Jump to content
  • 0

[Presta 1.5.6.1] Jak Wyzerować Numeracje Faktur ?

econestorex

Question

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

tabela ps_orders w bazie danych

- wyczyść ją 

@vekia, nie chodzi o nr zamowien (chociaz, jezeli chodzi o to to nie tyle samo czyszczenie tabeli co jeszcze zmiana auto_increment dla pola ID )

a sama zmiana nr FV - PA > zamowienia > faktury - tabela "opcje rachunkow" i pole "numer faktury" dalej wg wskazowek: Następny numer faktury zacznie się od tego numeru, a następnie będzie się zwiększał przy każdej następnej fakturze lub rachunki. Ustaw na 0, jeśli chcesz zachować obecną liczbę (#3).

• 0

niestety nie dziala, po wykasowaniu tebeli usunelo wszystkie zamowienia :/ czyli nie do konca dobry sposob bo kasuje archiwum i informacje o zakupach klientow. No i niestety dalej liczy od numeru np. 282 :/

Ja tak robię od zawsze i mi elegancko faktury zaczynają się od 0, przy czym zamówienia normalnie zostają w zapleczu

czy masz jakieś override klasy i kontrolera zamówień (orders) ?

Edited by vekia (see edit history)

• 0

pzez czyszczenie miałem na myśli truncate :-)

ale TRUNCATE przeciez nie czysci AutoInrement... te musisz ustawic osobno najprosciej w opcjach tabeli w phpMyAdmin lub przez zapytanie do bazy przez ALTER TABLE. i dalej upieram sie, ze ilosc zamowien czy ich ID nie maja nic wspolnego z numeracja fakrut, czyli czyszczenie orders jest bezcelowe i moze tylko namieszac, bo ta tabela jest bardzo scisle powiazana z innymi tabelami, np. cart, i jezeli te zostana a nie bedzie powiazania z orders to bedzie ci presta sypala liczne bledy w przyszlosci, to z dodawaniem z nikad produktow, to bledne przypisanie przewoznika.... cudow moze byc wiecej niz w Wigilie ;)

Edited by design4VIP (see edit history)