Esseker352 Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 Witajcie Prowadzę sklep już od 2 lat. Do tej pory koncentrowaliśmy sie na sprzedaży na allegro. Wszystko już działa dość dobrze i planuję zwiększyć budżet na reklamę. Biorąc pod uwagę że nasza średnia wartość koszyka ma małe szanse przekroczyć 30-40 zł (produkty ogrodnicze, grabki, łopatki, nawozy,, najczęściej małe opakowania, dużo tanich pierdółek ) zastanawiam się nad wyborem formy reklamy. Bo jeśli za taki adwords załóżmy wejdzie 100 osób po 1 zł za klick. Konwersja powiedzmy 1,5% to koszt kampani mam 100 zł, i max 2 zamówienia o wartości w sumie załóżmy też 100 zł , choćby nie wiem jaka marża była to się nie kalkuluje. Chyba że mam jakiś błąd w myśleniu? Podsumowując, z czego korzystacie, jak się reklamujecie i jak wam się to opłaca? zapraszam do dyskusji Link to comment Share on other sites More sharing options...
selljus.pl Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 Np. można udzielać się na forach tematycznych. Jest to branża, w której szukamy informacji. Ciężko powiedzieć czy sprzedaż może być rozwojowa - jak duży jest asortyment. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 100 osób kliknie i max 2 zamówienia to beznadziejnie słabo (sklep z częściami samochodowymi na każde 10 klików średnio 2-3 zamówienia). Próbowałeś chociaż? Poszukaj nieraz można zgarnąć bezpłatne kupony 300zł na reklamę w adwords. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atwora Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Popieram zdanie 100 osób kliknie i max 2 zamówienia to beznadziejnie słabo (sklep z częściami samochodowymi na każde 10 klików średnio 2-3 zamówienia). Próbowałeś chociaż? Poszukaj nieraz można zgarnąć bezpłatne kupony 300zł na reklamę w adwords. Popieram. Nie próbuj jednak reklamy "ogólnej" tylko zaplanuj sobie kampanię produktową w Google Merchant Center. Dla mnie (handluję biżuterią) to się sprawdza. Trzeba jednak trochę pokombinować. Pamiętaj też, że bezpłatny kupon nie jest do końca bezpłatny. Zazwyczaj trzeba najpierw coś wpłacić żeby dostać bonusową kwotę. Google w ten sposób broni się przed cwaniactwem ze strony niektórych ludzi. Trzeba mieć też na uwadze, że "stare" konta (tj. długie stażem) mogą nie łapać się w kryteriach danego kuponu. Zanim cokolwiek wpłacisz na konto AdWords najpierw upewnij się, że kod przejdzie. W razie czego służę pomocą. Jednak napisz nieco więcej o Twoim sklepie. Czy oprócz allegro próbowałeś innych kanałów sprzedażowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esseker352 Posted March 2, 2016 Author Share Posted March 2, 2016 Popieram zdanie Popieram. Nie próbuj jednak reklamy "ogólnej" tylko zaplanuj sobie kampanię produktową w Google Merchant Center. Dla mnie (handluję biżuterią) to się sprawdza. Trzeba jednak trochę pokombinować. Pamiętaj też, że bezpłatny kupon nie jest do końca bezpłatny. Zazwyczaj trzeba najpierw coś wpłacić żeby dostać bonusową kwotę. Google w ten sposób broni się przed cwaniactwem ze strony niektórych ludzi. Trzeba mieć też na uwadze, że "stare" konta (tj. długie stażem) mogą nie łapać się w kryteriach danego kuponu. Zanim cokolwiek wpłacisz na konto AdWords najpierw upewnij się, że kod przejdzie. W razie czego służę pomocą. Jednak napisz nieco więcej o Twoim sklepie. Czy oprócz allegro próbowałeś innych kanałów sprzedażowych? Jedynie Ceneo, Kreocen, Nokaut. Teraz myślę nad pozycjonowaniem i właśnie google merchant. Co jeszcze byś chciał wiedzieć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek2342 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Np. można udzielać się na forach tematycznych. Jest to branża, w której szukamy informacji. Ciężko powiedzieć czy sprzedaż może być rozwojowa - jak duży jest asortyment. Również skłoniłbym się w stronę tematycznych for internetowych, adwordsy uaktywniam gdy już wszystko z szeptanki co mogłem to zrobiłem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
selljus.pl Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) Sugerujecie się kuponem o wartości 300 zł jakby miał on wystarczyć na 5 lat. Przepraszam ale dziwnie to brzmi. Jest to wartość dodatnia ale nie jest to powód, który sprawi jaką formę reklamy wybierzemy. Dla początkujących ten kupon należy traktować jak pewną naukę, złapanie obycia - odpowiedni dobór fraz itd. Edited March 3, 2016 by selljus.pl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
atwora Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Sugerujecie się kuponem o wartości 300 zł jakby miał on wystarczyć na 5 lat. Przepraszam ale dziwnie to brzmi. Jest to wartość dodatnia ale nie jest to powód, który sprawi jaką formę reklamy wybierzemy. Dla początkujących ten kupon należy traktować jak pewną naukę, złapanie obycia - odpowiedni dobór fraz itd. Oczywiście, że tak jest. Był to punkt odniesienia. Jednak każde działanie musi być uzasadnione. Kwota 300zł dla reklamy produktowej może być bardzo dobrze spożytkowana i przynieść efekt. Należy jednak pamiętać, że marketing szeptany nie jest dla każdej branży. Nie chcę oczywiście sugerować, że produkty ogrodnicze są jedną z nich. Mam bardziej na myśli, że najpierw trzeba zadać sobie pytania: a) czy mam czas na to czy rynek jest chłonny na tyle by osiągnąć pożądane ROI Rozpatrując kiedyś studium przypadku sklepu z kosmetykami naturalnymi wzięliśmy pod uwagę sklep jako scentralizowana oferta i informacja o aktualnym stanie magazynowym, zaś Klient pozyskiwany był bezpośrednio (w wyniku aktywnej sprzedaży) a następnie kierowany do sklepu z odpowiednim kontem i uprawnieniami do rabatu na poziomie pewnego % od cen publicznych. Presta daje takie możliwości i je wykorzystaliśmy. Sklep działa do tej pory i sprawdza się całkiem całkiem. Esseker352 - mam tutaj na myśli, że nie każde rozwiązanie jest uniwersalne. Zadaj sobie najpierw pytanie, czy obecność w porównywarkach cenowych przynosi Ci pożądany zysk. Jeśli tak, spróbuj maksymalizować przychód z tego źródła lub go optymalizuj - tj. udostępniaj tam tylko produkty, które przynoszą Ci konwersję a "gołe" przekierowania na stronę produktu może warto rozważyć, by kompletnie wyeliminować z XML? Jeśli nie pozycjonujesz organicznie strony może nad tym pomyśl? Wiele sklepów (w tym mój) sprzedaje przez Social Media, Facebook wiedzie tutaj prym. Jednak nie widzę sobie jakoś handlu produktami ogrodniczymi na "fejsie" (z całym oczywiście szacunkiem do Twojej branży!) Ja osobiście bardzo mało czasu poświęcam na forach dyskusyjnych, pozycjonuję i reklamuję wiele firm od hoteli przez hurtownie kończąc na sklepach Internetowych, jednak fora traktuję jako ostateczność. Też sobie odpowiedziałem na pytanie "czy mam na to czas" i odpowiedź była "nie" Podtrzymuję jednak, że nie mówię, że to zły pomysł...po prostu nie dla mnie. Warto również podejrzeć konkurencję...a właściwie ja od tego często zaczynam. Nowych mostów nie zbudujesz - warto więc czasem skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań i nie ma się czego wstydzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esseker352 Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi. Na chwilę obecną prawdopodobnie skupimy sie na pozycjonowaniu w wynikach organicznych i porównywarkach. Planujemy tez pare testów z kampanią na facebooku i adwords. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atwora Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Trzymam zatem kciuki. Fajnie by było gdybyś podzielił się wnioskami z kampanii produktów ogrodnicznych z Facebooka. Jestem bardzo ciekawy wyniku. Powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esseker352 Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 Biorąc pod uwagę że facebook umożliwia dotarcie z reklamą do bardzo sprecyzowanej grupy odbiorców, myślę że może to być lepsze źródło niż adwords. Dam znać w tym temacie za jakiś czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esseker352 Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 Muszę tylko mieć możliwość monitorowania tych kampanii a analytics mi coś szwankuje. https://www.prestashop.com/forums/topic/511107-błędne-wskazania-google-analytics-integracja-allegro/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts