radziool Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Czy jest wstawienie pełnego html do strony produktu ? Chciałbym zrobić stronę aukcji w sposób: zdjęcie po lewej stronie i tekst po prawej, jednak już 2 zdjęcie wchodzi mi na prawą stronę pod tekst ( trzeba je oddzielać enerami ) W chrome działa hr z 100% ( jednak w firefox wszystko się sypie ) Czy jest jakiś sposób podziału strony poza tabelką ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 () Maciej () Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 (edited) Do nauki CSS możesz korzystać z tej strony : http://jsfiddle.net/cz2fP/68/ Doskonale sprawdza się do nauki, jak i do pisania i testowania skryptów. Do takiego formatowania w zupełności wystarczyłaby tabela : <table> <tr> <td width="10%"> zdjęcie </td> <td width="60%"> opis </td> </tr><tr> <td width="10%"> zdjęcie </td> <td width="60%"> opis </td> </tr><tr> <td width="10%"> zdjęcie </td> <td width="60%"> opis </td> </tr><tr> <td width="10%"> zdjęcie </td> <td width="60%"> opis </td> </tr> ....... </table> Lub też opcja uwzględniająca pozycjonowanie elementów w tagu DIV. Ot np : W części HTML tworzysz nowe znaczniki + przypisanie klasy <div style="float:left; width:100%;"> <div class="div1">Zdjęcie 1</div> <div class="div2">Opis 1</div> </div> <!-- druga i kolejne linie zawierają dodatkowy margines górny --> <div style="float:left; margin-top: 10px; width:100%;"> <hr> <div class="div1">Zdjęcie 2...</div> <div class="div2">Opis 2 ...</div> </div> w pliku styli CSS (jeśli takie formatowanie używane jest na całej stronie możesz je wstawić do pliku global.css w katalogu szablonu) div.div1 { height: 400px; margin-right: 10px; width: 65%; float: left; } div.div2 { height: 425px; overflow: hidden; float: left; width: 15%; } Edited February 17, 2016 by () Maciej () (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 electriz Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 W polu tekstowym na opis produktu wybierz z menu: Narzędzia -> Kod źródłowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 radziool Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 ale w tym kodzie źródłowym nie działają wszystkie komendy html-a ( chodzi mi w tym przypadku o podział strony, żeby pooddzielać zdjęcia od tekstu ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 () Maciej () Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Do takich rzeczy lepiej użyć jest formatowania z poziomu CSS i przypisać odpowiednią klasę / znacznik do konkretnej części strony. Sposób szybszy i z pewnością nie będzie powielał wielokrotnie tego samego formatowania. Innym sposobem jest użycie tabel i na ich podstawie rozmieszczenie tekstu i grafik. Minus tego rozwiązania to niestety sztywne rozmieszczenie tekstu w komórce i często dzielenie, co przy powiększeniu strony spowoduje jej rozjechanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 radziool Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 A czy byłbyś w stanie napisać jakiś mini poradnik ? ( w formie łopatologicznej ) Niestety nie wiem co to jest css tabele odpadają ze względu na pozycjonowanie strony ( podobno tabele są pomijane ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 () Maciej () Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 (edited) Żartujesz prawda ? Chwila szukania w googlach i masz kursów CSS2 od groma zarówno w języku polskim jak i obcych. https://www.google.pl/search?q=kurs+css2&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=o-vCVqv_GsLiU_Twt-AB Bardziej łopatologicznie się nie da... no chyba, że ktoś za Ciebie napisze całe formatowanie i powie Ci co dana linijka robi. Ale tego bez wiedzy jak dokładnie ma tekst wyglądać się nie da zrobić. Bardzo dużo też zależy co ma być dokładnie formatowane i na jakich stronach. Na chwilę obecną bardzo mało informacji podałeś. Za mało, by coś więcej wskazać, podpowiedzieć itd. Edited February 16, 2016 by () Maciej () (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 W ustawueniach możesz wyłączyć purifier, oraz są moduły rozszerzające edytor tekstowy, to da ci więcej możliwości edycji i formatowania tekstu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 radziool Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 ) Maciej () - nie żartuje, niestety próbuję metody które jako tako załapię z internetu ( nie znam css dlatego może moje pytania wydają się dla Ciebie zabawne ) W tej chwili próbuję coś zrobić z poziomu edytora ( udało mi się rozszerzyć edytor, ale to też dzięki dokładnemu filmikowi z you tube) Zrobiłem schematy podziału strony w załączniku ( do czego dążę ) Może ktoś zna jakiś prosty sposób Wyłączyłem purifier i zrobiłem znaczniki div z parametrami <div margin="auto" width="70%" padding="10px"> --- > nie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jogi109 Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Daj namiary na ten edytor. Jak go zainstaluje teraz to nie posypią się opisy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
radziool
Czy jest wstawienie pełnego html do strony produktu ?
Chciałbym zrobić stronę aukcji w sposób:
zdjęcie po lewej stronie i tekst po prawej, jednak już 2 zdjęcie wchodzi mi na prawą stronę pod tekst ( trzeba je oddzielać enerami )
W chrome działa hr z 100% ( jednak w firefox wszystko się sypie )
Czy jest jakiś sposób podziału strony poza tabelką ?
Pozdrawiam
9 answers to this question
Recommended Posts