tickmeister Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Chciałbym wyłączyć pola zakreślone w załączniku, tak aby przy szybkim zamówieniu od razu podawać adres i zamawiać. Czy można to zrobić z menu admina albo kodem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Z mailem to będzie bardzo ciężko, bo wiele elementów sklepu wymaga maila, można ewentualnie tam wpisać jakiś niby-email nieistniejący, a pozostałe pola ukryć w css. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 () Maciej () Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Taka zmiana wiąże się ze sporymi modyfikacjami w kodzie. Skoro zadajesz takie pytanie to sam raczej nie dasz rady tego tematu ogarnąć. Powód banalny. To są dane niezbędne do identyfikacji kupującego, które masz w zakładce "klienci". Usuwając je automatycznie ta zakładka traci w ogóle sens, a i wyszukanie zamówienia po userze stanie się nie możliwe (chyba, że będziesz leciał po adresach). Dlaczego bym tego nie ruszał ? 1. jw - brak możliwości odnalezienia konkretnego klienta w zakładce "klienci" 2. klient składa zamówienie i nie ma żadnej możliwości logowania się do panelu klienta w celu podglądu statusu, anulowania itp, bo usunąłeś część odpowiedzialną za logowanie 3. brak możliwości potwierdzenia złożenia zamówienia, bo nie ma nigdzie zapisanego adresu email. Brak możliwości wysłania informacji o kosztach pobrania, przelewu itp. Brak opcji wysłania numeru konta do przelewu. Jeśli chcesz robić takie zmiany to presta nie jest dla Ciebie. Coś takiego da się w Joomli zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 A może jest to sklep, którego klientami są czasem osoby nie posiadające maila? Miałem taki przypadek kiedyś. Są sklepy, gdzie nie ma w ogóle opcji rejestracji konta, tylko zamówienia jako gość, bo takie jest założenie. Ja wtedy dodałem checkbox "nie posiadam adresu email" i po jego zaznaczeniu ostrzeżenie, że przez to kontakt może być utrudniony. Ale faktycznie całkowite usuwanie maila to raczej w większości przypadków zły pomysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 () Maciej () Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Szczerze mówiąc z takim sklepem się jeszcze nie spotkałem, gdzie email nie byłby potrzebny. Ale może warto by wprowadzić ten patent do sklepu. Pamiętasz może co i gdzie modyfikowałeś w celu dodania checkboxa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 W order-opc dodałem pod inputem checkbox "nie posiadam adresu email". Kliknięcie go w js-ach powodowało wpisanie do tego pola losowego maila i wyświetlenie komunikatu, że to może spowodować utrudnienia w kontakcie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tickmeister Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 No dobrze, macie racje, adres e-mail może być potrzebny, chodziło mi raczej o dublowanie danych, niżej w adresie nadal podaje imię i nazwisko, a chciałbym po prostu uniknąć tego dublowania danych Daresh czy mógłbyś może podać kod który tam wkleiłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Ja to robiłem dla strony z całkowicie przerobionym check-outem więc ten kod tutaj bezpośrednio nie zadziała, trzeba by go było dostosować. Zastanów się jeszcze czy wykluczasz sytuację, w której ktoś inny robi zamówienie, a ktoś inny jest adresatem, bo po to są te podwójne pola. Domyślnie przy uzupełnianiu pierwszych drugie się uzupełniają automatycznie więc dla klienta nie powinno być to utrudnieniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tickmeister Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 Ok, dziękuję za odpowiedzi, prawdopodobnie wszyscy macie racje, przeanalizuję jeszcze raz sytuacje, czy jest mi to aż tak niezbędne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
tickmeister
Chciałbym wyłączyć pola zakreślone w załączniku, tak aby przy szybkim zamówieniu od razu podawać adres i zamawiać. Czy można to zrobić z menu admina albo kodem?
8 answers to this question
Recommended Posts