Jump to content
  • 0

Kolory Pod Miniaturkami Nie Wyswietlaja Sie

mystxxx

Question

Witam,

Mam pewien problem z kolorami pod miniaturkami kiedy wyszukuje produkty czyli kiedy mam filtrowanie. Nie widze zadnych kolorow pod miniaturkami mimo ze jak wejdzie sie na strone produktu to widac ze jes kilka kolorow do wyboru. Jest tez jedna dziwna rzecz jak wejde w panelu prestashop do edycji produktu i do domyslnej kombinacji i zapisze ja to na stronie pod miniaturka pojawiaja sie kolory natmomiast gdy edytuje w ten sposob inny produkt to pod tym poprzednim kolory znikaja a pojawiaja sie na tym nowym. Czy ktos z was wie o co chodzi?

Dodam jeszcze ze jak juz mam pod jedna miniaturka kolory to znikaja one jak tylko ponowie wyszukiwanie albo wyszukam cos innego.. Nie mam pojecia jak to rowiazac. Czy to moze byc jakis problem z serwerem?

Dziekuje i pozdrawiam

Edited by mystxxx (see edit history)

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Witam,

Mam dokładnie ten sam problem. Kolory na listach produktów czasem wyświetlają się pod wszystkimi produktami, czasem tylko pod częścią, a czasem w ogóle. Zna ktoś może rozwiązanie tego problemu? Będę wdzięczny za pomoc.

Dziękuję i pozdrawiam

• 0

potrzebne bedzie więcej szczegółów

- wersja sklepu

- stosowany szablon

- w których sytuacjach problem występuje (wyszukiwanie search boxem czy filtrowanie modułem?) - i czy zawsze, czy tylko niekiedy

- link do sklepu z problemem

• 0

Zaobserwowałem problem z wyświetlaniem kolorów na liście produktów w kategoriach już dawno. W trybie dev pojawiają się wtedy błędy w stylu

Notice: Undefined index: colors_list in .../cache/smarty/compile/8d/f8/d6/8df8d63f517dbbc10131b282caed982e6a9bc5a9.file.product-list-colors.tpl.cache.php

Te informacje są widoczne po przełączeniu na widok listy - w widoku siatki ich nie widać ;)

Jest na forum trochę wątków mówiących o tym problemie, najczęstsza rada to wyczyścić cache, ale to pomaga na chwilę i znowu znikają kolory na liście produktów.

Póki co uznałem, że nic się z tym nie da zrobić i po prostu dla części produktów nie widać, że są różne kolory dostępne (pojawiają się dopiero po wejściu w produkt).

Mam wrażenie, że po czasie wszystkie produkty przestają wyświetlać info o dostępnych kolorach - np. tu http://www.listwysamochodowe.pl/32-opel wszystkie listwy z ceną od 119 zł wzwyż powinny mieć pokazane kolory, a te ikony wyświetlają się tylko przy niektórych listwach...

• 0

Dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że jednak da się coś zrobić, bo to bardzo przydatna funkcjonalność :-)

Adres strony: https://rspilkareczna.pl

szablon domyślny czyli default-bootstrap

wersja sklepu 1.6.1.4

Problem występuje na kategoriach przez cały czas, z tym że na różnych produktach. Nie zauważyłem tutaj żadnej zależności. Czasami wersje kolorystyczne pojawią się na wszystkich produktach, ale po odświeżeniu strony z części z nich znikają.

• 0

W 1.6.1.4 zauważyłem ten sam "błąd" i pojawiał się on zawsze wtedy gdy coś zmieniałem w plikach np szablonu i smarty ponownie je kompilowało. Przykłądowo, jeśli wyczyścicie cache tak te wszystkie ikonki atrybutów powrócą na liście produktów i dopóki nic nie zmianie tak by smarty musiało ponownie skompilować szablon tak wszystko jest ok.

Gdy już nie miesza się w plikach szablonu i uważa się, że sklep wygląda ok, tak najlepiej ustawić opcję nie kompilowania ponownie plików szablonu.

Nie jestem pewien czy trzeba czyścić cały cache czy wystarczy tylko wejść w cache/smarty/cache/productlist_colors i wyczyścić tam zawartość by wygenerowała się na nowo. Przetestuję to przy następnym razie.

• 0

Włączcie raportowanie błędów i zobaczcie czy są błędy, o których pisałem. https://www.prestashop.com/forums/topic/272660-500-error-b%C5%82%C4%99dy-bia%C5%82a-strona-instrukcja-dotycz%C4%85ca-trybu-debugowania/

Mam wyłączone kompilowanie szablonów a ikony kolorów na liście produktów znikają - w podanej wcześniej kat. już przy żadnym się nie pojawiają informacje o kolorach.

• 0

Odnalazłem pewien sposób nr #2 który również zadziałał u mnie, ale znów tylko na chwilę - za każdym razem trzeba to wykonywać. Musisz wejść do kategorii atrybutów, które się nie wyświetlają w  Produkty -> Atrybuty i wartości i wybrać swoją. Wejdź w dowolny kolor lub teksturę, edytuj ją (np zmieniając wartość koloru lub usuń teksturę) - > wejdź ponownie w dany atrybut i przywrócić wartość, którą miałeś przedtem. Po zapisaniu tego, atrybuty wrócą na stronie kategorii.

Już po prostu miałem dość tych atrybutów i wykupiłem sobie wyjście z tego problemu + zyskałem kilka opcji dodatkowo -> https://www.prestashop.com/forums/topic/383792-module-product-list-attributes-pictures-gallery-photos-switcher/?do=findComment&comment=2352549 Kolorki atrybutów pod zdjęciem generują się zawsze i dodatkowo po najechaniu na nie zmienia się fotka u góry.

• 0

To co opisujesz ze zmianą wartości atrybutów to rozumiem na chwilę tak samo jak czyszczenie cache?

Sprawdzałeś, że masz ten sam błąd w stylu "Undefined index: colors_list..."?

Mam wrażenie, że to jest jakiś babol presty związany z generowaniem cache w smartach (chyba, że jest tego za dużo i przy takich ilościach to przestaje działać), ale na smartach się nie znam że nie wspomnę aby czegokolwiek tam szukać.