Jump to content
  • 0

Grupy Cenowe

Marcin Wagh

Question

Witam,

Pewnie to nie jest prosty temat, no ale od czego jest forum :)

Chodzi o stworzenie 2 grup cenowych. A mianowicie:

- mamy 2 grupy cenowe: hurtownik, detalista

- kazda z tych grup ma różne ceny dla produktów (nie są to różnice procentowe)

- no i czasem są obniżki dla obu grup różne

Probowalem zrobić jedną grupę domyślną - hurtownik - a ceny dla detalistów ustawiać w cenach specyficznych ale niestety już tu promocji nie wcisne :(

Ma ktoś jakieś pomysły na rozwiązanie tego ?

35 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Robiłem coś podobnego kiedyś i na specyficznych cenach dało radę.

Dla detalisty miałem ustawioną cenę zwykłą, dla hurtownika inną cenę jako cenę specyficzną.

Jak trzeba było zrobić promocję to dla detalisty dawałem specyficzną cenę z promocją i dla hurtownika również specyficzną cenę z promocją. Tylko ta dla detalisty miała wypełnioną tylko obniżkę, a ta dla hurtownika zarówno stałą cenę, jak i obniżkę.

• 0

Moim zdaniem jest to objaw tego, że Presta czasem źle liczy ceny, co jakiś czas mi się taki problem pojawia w różnych sytuacjach. Wystarczy że na którymś tam miejscu po przecinku, którego nie widzisz, wyjdzie różnica i już uznawane jest to za niższą cenę i wyświetla się jako obniżka (ale tego nie widać w samej cenie). Ciężko powiedzieć co można by z tym zrobić, ja w sytuacjach złych cen czasem kombinowałem z jakimiś zmianami np. ceny netto lekko w górę gdzieś na piątym miejscu po przecinku, albo w dół, raczej ciężki temat.

• 0

Sprawdziłem i faktycznie masz rację:

Miałem cenę do wpisania: 23 900 zł (brutto)

w cenach specyficznych jest niby do wpisania tylko netto

• po wpisaniu netto ze starego sklepu - 19430.8981 (brutto wychodzi 23900.0047) - spisie produktów jest ok - 23900 ale juz opisie jest przekreslone 23900
  • po obliczeniu dokladnym zeby idealnie wyszlo 23900,0000 (wpisuje netto 19430.8943) - cena przekreslona znika

Tylko czy można to jakos zrobic? moze w kodzie? by to zaokrąglanie bylo lepsze

Bym musial sporo produktów tak obliczyc

• 0

Jeżeli masz dla tych produktów gdzieś ceny brutto to jak bym spróbował w jakimś arkuszu sobie obliczyć nowe ceny netto i zaimportować na sklep. Bo faktycznie jakoś niedokładnie są te ceny wprowadzone. W każdym razie jakąś akcją typu eksport - przeliczenie - import.

• 0

No to ze specyficznymi faktycznie może być większy problem.

Co do przycisków - nie ma czegoś takiego bo produkty to nie wpisy na blogu, mające kolejność publikacji, tylko złożona struktura i dużo zależności. Oczywiście po ustaleniu zasady jaki produkt rozumiemy jako "następny" można by napisać moduł, który taki link wygeneruje i wyświetlić go w szablonie.

• 0

Do nawigacji są moduły, nawet niektóre szablony mają taka implementacje zrobioną, na addonsach moduły np.

http://addons.prestashop.com/pl/narzedzia-nawigacji/6535-previous-next-product-navigation-links.html

http://addons.prestashop.com/en/navigation-tools/6341-next-previous-product-on-product-page.html

Można coś takiego samemu wdrożyć edytując klasę product i kontroler productcontroller i oczywiście dodając obsługę w pliku product.tpl

Jak będę miał chwile wolnego czasu to zrobię moduł do tego.

• 0

@Daresh w chwili obecnej jest według kategorii głównej produktu, nie mam w tej chwili aż tyle wolnego czasu żeby rozwijać niezbyt pilny projekt, ale może w krótce go rozbuduje.

@Marcin Wagh nic nie stoi na przeszkodzie żeby się nauczyć programować, albo zawsze można taki moduł kupić. Zapewniam że taniej niż na addonsach ;)

• 0

Witam, podepnę się pod temat.

kiedy ustalam "specyficzne ceny" np. obniżka w ilości % to po stronie sklepu ładnie wyświetla się stara cena przekreślona oraz nowa cena oraz ilość procent obniżki  natomiast jak zrobię ręcznie kwotę obniżki np. obniżka 20 złoty brutto to już po stronie sklepu widzę tylko przekreśloną cenę początkową oraz nową cenę, a chciałbym żeby wyświetliło mi jeszcze jaki to % obniżki. Przeczuwam, że jest to jakiś banalny zabieg ale wujek google nie potrafił mi pomóc.

prestashop 1.6.1.4 standardowy szablon default-bootstrap

post-1184755-0-46016800-1456239344_thumb.png

post-1184755-0-47288500-1456239178_thumb.png

• 0

równianie jest dziecinnie proste jak z czasów szkoły podstawowej:

( ( stara_cena - nowa_cena ) stara_cena )*100= wielkość obniżki w %

albo

( podana_kwota_obniżki_w_zł / stara_cena )*100 = wielkość obniżki w %

np. cena produktu to 193 zł (specyficzna cena obniżki to 46 zł brutto produktu)

( ( 193 - 147 ) 193 )*100= 23,83%

lub 

46 / 193 )*100 = 23,83%

dlatego tak jak wcześniej pisałem zabieg jest banalnie prosty z czasów szkoły podstawowej, natomiast nie umiem sobie poradzić jak / a może gdzie ów równanie wstawić (może jakiś plik product.tpl czy jakoś tak ) kompletnie nie mam pojęcia gdzie to wygrzebać