Witam. Mam taki oto problem. Sprzedaję różne produkty o różnych wymiarach i chciałbym skonfigurować kilka różnych rodzajów wysyłki w zależności od wagi, max wymiarów lub ilości.
Presta 1.6.1.1 domyślnie pozwala na ustawienie metody wysyłki wg przedziałów wagowych lub wg wartości zamówienia. Umożliwia też doliczanie dodatkowego kosztu wysyłki dla każdej kolejnej sztuki wskazanego produktu. Brakuje mi tu ustawienia tego dodatkowego kosztu per metoda wysyłki (jeśli opcji transportu jest kilka).
Jak np. dodać wysyłkę paczkomatami, gdzie mamy 3 opcje rozmiaru A, B i C, tak aby automatycznie obliczyć czy 3 różne produkty o sprecyzowanych wymiarach zmieszczą się w Paczkomacie o rozmiarze A lub w jakimkolwiek innym? Sprawdzanie wyłącznie po wadze odpada, bo produkty bywają różne, jedne zajmują więcej przestrzeni a ważą niewiele, inne na odwrót.
Każda zdefiniowana metoda wysyłki zawiera w jednym z kroków pola do określenia maksymalnych możliwych do wysłania wymiarów. Domyślnie Presta wyłącza możliwość wysyłki, jeśli w koszyku znajduje się chociaż 1 produkt nie spełniający kryteriów, ale co jeśli zamówienie składa się z kilku mniejszych produktów/opakowań których łączna objętość (patrząc np. po głębokości) przekracza maksymalną możliwą głębokość? Presta tego nie zsumuje, a zamówienie może nie zmieścić się w Paczkomacie. Pomyślałem, aby nadpisać klasę, która jest odpowiedzialna za sprawdzanie wymiarów, tak aby uwzględnione były rozmiary wszystkich produktów w koszyku. Wówczas można byłoby utworzyć 3 metody wysyłki dla każdego rozmiaru paczkomatu. Te opcje, w których zamówienie się nie zmieści zostałyby automatycznie wyłączone przez system. Tylko to małe eleganckie i za pewne kłopotliwe w przygotowaniu.
Jak sobie radzicie z takimi kwestiami? Czy ktoś mógłby posłużyć radą? A może jest jakiś moduł, w którym można wszystko precyzyjnie skonfigurować od A do Z?
Question
revv83
8 answers to this question
Recommended Posts