rusiano Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Witam, czy jest jakiś sposób na dodanie dodatkowej treści do zakładki promocje na stronie głównej? Chciałbym aby pod produktami był krótki tekst. W tym celu edytowałem plik product-list.tpl i po linijce 217 czyli po zamknięciu znacznika </ul> dodałem swoją treść. Niestety pojawia się ona również na zakładkach NOWOŚCI i POPULARNE i w dodatku treść wyświetla się kilka razy. Wygląda to tak: Wersja Prestashop: 1.6.1.3 Szablon: domyślny default-bootstrap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Zapewne też pojawia się na wszystkich listach produktów w kategoriach itp. Trzeba by to zrobić tak, że w blockspecials-home.tpl przekazać jakąś dodatkową zmienną do product-list.tpl, np.: {include file="$tpl_dir./product-list.tpl" products=$specials class='blockspecials tab-pane' id='blockspecials' dodatek='Moj tekst'} A w product-list.tpl ją wyświetlić gdzieś: {$dodatek} ale raczej jeszcze przed ostatnim zamykającym </ul> Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 a gdyby tak to dodać bezpośrednio w blockspecials-home.tpl ? po prostu pod, lub nad kodem includującym product-list.tpl ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 To pojawi się pod/nad wszystkimi zakładkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusiano Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 a gdyby tak to dodać bezpośrednio w blockspecials-home.tpl ? po prostu pod, lub nad kodem includującym product-list.tpl ? A gdzie znajdę ten plik? Czy chodzi o prestahop\modules\blockspecials\views\templates\hook blockspecials-home.tpl? Bo jeśli tak to chyba nie działa, ponieważ dopisałem po </ul> i nic się nie pojawiło hmmmm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 no tak, sprawdziłem ten plik byłem przekonany, że ten include jest wewnątrz jakiegoś <div> lub <ul> a tu proszę, to wszystko tworzone jest w product-list.tpl 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 (edited) Zasada jest taka, że najpierw plików tpl szukamy w folderze szablonu (w tym przypadku w podfolderze themes/TWOJ_SZABLON/modules/blockspecials), a jak nie ma to kopiujemy je z folderu modułu i zmieniamy. Jak zmienisz w module to jest ryzyko, że aktualizacja modułu nadpisze zmiany. Edited January 4, 2016 by Daresh (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusiano Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Tylko tak się składa, że nie widać zmian z pliku blockspecials-home.tpl Jakieś pomysły, a może moglibyście sprawdzić u siebie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 A na pewno edytujesz plik w szablonie, a nie w module? U mnie działa :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusiano Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 A czy mógłbyś podać dokładną ścieżkę u siebie, tzn. jak wkleiłeś moduł do szablonu, ponieważ ja skopiowałem plik blockspecials-home.tpl do prestashop\themes\default-bootstrap\modules\blockspecials i być może jeszcze coś jest potrzebne tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 (edited) Ścieżka się zgadza, skopiowałem plik blockspecials-home.tpl do folderu \themes\default-bootstrap\modules\blockspecials i po dodaniu tam przykładowego tekstu, wyświetlił mi się on: {if isset($specials) && $specials} {include file="$tpl_dir./product-list.tpl" products=$specials class='blockspecials tab-pane' id='blockspecials'} Testowy tekst {else} Edited January 4, 2016 by Daresh (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusiano Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Ok zrobiłem tak samo, ponieważ wcześniej tekst dodawałem po </ul> i tekst się wyświetla. Problem jednak jest taki, że... znowu pojawia się na wszystkich zakładkach Dziwne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 No bo to tylko test czy w dobrym pliku działasz, tak jak pisałem wcześniej, trzeba to zrobić inaczej, przez zmienną. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusiano Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Zrobiłem według zmiennej tak jak zasugerowałeś {if isset($specials) && $specials} {include file="$tpl_dir./product-list.tpl" products=$specials class='blockspecials tab-pane' id='blockspecials' dodatek=' <div class="col-lg-12"> <h4>Więcej przecenionych produktów znajdziesz <a href="#">tutaj</a>.</h4> </div> '} {else} w pliku product-list.tpl zmienną wyświetliłem przed zamknięciem ostatniego znacznika </ul>, linijka 217-218 {/foreach} {$dodatek} </ul> I faktycznie teraz tekst wyświetlany jest tylko w zakładce PROMOCJE lecz jak ustawić go aby pojawiał się pod produktami tak jak to było wcześniej? Teraz wygląda to tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Możliwe, że jeszcze potrzeba jest klasa col-md-12, ale musiałbym zobaczyć stronę, żeby jednoznacznie powiedzieć. To już kwestia ostylowania tego odpowiednio. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusiano Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Ustawienie clear:both diva z klasą col-lg-12 i troszkę stylowania rozwiązuje sprawę. Dzięki Daresh za zaangażowanie i profesjonalną pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts