Jump to content
  • 0

Stany magazynowe - rozbieżność miedzy ilością na karcie produktu a magazynem

Supetramp

Question

Witam,

Od około 1.5 tygodnia - od kiedy sypnął mi się moduł integracji z Allegro - mam problem ze stanami magazynowymi. Pierwszym objawem było automatyczne zakańczanie aukcji po dokonanej transakcji sprzedaży na Allegro - mimo większej ilości produktów aukcja była zakańczana przez system - wskutek jakiegoś błędu zamiast zejścia jednej szt. ilość na karcie produktu spadała poniżej zera. Jednocześnie mamy włączone zaawansowane zarządzanie magazynem, a tam ilość szt. jest zbieżna ze stanem faktycznym.

Dotyczy to produktów sprzedanych w okresie od wystapienia błędów na linii Allegro do wyłączenia modułu. 

Podejmowaliśmy próby aktualizacji stanów magazynowych zerując je i ponownie wprowadzając na stan, ale działa to przez chwilę - za kilka/kilkanaście minut ilość szt, na karcie produktu znowu jest na minusie.

Moduł Allegro został wyłączony (jedynie zadanie CRON aktualizacji moduł - Allegro nie zostało dezaktywowane) i nadal problem występuje.

Czy ktoś z Was spotkał się już z takim problemem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Sprawdź czy przypadkiem nie doszło do podwojenia wartości w tablicy "nazwa_stock_available". U mnie po nie udanej aktualizacji (co prawda innej wtyczki, ale działającej na tej samej zasadzie co ta z allegro) każdy produkt ma 2 wpisy. Pierwszy z wartością zero, drugi z właściwą odpowiadającą faktycznemu stanowi magazynowemu. 

Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to ręczne usunięcie powielonych wpisów. 

Wgraj kopię bazy sklepu i zrób ręcznie synchronizację z wymuszeniem aktualizacji presty 

Co do CRONa to raczej trzeba by zgłosić administracji serwera żeby coś z tym fantem zrobiła. 

Przy okazji trzeba by się też dowiedzieć, czy Allegro nie robiło ostatnio jakichś aktualizacji w API, bo wtedy wiadomo... wtyczka się posypie jeśli nie została zaktualizowana. 

• 0

Sorry, że późno, ale mieliśmy sezon świąteczny. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Co do minusowania stanów magazynowych - to był błąd z modułem; wyłączyliśmy i przeszliśmy na baselinkera. Reszta rzeczy została rozwiązana.

Ale mamy teraz inny problem - nie tylko na starych produktach, gdzie można założyć że coś się schrzaniło przy imporcie, ale również przy świeżo wprowadzanych do bazy.

Wrzuciłem 10 szt. produktu na stan, włączyłem zaawansowane zarządzanie magazynem. Po wystawieniu na aukcje sprzedaliśmy 5 szt., przez sklep zeszła 1 szt. (z czego jedna czeka na wysyłke). Sprawdzam ilość produktu dostępnych na sklepie i aukcjach i mam ich... 7 (na aukcjach korzystam z synchronizacji z magazynem, aby była liczba dostępnych produktów). Poprzez RX zdjąłem 3 szt z magazynu i na sklepie dostępnych jest 4 szt, ale po wejściu w bebechy Presty na magazyn widzę użytkowy stan magazynu 7 szt.

W ramach sklepu korzystam z dwóch nakładek - baselinker do wystawiania aukcji i obsługi całej sprzedaży z aukcji i sklepu oraz StoreManager for Presta do obsługi stanów magazynowych itp.

Czy macie jakieś pomysły lub spotkaliście się z takim przypadkiem?