Jump to content
  • 0

Problem z wysyłką maili przez SMTP

revv83

Question

Witam. Mam problem z wysyłką maili przez SMTP.

Korzystam z hostingu na linuxpl.com. Tam założyłem testową skrzynkę, pobrałem dane do połączenia i o ile np. w DreamMailu jest wszystko ok i mogę wysyłać maile, to w Prestashop widzę notorycznie: Błąd: proszę sprawdzić konfigurację. Dane wpisywałem kilka razy, sprawdzałem czy aby na pewno są poprawne.

Jedyne o czym wspomniał administrator to fakt, że połączenie wymaga autoryzacji. W DreamMailu ustawiłem ESMTP, bez tego nie przechodzi.

Na wszelki wypadek w Prestashopie próbowałem też różne konfiguracje i z szyfrowaniem i bez, port 587 i 465.

Może jeszcze zaznaczę, że standardowa opcja: Użyj funkcji mail() w PHP (zalecane; działa w większości przypadków) działa prawidłowo, ale wiadomo maile trafiają do spamu, a na niszowych skrzynkach w ogole nie przychodzą.

Widziałem trochę postów z podobnymi problemami z SMTP, ale nigdzie sensownej odpowiedzi.

Wydaje mi się, że to Swift Mailer w pakiecie Presty nie obsługuje ESMTP i stąd biorą się problemy.
Był może ktoś w podobnej sytuacji i wie jak to naprawić? Byłbym bardzo wdzięczny.

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Rzeczywiście, zapomniałem o wersji - Prestashop 1.6.1.1. Wczoraj kontaktowałem się z supportem, wstępnie naświetliłem problem. Ale dziś dopiero znalazłem więcej czasu żeby sprawdzić czy łączy się po smtp w kliencie pocztowym, czyli poza hostingiem. Zbieram jeszcze informacje i napiszę kolejną wiadomość na support.

• 0

Poki co, problem w Prestashop dalej nierozwiązany. Support podaje mi tylko inne aliasy do serwera SMTP :/  Natomiast testowo wrzuciłem PHPMailera i podałem w SMTP adres serwera poczty hostingu i przeszło. W Prestashop przy tych ustawieniach mam błąd konfiguracji. Czarna magia... 

• 0

Być może problemem jest biblioteka PHP do wysyłki maili: Swift Mailer, która w Prestashop dostarczona jest w wersji 3.3.2. Może ona nie spełnia jakichś standardów realizowanych obecnie w połączeniach SMTP. Znalazłem coś takiego: https://www.bellini-services.com/shop/modifications/39-swift-mailer-upgrade-better-support-for-ssltls.html Gotowy upgrade do nowej wersji Swift mailera. Zastanawiam się tylko czy to na pewno pomoże, bo połączenie z hostingiem i tak każą robić bez SSL. Ale z drugiej strony poza obsługą SSL i TLS może coś jeszcze się zmieniło hmmm.

• 0

Jeśli chodzi o kwestię SSL/TLS to wyczytałem w kilku różnych miejscach, że przyczyną jest właśnie wspomniany Swift Mailer w starej wersji (w Prestashop nie został zaktualizowany od 2007 roku i zawiera braki w obsłudze tych protokołów). Natomiast błąd wysyłki przez SMTP z poczty hostingowej wynikał z faktu, że w zakładce Preferencje > Adresy sklepów i na dole w sekcji DANE KONTAKTOWE widniał poprzedni adres e-mail pochodzący jeszcze z instalacji Prestashop. Problem pomógł zdiagnozować support, sprawdzili w logach, że sklep chce wysyłać pocztę z innego maila niż został skonfigurowany w zakładce Email. Jest to generalnie duży błąd Prestashop w informowaniu o błędach, bo powinienem otrzymać odpowiedni komunikat błędu, niż się domyślać co jest nie tak.

Ale znalazłem też inny ciekawy problem przy okazji. Pobrałem najnowszą bibliotekę Swift Mailera (to już poza Prestashopem) i przetestowałem połączenie z Gmailem.
Z jednego świeżo założonego konta Gmail poczta wychodzi normalnie, ze starszej skrzynki otrzymuję błąd, że login lub hasło są nieprawidłowe. Poziom zabezpieczeń na obu jest taki sam. W obu uwzględniłem możliwość połączenia z mniej bezpiecznych aplikacji. Obecnie w Gmailu nie da się włączyć/wyłączyć SMTP, to jest włączone już z automatu. Zauwazylem, że po próbie wysyłki przez SMTP otrzymałem SMSa i email o zablokowanej próbie zalogowania, ale oznaczyłem, że to było moje własne logowanie. Od tej pory maile z alertem już nie przychodzą, ale dalej nie mogę się zalogować po SMTP z tego jednego konta. Co ciekawe poza hostingiem mogę to zrobić, używając np. wspomnianej wczesniej aplikacji DreamMail. Macie może jakies doświadczenia w tej kwestii?