danielmaz Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Dzień Dobry,potrzebuję pomocy, być może rady bardziej doświadczonych kolegów w zakresie ustalenia wysyłki mebli w oparciu o oprogramowanie prestashop. Czy ktoś z Was, drodzy internauci zajmował się sprzedażą internetową mebli? W jaki sposób u Was wyglądała kwestia wysyłki, czym wysyłaliście, kurierem? (w paczkach, na paletach) a być może własnym transportem? - to jedna sprawa.Druga sprawa, to ustawienie wysyłki w Preście w wypadku, gdy klient zamawia większą ilość mebli (różnych gabarytowo) aby koszt tejże wysyłki był jak najkorzystniejszy dla klienta. Dodam, że jestem stosunkowo świeżym użytkownikiem presty, jednak chciałbym ustawić wszystko w taki sposób, aby było jak najbardziej zoptymalizowane pod kątem wysyłkowo-logistycznym.Jeżeli coś jest niezrozumiałe, postaram się rozjaśnić swoje myśli.Pozdrawiam,Daniel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Dzień dobry, z doświadczenia z jednym sklepem meblowym mogę powiedzieć, że bardzo dobrze sprawdza się darmowa dostawa i wliczenie kosztów w cenę każdego mebla. Bo skonfigurowanie wysyłki w Preście dla tak różnych gabarytowo towarów może być trudne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 dokladnie - pozatym postaw sie w role klienta - gdy wyda juz tego tysiaka lub trzy to ten dodatkowy koszt przesylki zmniejsza pozytwywna reakcje klienta Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Mogę mniej więcej opisać przykład swojego sklepu z meblami - evieridivani.pl, gdzie dostawa realizowana jest jedynie własnym transportem (wszelkie inne formy odpadły, gdyż meble to jednolite, duże konstrukcje, trzeba do wniesienia dwie osoby). Koszt obliczany jest na podstawie województwa do którego ma być transport (niewielka modyfikacja już istniejącej funkcjonalności prestashop), dodatkowo przy cenie +5000 zł transport na terenie całej polski jest 99 zł, a przy zamówieniach powyżej 10000 zł koszt transportu jest darmowy. Większą ilość można rozwiązać przez takie definicje wysyłki. Gorzej będzie, jeśli będą różne typy dostawy, gdzie zaczną się problemy, by jakoś logicznie to ugryźć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielmaz Posted March 9, 2016 Author Share Posted March 9, 2016 (edited) Hmm... przy większych zamówieniach, oraz droższych przedmiotach może się udać, co w wypadku, gdy klient zamówi coś tańszego i nie tak dużego gabarytowo? (opcja wysyłki kurierem,czy na pół palecie musi być) I tak meble, które aktualnie wystawiamy mają marżę 25% , po wliczeniu w to przesyłki, wychodzi trochę więcej , niż u konkurencji - cena produktu staje się wyższa i to też już w jakiś sposób odstrasza potencjalnego klienta. Może znajdzie się jeszcze ktoś, kto prowadzi meblowy e-sklep?? Edited March 9, 2016 by danielmaz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 (edited) Ostatnio właśnie instalowałem moduł w tego typu sklepie. Własny transport z ceną za 1km z ograniczeniem wagowym + wysyłka kurierem dla tańszych mniejszych produktów. W produktach można przypisać dostawcę. Można ustawić jeszcze np. bezpłatną dostawę w promieniu 20km od sklepu. Edited March 9, 2016 by krzysiuus (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 @erni ten modul wyboru wybarwien itd to jest przerobiony presto-changeo? czy dedykowane cos. pytam bo bardzo ladnie i logicznie jest to zrobione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Po klasach tego modułu wygląda na AWP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 @erni ten modul wyboru wybarwien itd to jest przerobiony presto-changeo? czy dedykowane cos. pytam bo bardzo ladnie i logicznie jest to zrobione. Dokładnie - Attribute Wizard Pro po wielu przeróbkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielmaz Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 Mam jeszcze jedno pytanie:Czy podczas zdefiniowania przewoźnika (wartości tj. szerokość, długość, wysokość) presta automatycznie dopasuje mi przewoźnika, gdy w przedmiocie podam wymiary wysyłki, a następnie zliczy mi koszty wysyłki? (w wypadku gdy będę miał w koszyku kilka przedmiotów z różnymi przewoźnikami i cenami? czy muszę to ręcznie dodawać?)Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Jeśli w konfiguracji przewoźnika zdefiniujesz maksymalne rozmiary to po ich przekroczeniu wartości przez produkty w koszyku presta wyłączy ten sposób dostawy dla klienta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielmaz Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 czyli, jak mam np - wymiar palety 120 cm x 80 cm - podstawa i wysokość - 200cm, co wtedy? Wpisuje w wysyłce wymiary paczki danego mebla i wtedy presta "układa sobie" tak jakby paczki na sztos? zakładamy, że przekracza wymiary, automatycznie wyłącza opcję PALETA i co dalej? (myślałem, że może wlicza max do tego rozmiaru, a jak coś wykracza, to dokłada drugi raz opcję paleta ) pewnie za kolorowo by było? Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielmaz Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 Jeśli w konfiguracji przewoźnika zdefiniujesz maksymalne rozmiary to po ich przekroczeniu wartości przez produkty w koszyku presta wyłączy ten sposób dostawy dla klienta. no tak się dzieje, w wypadku, gdy paczka przekracza rozmiar - zostaje bez wysyłki w koszyku, dobrze rozumiem? a mi chodziło o sumowanie rozmiarów różnych paczek i potem o ewentualne wyliczenie kosztów przesyłki Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 nie ma sumowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielmaz Posted March 17, 2016 Author Share Posted March 17, 2016 Okej, nie wiedziałem. W takim razie trochę kiepsko skoro przy zakupie kilku przedmiotów klient musi płacić za wysyłkę każdej z tych rzeczy - równie dobrze można by obniżyć koszty wysyłki poprzez wysłanie wszystkiego na jednej dużej palecie (oczywiście w wypadku, gdy ilość przedmiotów w koszyku będzie na tyle duża) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts