jogi109 Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 Witam. W statystykach w odwiedzających często przy numerze IP pojawia się "bieżąca strona" -> "page not found"Jak sprawdzić o co dokładnie chodzi i jak temu zapobiec? Czemu do czegoś takiego dochodzi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 a czy wiesz, na jakie strony próbuje ktoś wejść? czasami ten problem jest wynikiem tego, że gdzieś w internetach linki do Twojej strony sa zniekształcone, przez co presta nie może zidentyfikować strony i dany użytkownik ląduje na page not found Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jogi109 Posted December 31, 2015 Author Share Posted December 31, 2015 Nie wiem, nie wiem nawet skąd mam to wiedzieć Czyli po prostu zignorować te pagenotfoundy, czy co z tym faktem zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Nie wiem, nie wiem nawet skąd mam to wiedzieć np. z google webmaster tools gdzie możesz mieć raporty o "wzroście ilości błędów 404" - tam już będzie widać konkretne linki, dzięki którym lądujemy na 404 żeby poznać przyczynę problemu, moim zdaniem musimy najpierw dojść co to za strony Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jogi109 Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 Porobiłem zrzuty. Zauważyłem, że wiele zależy od domeny. Sklep stoi na freestylesport24.pl i dodana jest poddomena www.freestylesport24.pl która oczywiście należy do mnie. SSL jest na tej bez www. Czekam na opinie, Panie ekspercie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 czym jest pdf_datasheet oraz product_info ? nie są to jakieś pozostałości po poprzednim skrypcie (lub po jakimś innym nie standardowym elemencie sklepu?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 np. oscommerce? ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jogi109 Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Nie mam pojecia Oscommerce mi nic nie mówi, na serwerze są jakieś 3 foldery których nie da sie usunąć, są poza katalogiem presty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 zmierzam do tego, że na wskazanej domenie w przeszłości był zainstalowany oscommerce. linki do strony rozsiane są po internecie, i teraz jak ktoś w taki link kliknie, to prestashop wywala 404 bo linku po prostu nie ma (oscommerce został odinstalowany) spójrz co było na domenie w 2010 roku, jaki ładny oscommerce: https://web.archive.org/web/20100803145905/http://www.freestylesport24.pl/? jak zaradzić? wszystkie takie linki trzeba by usunąć za pośrednictwem robots.txt tak, aby google ich nie indeksował, wtedy z czasem spadnie ilość wejść na 404 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jogi109 Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Rozumiem że jak ktoś trafi na notfounda, to widzi takiego typowego dla presty z logo sklepu i tak dalej, czy biała strona i tylko NotFound 404? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Rozumiem że jak ktoś trafi na notfounda, to widzi takiego typowego dla presty z logo sklepu i tak dalej, czy biała strona i tylko NotFound 404? tak, pokaże się strona prestashop z informacją, że "strona jest niedostepna". możesz sobie zobaczyć jak prestashop widzi pozostałość po oscommerce wchodząc np. tu: http://freestylesport24.pl/product_info.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jogi109 Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 (edited) A to jeszcze okej, ważne że trafiają na moją stronę Drugie pytanie: jak wejdę w odwiedzających online to jest tam pole odwołujący (refer). Co to znaczy że jest tam najczęściej "żaden"? Jakieś boty czy co?Bo czasami pisze facebook albo google, ale rzadko Edited January 4, 2016 by jogi109 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 zwykle - tak, lecz nie zawsze temat jest pojemny mogą to być boty, czasami wejścia z google i innych wyszukiwarek również są tak indeksowane w tym spisie wejść najlepszy jest google analytics, wyklucza wejścia botów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jogi109 Posted January 5, 2016 Author Share Posted January 5, 2016 Czyli nawet te marne 500 wejść dziennie to nie są klienci? SSL ma na to jakiś wpływ? Bo gdy pisałem do mojego hostingu dlaczego w rubryce IP jest zawsze ten sam numer, to napisali że przez bramkę SSL Google analytics- nie potrafie sie z nim połączyć. Strasznie nieintuicyjne, nawet nie umiem do tego podejść Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jogi109 Posted January 6, 2016 Author Share Posted January 6, 2016 (edited) Coś mi się udało, myślę że to juz jest prawdą. W załączniku screen. Oznacza to, że główny odbiorcą mojej strony są Stany Zjednoczone?... EDIT: Coś tu jest nie tak. Nie możliwe że z Polski nie było żadnego wejścia, ponieważ dostałem kilka maili na adres, który dostępny jest tylko na mojej stronie. Musiały być w tym czasie jakieś wejścia z Pl. Edited January 6, 2016 by jogi109 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
jogi109
Witam. W statystykach w odwiedzających często przy numerze IP pojawia się "bieżąca strona" -> "page not found"
Jak sprawdzić o co dokładnie chodzi i jak temu zapobiec? Czemu do czegoś takiego dochodzi ?
14 answers to this question
Recommended Posts