Jump to content
  • 0

Problem Z Modułem Płatność Przy Odbiorze (Cashondelivery) Prestashop 1.5.6.2

zajek

Question

Cześć, 

Mam problem z konfiguracją płatności przy odbiorze. Obecnie konfiguracja przedstawia się następująco:

- zainstalowany i włączony moduł "Płatność przy odbiorze" (cashondelivery), 

- zainstalowany i włączony moduł "Ship to pay" (shiptopay),

- utworzone i aktywne różne sposoby dostawy, w tym kurier i odbiór osobisty z płatnością przy odbiorze, 

- utworzone powiązania pomiędzy sposobami dostawy i płatności w module "Ship to pay", 

- prosty koszyk na jednej stronie. 

Po wybraniu towaru, przejściu do koszyka i wpisaniu danych klienta wybieram sposób dostawy, akceptuję regulamin i przechodzę na koniec do wyboru sposobu płatności. Jeśli wybieram dostawę powiązaną z płatnością przelewem lub PayU to mogę przejść dalej i sfinalizować zamówienie. Jeśli wybrałem dostawę powiązaną z płatnością przy odbiorze to po zaakceptowaniu regulaminu w punkcie "3. Wybierz metodę płatności" pojawia się komunikat "Brak dostępnej metody płatności". 

Wyłączyłem pamięć podręczną i CCC, wyczyściłem cache (Zaawansowane - Wydajność - Wyczyść Cache Smarty i Autoload), usunąłem i ponownie dodałem moduł "Płatność przy odbiorze" i przypisałem ponownie w "Ship to Pay" i wciąż to samo. Historię i cache w przeglądarce też czyściłem. 

Wcześniej nie było z tym problemu, powiązania wysyłek i płatności działały prawidłowo. 

Macie jakiś pomysł co może powodować ten problem? Konflikt z innymi modułami raczej odpada ponieważ w chwili pojawienia się problemu nie dodawałem nic innego, ani nie robiłem aktualizacji. Jedyne czynności jakie były wykonane na zapleczu to przejście przez kolejne pozycje ustawień sposobów dostawy i zapisanie z tymi samymi ustawieniami (zmieniło się ID na liście sposobów dostawy, ustawienia pozostały te same) oraz zmiany ustawień CCC / Cache (ale to przywracałem do poprzednich i nadal bez zmian). 

Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne pomysły. 

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Posprawdzaj ponownie konfigurację tak wysyłek jak i metod płatności, po każdej zmianę przewoźnika należy ponownie sprawdzić konfiguracje modułu ship to pay, posprawdzaj również w zakładce moduły > płatności czy masz przypisane odpowiednie waluty i kraje do sposobu wysyłki.

• Like 1

• 0

Teoretycznie sprawdzałem wszystko o czym piszesz. W ustawieniach Płatności mam wszystko zaznaczone (Waluty / Grupy / Kraj), sposoby dostawy są aktywne i mają prawidłowe zakresy cenowe (mam dwa - od 0 do 99 zł i drugi od 99 do 500 zł), po edycji ponownie zrobiłem powiązania w Ship to pay (są odznaczone za każdym razem po wprowadzeniu zmian) i dalej lipa. Gdzie jeszcze można szukać rozwiązań?