Jump to content

Pozycjonowanie i indeksowanie strony w Google

AlwinKolano

Recommended Posts

Witam serdecznie,

przeszło miesiąc temu uruchomiłem na mojej domenie sklep (wcześniej na domenie było ustawione przekierowanie na stronę allegro).

W wyszukiwarce google się "pojawiam" ale na odległych pozycjach, aby to poprawić wziąłem się za pozycjonowanie i dopracowanie SEO.

Moje pierwsze kroki to:

- przeskanowanie domeny darmowymi analizatorami SEO (to pozwoliło wykryć kilka błędów i poprawić tytuł jak i słowa kluczowe)

- podłączenie strony do google analytics

- dodanie domeny (z www / bez www z https) do google search console

- wygenerowanie sitemap i wgranie jej w Google Search Console

No i teraz czekam ale nie wiem na co i ile mam czekać ?

Ponieważ mapę strony przesłałem kilka dni temu to niewielki ruch widać:

post-970729-0-11456700-1447576639_thumb.png

Natomiast Indeks Google pokazuje Zaindeksowano łącznie 0

post-970729-0-80197800-1447576760_thumb.png

Ogólnie nie wiem co o tym myśleć, nawet Linki do Twojej strony pokazują Brak danych - a wiem że w kilku katalogach jestem.

Dodatkowo dziś google wykryło dwa błędne url'e z kodem odpowiedzi 404

1. evening-dresses/4-printed-dress.html

2. index.php?controller=404

Pierwsze to jakiś produkt z czasów testowych sklepu produkt został usunięty ze sklepu ok. 3 miesiące temu, w bazie nie ma po nim śladu wiec z skąd taka informacja/błąd ?

Drugie nie wiem jak poprawić.

Może nie aktualizujesz mapy strony ?

Presta ma wbudowany moduł generowania mapy google wystarczy w narzędziach dla developera podać link i co wążne by mapa była zawsze aktualna ustawić zadanie dla crona co jaki czas ma sprawdzać mapę strony.

Jest też kilka istotnych ustawień jeżeli chodzi o sam wynik wyszukiwania w google. Żeby zrobić dobre SEO trzeba włożyć sporo pracy w sklep.

Mapę strony aktualizuję jak coś nowego wprowadzam do sklepu - wychodzi co kilka dni, czyli mam to robić codziennie nie zależnie od zmian ?

Wczoraj Google Search Console coś tam już przemielił, i pokazał już kilka danych w tym też problemy z dostępem do stron.
Powodem jest domyślnie wygenerowany plik robots.txt który to blokuje dostęp do modułów, naniosłem wyjątki i zobaczymy jak będzie.

• 4 months later...

Co do indeksowania. Może warto również sprawdzić plik robots.txt względem "dopuszczania" ruchu z poza granic Polski. Mnie tak kiedyś Klient załatwił, przejąłem pozycjonowanie po kimś a potem okazało się, że miał filtr kraju na Stany Zjednoczone...a stamtąd na ogół pochodzi pajączek od Googla

Co do pozycjonowania nie korzystaj z automatycznych "dodawarek" bo sobie tylko narobisz ambarasu. Albo zleć to komuś kto ma o tym pojęcie albo spróbuj własnych sił. Pojawianie się w miejscach tematycznie dopasowanych do Twojego sklepu jest kluczem do sukcesu. Jeśli sprzedajesz chleb to weź udział w forach ze sprzedażą chleba.

Na temat skutecznych metod pozycjonowania każdy powie ci swoją teorię tak samo jak i ja to zrobię...;-) niezależnie od tego na co się zdecydujesz, zapisuj wszystkie ruchy jakich się podjąłeś. Google lubi płatać figle i czasem lepiej mieć kontrolę nad tym gdzie jesteś.

Uruchom sobie jeszcze Google narzędzia dla webmasterów - tam może znajdziesz wartościowe informacje / błędy. Narzędzie pozwoli Ci również "zgłosić" do Googla fakt, że poprawiłeś błędy w indeksowaniu strony a to przyśpieszy jej ponowne indeksowanie.

Jeśli podchodzisz do tematu poważnie, chcesz to robić sam i nie szkoda Ci wydać paru złotych miesięcznie, polecam jakiś monitoring pozycji. Opracuj sobie frazy na jakich Ci najbardziej zależy i monitoruj swoją pozycję właśnie tam. Ja korzystam z SEO Station bo nie są drodzy a przyjemnie mi się w panelu pracuje. To oczywiście tylko rada. Takich programów jest zapewne kilka :)

AHA! Pamiętaj o on-site SEO. Bez tego ani rusz.

Powodzenia!

Edited by atwora (see edit history)
  • Like 1