AlwinKolano Posted November 15, 2015 Share Posted November 15, 2015 Witam serdecznie, przeszło miesiąc temu uruchomiłem na mojej domenie sklep (wcześniej na domenie było ustawione przekierowanie na stronę allegro). W wyszukiwarce google się "pojawiam" ale na odległych pozycjach, aby to poprawić wziąłem się za pozycjonowanie i dopracowanie SEO. Moje pierwsze kroki to: - przeskanowanie domeny darmowymi analizatorami SEO (to pozwoliło wykryć kilka błędów i poprawić tytuł jak i słowa kluczowe) - podłączenie strony do google analytics - dodanie domeny (z www / bez www z https) do google search console - wygenerowanie sitemap i wgranie jej w Google Search Console No i teraz czekam ale nie wiem na co i ile mam czekać ? Ponieważ mapę strony przesłałem kilka dni temu to niewielki ruch widać: Natomiast Indeks Google pokazuje Zaindeksowano łącznie 0 Ogólnie nie wiem co o tym myśleć, nawet Linki do Twojej strony pokazują Brak danych - a wiem że w kilku katalogach jestem. Dodatkowo dziś google wykryło dwa błędne url'e z kodem odpowiedzi 404 1. evening-dresses/4-printed-dress.html 2. index.php?controller=404 Pierwsze to jakiś produkt z czasów testowych sklepu produkt został usunięty ze sklepu ok. 3 miesiące temu, w bazie nie ma po nim śladu wiec z skąd taka informacja/błąd ? Drugie nie wiem jak poprawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RSI-SHOP Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Może nie aktualizujesz mapy strony ? Presta ma wbudowany moduł generowania mapy google wystarczy w narzędziach dla developera podać link i co wążne by mapa była zawsze aktualna ustawić zadanie dla crona co jaki czas ma sprawdzać mapę strony. Jest też kilka istotnych ustawień jeżeli chodzi o sam wynik wyszukiwania w google. Żeby zrobić dobre SEO trzeba włożyć sporo pracy w sklep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlwinKolano Posted November 17, 2015 Author Share Posted November 17, 2015 Mapę strony aktualizuję jak coś nowego wprowadzam do sklepu - wychodzi co kilka dni, czyli mam to robić codziennie nie zależnie od zmian ? Wczoraj Google Search Console coś tam już przemielił, i pokazał już kilka danych w tym też problemy z dostępem do stron.Powodem jest domyślnie wygenerowany plik robots.txt który to blokuje dostęp do modułów, naniosłem wyjątki i zobaczymy jak będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atwora Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 (edited) Co do indeksowania. Może warto również sprawdzić plik robots.txt względem "dopuszczania" ruchu z poza granic Polski. Mnie tak kiedyś Klient załatwił, przejąłem pozycjonowanie po kimś a potem okazało się, że miał filtr kraju na Stany Zjednoczone...a stamtąd na ogół pochodzi pajączek od Googla Co do pozycjonowania nie korzystaj z automatycznych "dodawarek" bo sobie tylko narobisz ambarasu. Albo zleć to komuś kto ma o tym pojęcie albo spróbuj własnych sił. Pojawianie się w miejscach tematycznie dopasowanych do Twojego sklepu jest kluczem do sukcesu. Jeśli sprzedajesz chleb to weź udział w forach ze sprzedażą chleba. Na temat skutecznych metod pozycjonowania każdy powie ci swoją teorię tak samo jak i ja to zrobię...;-) niezależnie od tego na co się zdecydujesz, zapisuj wszystkie ruchy jakich się podjąłeś. Google lubi płatać figle i czasem lepiej mieć kontrolę nad tym gdzie jesteś. Uruchom sobie jeszcze Google narzędzia dla webmasterów - tam może znajdziesz wartościowe informacje / błędy. Narzędzie pozwoli Ci również "zgłosić" do Googla fakt, że poprawiłeś błędy w indeksowaniu strony a to przyśpieszy jej ponowne indeksowanie. Jeśli podchodzisz do tematu poważnie, chcesz to robić sam i nie szkoda Ci wydać paru złotych miesięcznie, polecam jakiś monitoring pozycji. Opracuj sobie frazy na jakich Ci najbardziej zależy i monitoruj swoją pozycję właśnie tam. Ja korzystam z SEO Station bo nie są drodzy a przyjemnie mi się w panelu pracuje. To oczywiście tylko rada. Takich programów jest zapewne kilka AHA! Pamiętaj o on-site SEO. Bez tego ani rusz. Powodzenia! Edited March 22, 2016 by atwora (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts