Jump to content
  • 0

Numeracja zamówień

MCKprestaLOVER

Question

Witajcie. Presta 1.6.1.2, dopiero odpalam sklep, ale chciałbym, żeby numery nie tyle zamówień, które są w formie losowych znaków, co numery koszyka? - sam nie wiem jak to nazwać, nie zaczynały się od jedynki, a np. od 500. Wtedy to wygląda lepiej dla klienta, a najlpiej gdyby można było wprowadzić swoją numerację np. rok, miesiąc, numer czy coś podobnego...

5 answers to this question

Recommended Posts

• 0

ID koszyka nie jest widoczne dla klienta, wiec nie ma sensu tutaj kombinowac. nr zamowienia (order) to inna bajka. wlassnie dlatego, zeby to "ladnie" wygladalo zmieniono na takie krzaczki niewiadomego pochodzenia (losowe). widocznie wg kogos (twrcy) to bylo to ladniesze rozwiazanie.

co do zmiany samej numeracji to musialbys w bazie danych recznie zmienic auto increment dla id_order w tabeli ps_orders - jak dobrze pamietam.

co do dodania prefixu i suffixu do numeru, jak i zmienic krzaczki na numer to juz musisz posluzyc sie osobnym modulem. jest w sieci pare tak darmowych jak platnych. szukaj pod "order reference" jak dobrze pamietam.

• 0

Nie wiem jak  określić to id o które mi chodzi, ale z tego co widze, widnieje ono jako nr faktury oraz przy płatnościach dotpay zasysa w nagłówek...

Edit> Z fakturami sobie poradziłem jak radził kolega, ale nadal mam problem z tym numerem dotpay. Zastanawiam się teraz, czy on jest pobierany gdzieś ze sklepu czy to jest numer generowany przez system płatności i nie ma opcji żeby go zmienić...

post-1104725-0-14982000-1446676226_thumb.png

Edited by MCKprestaLOVER (see edit history)

• 0

nr FV a nr zamowienia czy nr koszyka to calkiem niezalezne wartosci.

dla zmiany id zamowienia w tej tabeli (ps_orders) wchodzisz w "struktura" >  dalej 'operacje' u ciebie moze byc pod 'wiecej' i zmieniasz increment dla wymaganej wielkosci 'od' kolejne zamowienie bedzie juz mialao taki nr

Edited by design4VIP (see edit history)