atwora Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Witam szanownych forumowiczów. Po zaktualizowaniu Pesty do najnowszej wersji zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy: System nie generuje faktur do zamówień oraz nie przysyła do mnie (nie wiem jak z Klientem) wpłynięcia zamówienia na maila. W opcjach jest skonfigurowane wszystko "po staremu" natomiast nie działa. Co zrobiłem: Po pierwsze sprawdziłem wszystkie czy są poprawnie skonfigurowane względem poprzedniej wersji (mam inny sklep, którego nie aktualizowałem jeszcze) i jest wszystko OK. Po secundo sprawdziłem w Zamówienia => Statusy konfigurację statusów odpowiadających potwierdzonym płatnościom. Wszystkie mają "wyślij e-mail do Klienta" oraz "Faktura". Po trzecie w opcjach Zamówienia => Faktury wszystko sprawdziłem czy jest "po staremu". Jest. Mimo to kiedy dokonuje się zakup faktura nie jest wystawiana. Wchodząc w zamówienie ręcznie i klikając "generuj fakturę" również nic się nie dzieje pomimo, że system zwraca informację "poprawnie aktualizowano" W pozycji "Numer Faktury" ustawiając "0" (słownie "zero") aby generował automatycznie "następny dostępny numer" nie dzieje się nic. Jeśli sam ustawię ręcznie określony numer (następny w kolejce) a następnie kliknę "generuj fakturę" w danym zamówieniu to faktura GENERUJE SIĘ dla tego konkretnego zamówienia poprawnie. Niestety wchodząc w kolejne zamówienie już nie generuje się kolejna faktura. Jeśli jednak każdorazowo wejdę w ustawienia faktur, tam wpiszę numer a następnie w zamówieniu kliknę w generwanie rachunku to będzie to teoretycznie działało. Oczywistym jest jednak, że tak pracować się nie da Czy mieliście Państwo podobne problemy w przeszłości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Włącz tryb debugowania i zobacz czy ci wtedy nie generuje jakichś błędów, jest duża szansa że po aktualizacji nie wszystkie tabele działają poprawnie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atwora Posted March 8, 2016 Author Share Posted March 8, 2016 Witam Poniżej treść błędu [PrestaShopDatabaseException]You can't specify target table 'ps_order_invoice' for update in FROM clause UPDATE `ps_order_invoice` SET number =(SELECT new_number FROM (SELECT (MAX(`number`) + 1) AS new_number FROM `ps_order_invoice` WHERE DATE_FORMAT(`date_add`, "%Y") = 2016) AS result) WHERE `id_order_invoice` = 118 at line 791 in file classes/db/Db.php 786. if ($webservice_call && $errno) {787. $dbg = debug_backtrace();788. WebserviceRequest::getInstance()->setError(500, '[SQL Error] '.$this->getMsgError().'. From '.(isset($dbg[3]['class']) ? $dbg[3]['class'] : '').'->'.$dbg[3]['function'].'() Query was : '.$sql, 97);789. } elseif (_PS_DEBUG_SQL_ && $errno && !defined('PS_INSTALLATION_IN_PROGRESS')) {790. if ($sql) {791. throw new PrestaShopDatabaseException($this->getMsgError().'<br /><br /><pre>'.$sql.'</pre>');792. }793. 794. throw new PrestaShopDatabaseException($this->getMsgError());795. }796. } DbCore->displayError - [line 425 - classes/db/Db.php] - [1 Arguments] DbCore->query - [line 601 - classes/db/Db.php] - [1 Arguments] DbCore->execute - [line 1199 - classes/order/Order.php] - [1 Arguments] OrderCore::setLastInvoiceNumber - [line 1235 - classes/order/Order.php] - [2 Arguments] OrderCore->setInvoice - [line 1288 - controllers/admin/AdminOrdersController.php] - [1 Arguments] AdminOrdersControllerCore->postProcess - [line 178 - classes/controller/Controller.php] ControllerCore->run - [line 367 - classes/Dispatcher.php] DispatcherCore->dispatch - [line 58 - admin/index.php] Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Zobacz to, wygląda na problem z bazą jak w temacie: https://github.com/PrestaShop/PrestaShop/commit/34ad2f5f45e8b02ce7c3174d94644d6114399746 Link to comment Share on other sites More sharing options...
atwora Posted March 9, 2016 Author Share Posted March 9, 2016 Po zastosowaniu się do rady z linka faktury się generują. Zobaczymy jak z zakupami. Pewnie jest to powiązane. Niezależnie, masz u mnie piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
atwora Posted March 15, 2016 Author Share Posted March 15, 2016 Drobny update i można zamykać topic Otóż problem z wysyłką maili spowodowany był wyłączeniem modułu "Mail Alerts" podczas aktualizacji Prestashop do wyższej wersji. Grzebałem grzebałem i grzebałem a problem okazał się trywialny... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts