Jump to content
  • 0

Jak Wyświetlić Kategorię 2-Home W Ps 1.6

vtxk

Question

Witam wszystkich,

zaktualizowałem dzisiaj sklep z wersji 1.5.2 do najnowszej presty 1.6.1.

W poprzedniej wersji udało mi się zrobić sklep na zasadzie index = zwykła strona z informacjami, 2-home = sklep

działa to teraz na stronie lyson.com.pl ( aktualizuje kopie ). Niestety po aktualizacji nie mogę już wylistować wszystkich kategorii sklepu ( tych głównych których rodzicem jest ID:2 (Home) ).

Bardzo prosiłbym o pomoc w obejściu tego w kodzie. Potrzebuję żeby kategoria 2-home wyświetlała się jak zwykłe kategorie.  

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Szukałem, szukałem... i znalazłem.

Jeśli komuś będzie to jeszcze potrzebne: 

Aby wyświetlić kategorię główną jako zwykłą kategorię (kategoria ta ma ID w preście 2 i to do niej przypisane są wszystkie pozostałe kategorie produktów) w Preście 1.6.1 należy skopiować zawartość pliku: 

/controllers/front/CategoryController.php 

do

/override/controlers/front/CategoryController.php

i zamienić linię 80:

if (!Validate::isLoadedObject($this->category) || !$this->category->inShop() || !$this->category->isAssociatedToShop() || in_array($this->category->id, array(Configuration::get('PS_HOME_CATEGORY'), Configuration::get('PS_ROOT_CATEGORY')))) {

na:

if (!Validate::isLoadedObject($this->category) || !$this->category->inShop() || !$this->category->isAssociatedToShop() || in_array($this->category->id, array(Configuration::get('PS_ROOT_CATEGORY')))) {

Potem wystarczy usunąć plik /cache/class_index.php i zmiany będą zastosowane.

w ten sposób usuniemy z warunku PS_HOME_CATEGORY i wywołanie strony lyson.com.pl/index.php?id_category=2&controller=category już nie będzie zwracać błędu 404. Po włączeniu link_rewrite ( menu Dane URL i SEO->Przyjazny adres URL ) strona będzie też dostępna jako lyson.com.pl/2-home

Jeszcze kilka słów wyjaśnienia Po co to?: strona którą prowadzę jako główną stronę ma treść statyczną. Są na niej informacje inne niż kategorie produktów czy produkty. Jest kilka wyszczególnionych kategorii ale jako sztywne linki. Cała zawartość "sklepu" jest przeniesiona do zakładki "Sklep on-line" gdzie jest właśnie wywołanie podstrony /2-home.

Dopiero tam wyświetlają się wszystkie kategorie produktów, koszyk i logowanie. Dokładnie można to zobaczyć na lyson.com.pl.