Jump to content
  • 0

Początki Z Prestashop (Konfiguracja, Dodatki)

simi6766

Question

Witam,

zacznę na początku, że posiadam już domenę i hosting. Korzystam z domeny na ovh, a hosting hekko (narazie najtanszy pakiet). Narazie strona służyła jako odnośnik do aukcji na alle... Czas nadszedł żeby postawić sklep na prescie. W hekko posiadam opcję instalacji presty. Czy dobrze jest korzystać z tego gotowego instalatora?

Po instalacji presty czy są jakieś zalecane konfiguracje? Ogólnie będzie to sklep z biżuterią i zależy mi też żeby w przyszłości nie było problemów z pozycjonowaniem (to raczej dam zewnętrznej firmie) narazie portale itp.

Do wydania mam z 600zł z dotacji na sklep interentowy i nie wiem na co to zwydatkować: szablon presty, dodatki, integrator z subiektem?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Można skorzystać z instalatora, jeżeli chodzi o pozycjonowanie to włącz przyjazne linki, a poza tym to raczej nie ma jakichś specjalnych ustawień.

Budżet 600zł jest dość skromny, sama integracja z Subiektem to okolice 1000zł (chyba, że jakaś uproszczona), pytanie też jakie dodatki są Ci potrzebne, niektóre są tanie, ale inne też szybko mogą taki budżet wyczerpać. Na początek proponowałbym inwestować w to, co jest najbardziej potrzebne aby sklep zaczął sprzedawać, na szablonie standardowym z lekkimi zmianami można jakiś czas pociągnąć. Warto też odpalić jakąś kampanię reklamową żeby ściągnąć klientów na sklep.

• 0

Integracje planuje dopiero w przyszłości, bo narazie nie ma dużej sprzedaży. A co myślisz o regulaminie sklepu? Warto w niego zainwestować? czy dopiero później sie kłopotać?

@Daresh nie bardzo wiem jakie dodatki są potrzebne, ponieważ nie wiem co presta zawiera. Napewno będe korzystał z płatności DotPay. Wysyłka będzie Listami Paczkomatami i kurierem. Kategorie główne produktów mam cztery. Chciałbym zrobić darmową wysyłkę powyżej 150zł.

• 0

To co piszesz powinno być do ogarnięcia bez konieczności kupowania modułów, regulamin koniecznie bym opracował, żeby nie nadziać się na minę, prawnik może też podpowiedzieć czy coś w sklepie nie wymaga poprawy aby było zgodne z prawem.

Wielu właścicieli sklepów poświęca dużo czasu na sam sklep, a potem na promocję brakuje środków i na pierwsze zamówienie czekają miesiącami. Ja bym te środki wydał na prawnika + kampania AdWords, a w sklepie integracja z Google Merchant, aby się produkty w wynikach googla pojawiały, może jeszcze SSL by dobrze było wykupić. I jak się ruszy sprzedaż to myśleć o dalszych inwestycjach.

Mam zaprzyjaźnione osoby zajmujące się regulaminami sklepów i kampaniami AdWords dla sklepów więc jeżeli potrzebujesz to mogę pomóc.

• 0

Ja natomiast jestem zdania że regulamin spokojnie możesz napisać sam, wystarczy uważnie przejrzeć ustawe i sprawdzić czy nie mamy zabronionych wpisów w uokik, można sie zasugerować regulaminem jakiegoś sklepu który został zweryfikowany np. poprzez trustedshops z tym że zawsze należy taki regulamin obcego sklepu traktować z sporą dozą nieufności co do poprawności. Z wątków które można wyczytać na forum wiadomo że co prawnik to interpretacja przepisów więc nie masz gwarancji że sie ktoś nie przyczepi.

Jeśli planujesz wysyłkę poprzez paczkomaty to moduł paczkomatów musisz mieć aby usprawnić ten proces wysyłki więc musisz go zakupić, co do modułu dotpay to nie wiem czy jest jakiś darmowo sprawnie działający. Wysyłke darmową powyżej 150 zł spokojnie ustawisz w konfiguracji.