imogen Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 Witajcie własnie przeczytałam, że pracują nad nową prestą 1.7 czy jakakolwiek osoba np. Vekia mogłaby nam zdradzić kiedy i na jakim etapie są prace? aż nie mogę się doczekać rezulatatu Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 29, 2015 Share Posted December 29, 2015 planowane wydanie to pierwszy kwartał nowego roku, dokładnie jeszcze nie wiadomo. na jakim etapie są prace? moim zdaniem bardzo początkowym. Jakby to powiedzieć, przewidziane jest kilka etapów całkowitej transofrmacji do wersji 1.7, back office będzie zmieniany partiami. w związku z tym pełna wersja 1.7 to najprawdopodobniej jesień przyszłego roku (jak nie później) - nowa architektura oparta o symfony i twig (szablony)- nowa architektura będzie dotyczyć tylko back office, w pierwszym wydaniu dotyczyć będzie wyłącznie strony produktu i strony z modułami - reszta funkcjonalności będzie przeniesiona do nowej architektury z czasem moim skromnym zdaniem to absurdalne kroki, nic dobrego nie wróżę, niestety :| więcej informacji i nowościach można znaleźć tutaj: http://build.prestashop.com/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted December 30, 2015 Author Share Posted December 30, 2015 a podobno "new is always better" więc mam nadzieje jednak, że będzie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 30, 2015 Share Posted December 30, 2015 wszystko jest robione w pośpiechu, moim zdaniem lepiej byłoby wydać pełną wersję, a nie tak jak jest planowane "ratami". to chore, przysporzy wiele problemów, nie tylko developerom ale i właścicielom sklepów Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixelyo Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 A jak wygląda sytuacja ze starymi szablonami w nowej wersji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 A jak wygląda sytuacja ze starymi szablonami w nowej wersji? nie będą działać, zmieni się szablon i działanie niektórych istotnych miejsc sklepu jak np. proces składania zamówienia. moduły też raczej nie będą działać to będzie armagedon ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixelyo Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 Głupio. Wydaje mi się, że ważna jest ciągłość kompatybilności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 i oto w tym wszystkim właśnie chodzi, o kompatybilność ktorej nie będzie.zmiana wprowadzi sporo chaosu, a pewnie po wersji 1.7 wejdzie np. 1.8 kompletnie inna od 1.7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted December 31, 2015 Author Share Posted December 31, 2015 a jak będzie wyglądać przejście z 1.6 na 1.7 ? coś wiadomo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusiano Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Myślę, że to dobre rozwiązanie na całkowite "odświeżenie" Prestashop, powinna być jakaś rewolucja, która przede wszystkim przyniosłaby poprawę funkcjonalności, wysoką wydajność systemu i nowe technologie. Trzeba będzie po prostu przejść na nową wersję i odtworzyć sklepy. Sporo pracy, ale jeśli ma to przynieść szybsze działanie sklepu, prostsze tworzenie wyglądu to nie mam nic przeciwko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaPremium Posted January 7, 2016 Share Posted January 7, 2016 Ścieżka zakupy będzie zmieniona, nareszcie coś co powinno być dawno zrobione. Dobra zapowiedz. Koniec z modyfikacjami za pomocą modułów Link to comment Share on other sites More sharing options...
protonkwark Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Vekia. Jako "PrestaShop Legend" twierdzisz, że zmiany będą złe. Naprawdę tak wielki organizm e-commerce jak PrestaShop nie umożliwi "ludzkiego" przejścia z 1.6 do 1.7? Pal licho jak trzeba będzie zmienić templatkę...ale wyobrażam sobie, że będzie możliwość bezproblemowego "eksportu" danych o zamówieniach, klientach, produkty do najnowszej wersji? No bo jeśli nie Presta to co? Magento? To jest do dużych projektów. No chyba, że Presta 1.6 - ale jak będzie ze wsparciem tego (w zakresie łatania, aktualizacji bezpieczeństwa???).Proszę o odniesienie się wszystkich "siedzących" w temacie Presty - przecież każdego zmiany dotkną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Presta w wersji 1.6 i 1.7 będą zapewne rozwijane przez jakiś czas tak samo jak 1.5 była rozwijana nawet gdy 1.6 już była oficjalnie dostępna. Tutaj chyba wygrała zasada "jeśli nie masz konkurencji, stwórz ją sobie sam". Jest to problematyczna zmiana szczególnie dla deweloperów, ponoć dodatki mają nie być kompatybilne, szablony również więc część pracy trzeba będzie wykonać od nowa, a nie ma gwarancji że będzie to zmiana na lepsze. Ostatecznie zdecydują o tym klienci, jeśli oni nie będą widzieli różnicy podczas dokonywania zakupów to przesiadka może nie mieć sensu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
protonkwark Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Endriu107 dzięki za opinię. Wyobrażam sobie, że autorzy płatnych dodatków dokonają migracji i mogliby zrobić płatny update modułów do 1.7 - ja bym płacił. Lwia część darmowych dodatków to małe projekty...nie wiem czy będzie aż taki problem z tym. Vekia jest przeciwny bo jest weteranem i być może stał się Prestashopowym konserwatystą Vekia, ja na Twoim miejscu zebrałbym niezadowolonych i kontynuował po swojemu Wczoraj z powodu tych smutów przyglądałem się OpenCart - tak się zestresowałem. Presta potrafi być tak krnąbrna...a tu jeszcze takie zmiany. No nic, trzeba trzymać rękę na pulsie. W sumie nie wiem na ile poważne to są zmiany. Coś czuję, że 1.7 przynajmniej w początkowej fazie zredukowany zostanie do poziomu OpenCart - w zakresie integracji, dodatków a nawet niżej. Pytanie jak szybko środowisko się przestawi i przepisze moduły itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adis92 Posted June 13, 2016 Share Posted June 13, 2016 Moim zdaniem przejście na system szablonów Twig jest wielkim + jak również użycie symfony2. Chociaż obecnie mamy już wersję symfony3. Twig + symfony ma wielu zwolenników co może przyczynić się do wzrostu ilości deweloperów. Sporym minusem jest brak bezobsługowego uaktualnienia ale jeżeli wszystko będzie dobrze dopracowane to warto będzie poświęcić kilka godz / dni na migrację do najnowszej wersji prestashop. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts