vitis-it Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Pozwoliłem sobie założyć ten temat ponieważ chciałbym poznać wasze zdanie. Sklep to przede wszystkim produkty, które oferujemy klientom. Jak wiadomo czym bardziej rozbudowana strona produktu, szczegółowo opisana wyposażona w odpowiednie zdjęcia tabele itp. gwarantuje wyższą sprzedaż, tak przynajmniej było w wersji 1.5 Wersja 1.6 z zintegrowanym edytorem produktów, cms itp. w wersji tinymce 4.0 po prostu zabiera wszystko co tylko możliwe. W zasadzie zamiast edytora wysiwyg dostaliśmy notatnik, no może ciut lepiej rozbudowany. Nawet jak skorzystamy z powszechnych tutoriali które zwiększają funkcjonalność to dalej jest dramat. Pozwolę sobie poniżej wypisać wady nowej wersji PS 1.6 a dokładnie TinyMCE 4 Brak full screen okna sklepu nakładają się na edytor i toolbar nie udało mi się tego poprawić pomimo kilkudniowych prób. Świetnie jest edytować produkt w okienku wielkości paczki papierosów. Brak jakiegokolwiek formatowania czy kolorowania tabel Brak ustawienia tekstu okalającego zdjęcia Brak możliwości stylów CSS Podczas edycji przewijasz opis w dół a razem z opisem przewija się toolbar I pewnie jeszcze pare innych, które przeoczyłem. Nie wiem może jestem po prostu ograniczony i nie potrafię sobie z tym poradzić ale czy możecie zaproponować jakieś lepsze rozwiązanie niż ten nieszczęsny tinymce4 chociaż takie jak było w PS 1.5 w wersji 3. Wyczytałem na stronie, że jest dostępna płatna wersja tinymce rozbudowana ale nawet nie można jej kupić, o integracji z PS 1.6 nie wspominając. Filip Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Podemski Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Kompletnie przestrzeliłeś temat. 1. Edytor wizualny do opisów produktów nie służy do ich stylowania w css i inny sposób, są na to lepsze sposoby, są do tego szablonu, sam często w ogóle nie daje klientom możliwości zmiany fontu w TinyMCE tylko po to by zachować aspekty wizualne narzucone przez szablon, dodatkowo dla PrestaShop jest kilka modułów "shortcode", które ułatwiają tworzenie contentu w dobrym stylu tak jak ma to miejsce w WordPress. 2. TinyMCE jest zaimplementowany do PrestaShop ale to nie oni koniec końców odpowiadają za błędy w nim - a na pewno nie wszystkie. 3. Nazywanie 1.6 nieudaną bo nie podoba Ci się TinyMCE jest irracjonalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Podemski Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 W następnej wersji PrestaShop edytor wizualny będzie jeszcze prostszy, taki jest cel, CSS i JS będzie można dodać z poziomu specjalnych plików, sam styl napisów etc. powinien definiować szablon - nie użytkownik z poziomu TinyMCE Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitis-it Posted November 11, 2015 Author Share Posted November 11, 2015 może i przestrzeliłem ale dla przeciętnego użytkownika - nie profesjonalisty który robi tylko sklepy różnice między ps 1.5 a 1.6 są dramatyczne. dziękuje za naprowadzenie mnie na shortcode nie wiedziałem, że coś takiego jest poczytam zobacze Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitis-it Posted November 11, 2015 Author Share Posted November 11, 2015 (edited) zainwestowałem w nowy moduł na próbe dzięki twoim radom. Faktycznie jest bardzo ciekawy i oferuje wiele możliwości. Na tą chwile jednak oznacza dlamnie to jedno. Mam ok 1500 produktów w sklepie edytowane po staremy w tinymce i teraz wszstko musze zrobić od nowa. ?? Edited November 11, 2015 by vitis-it (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts