informacje o serwerze: Informacja o serwerzeInformacja o serwerze Linux #1 SMP Tue Oct 20 17:22:56 MSK 2015 i686 Wersja oprogramowania serwera Apache/2 Wersja PHP 5.4.45 Limit pamięci 512M Maksymalny czas wykonywania 1200 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Remigiusz Posted August 1, 2016 Share Posted August 1, 2016 Postaraj się napisać do serwerowni o chwilowe zwiększenie czasu wykonania. Myślę, że pomoże Ci to wgrać większość ilość plików za jednym razem Przy okazji podrzucisz screena jak wygląda dokument CSV dla presty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 1, 2016 Share Posted August 1, 2016 Jeśli to jednorazowe działanie to ja bym podzielić plik na mniejsze, jeśli będzie to stale aktualizowane to najlepiej kupić jakiś moduł który to ogranie, jest kilka ciekawych modułów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Strattt
Witam.
Muszę zaimportować plik csv wielkości 10 MB i jest w nim 141285 pozycji (ponad 141 tys.).
Czy mogę to zrobic od razu za jednym razem, czy muszę dzielić plik csv na mniejsze.
Ile czasu zajmie wgranie takiej ilości pozycji.
Dlaczego pytam.
Próbuję koledze pomóc, a firma, która zrobiła sklep umywa ręce.
Otóż przy wgraniu nawet mniejszego pliku ( 5000 poz.) pojawia się intenal error i tyle. Wgra kilkadziesiąt pozycji i przerywa proces.
Jakiej wielkości plik csv można importować za jednym razem?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, bo już nie wiem jak mam to wgrać.
Piotr
8 answers to this question
Recommended Posts