Jump to content
  • 0

Nagłówek (Legend) Do Zdjęć Produktów

addd

Question

Presta 1.6.1.3

Gdy dodajemy zdjęcia do produktów system automatycznie ustawia Nagłówek tego zdjęcia z nazwy produktu. Można to zmienić ręcznie, ale generalnie jest to czasochłonne. Dobrze by było aby nagłówki zdjęcia były unikalne zwłaszcza jak się używa różnych zdjęć do różnych wariantów - chciałabym dodać lub zamienić z automatu Nagłówek z nazwy produktu na po po prostu oryginalną nazwę ładowanego pliku. Nie musi się pojawiać w polu Nagłówek, wystarczy, że taki doda nagłówek. 

Szukałam to w pliku:

AdminFolder/themes/defaults/template/controlers/products/images.tpl

tam mamy linię:

<input type="text" id="legend_{$language.id_lang}"{if isset($input_class)} class="{$input_class}"{/if} name="legend_{$language.id_lang}" value="{if $images|count}{$images[0]->legend[$language.id_lang]|escape:'html':'UTF-8'}{else}{$product->name[$language.id_lang]|escape:'html':'UTF-8'}{/if}"{if !$product->id} disabled="disabled"{/if}/>

zamiast tego: 

{$product->name[$language.id_lang]|escape:'html':'UTF-8'}

- nazwa produktu chciałabym wrzucić nazwę ładowanego pliku, ale nie mogę znaleźć jak pobrać jego nazwę.

Nazwa pobierana jest w pliku

AdminFolder/themes/defaults/template/controlers/products/helpers/upliader/ajax.tpl

np. we fragmencie:

var file_name = $('<span/>').append('<i class="icon-picture-o"></i> <strong>'+data.files[0].name+'</strong> ('+humanizeSize(data.files[0].size)+')').appendTo(data.context);

data.files[0].name - tą wartość potrzebuje albo wrzucić do pola input, które jest opisane jako "Nagłówek" obrazka w pliku images.tpl, albo dopisać je do Nagłówka zdjęcia podczas jego zapisywania tylko, nie udało mi się znaleźć w którym miejscu to jest zapisywane.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Edited by addd (see edit history)

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Problem rozwiązany.

W AdminProductsController.php metoda:
ajaxProcessaddProductImage

W linii około 4105:
foreach ($legends as $key => $legend) {
                if (!empty($legend)) {
                    $image->legend[(int)$key] = $legend."-".$file[name]; //dopisałam ."-".$file[name]
                }
            }

W komentarzu w kodzie info co dopisałam.

• 0

A jest jakiś sposób na masową edycję nagłówków zdjęć inaczej niż przez mysql? Bo faktycznie presta dodaje z marszu nagłówek z nazwy produktu, ale dodawane zdjęcia mogą dotyczyć różnych atrybutów no i żeby zmienić nagłówek każdego zdjęcia to jest masakra..