Jump to content
  • 0

Problem - zmiana języka administratora

Marespol

Question

Dzień dobry,

Mam następujące problemy:

1) Zajmujemy się sklepem PrestaShop zakupionym we Francji i mamy panel administracyjny tylko po francusku. Nie ma możliwości zmiany języka, bo jest tylko jeden (załączony sceen). Czy jest jakaś możliwość wgrania języka dla administratora, czy to angielski czy polski ?

http://oi64.tinypic.com/2d6my9s.jpg

2) Mamy problem z wgraniem "Themes" (skórek, nowego layoutu czy jak to się nazywa). Czy to przez przesyłanie pliku z komputera, czy to przez wgranie go przez FTP, wyskakuje błąd przesyłania pliku widoczny poniżej. Zaznaczam, że wgrywam layouty zgodne z wersją którą mam i są spakowane w ZIP, zaglądałem też w ZIP, by nie było tam dwóch folderów, także te pliki musza być dobre.

http://oi68.tinypic.com/2lv23it.jpg

Będziemy wdzięczni za pomoc.

14 answers to this question

Recommended Posts

• 0

1. PA > lokalizacja > lokalizacja > impotuj paczke lokalizacyjna

nie wiem jak to bedzie we francuskim, ale cos tam 'licalize' - w rozwijanej pierwsze od gory - pierwsza tabela od gory (z listy rozwijanej wybierasz "pologne" (tak chyba jest w FR ;)

2. jezlie paczka, jak piszesz, jest porpawna to sprawdziclbym uprawnienia katalogow.

Edited by design4VIP (see edit history)

• 0

1) a jak zrobić by język polski był tylko dla administratora w panelu administracyjnym, a nie pojawiał się do zmiany na stronie dla zwykłych użytkowników ?

PS. dziękuje za tak szybką odpowiedz.

Już doszedłem do tego sam. Chyba, nie jest to takie oczywiste...

2) uprawnienia katalogów? Gdzie mam to sprawdzić?

Edited by Marespol (see edit history)

• 0

ale co chcesz pakowac, pisalem, ze w tym spakowanym pliku masz kolejny .zip... rozpakuj pierwszego zipa i wrzuc tego co masz wewnatrz.

a tak teraz popatrzylem... co to w ogole za skorka? skad te pliki .tpl? skad tam katalog default_boostramp.... co to za mobile.zip ? czy to aby nie jest skorka z 1.4-1.5 ? ogolnie, jakies kombinacje.

• 0

te wszystkie pliki były już wrzucone w katalogu themes na ftp, ja dorzuciłem tylko te pliki ZIP bw_theme.ZIP oraz mobile.ZIP i tych dwóch szablonów nie moge zainstalować bo jak pisałem pojawia się błąd pliku.

default_boostramp to jest szablon który jest aktualnie na stronie i działa

AD1 to szablon który zrobiłem sam poprzez dodaj nowy szablon, ale jest on nieaktywny i zrobiłem go na próbe

Jak otwieram bw_theme.ZIP to jest tam folder http://oi65.tinypic.com/o6gp3a.jpg. Chyab tak powinno być. On powinien po wrzuceniu i kliknięciu go w "Importuj z FTP" sam sie zainstalować i rozpakować, wtedy pewnie byłby takim folderem jak default_boostramp na ftp.

Obie skórki szblony bw_theme.ZIP oraz mobile.ZIP były ściągnięte i opisane jako do wersji 1.6.xxx

Jak możesz podaj mi jakiś szablon darmowy pod 1.6 i zobacze czy jak go wgram to zainstaluje sie.

• 0

sory chyba sie nie rozumiemy, źle to przedstawiłem i nie opisałem

http://zapodaj.net/images/87367cf1a8e3d.jpg ---> tak wygląda folder themes na ftp. Są tam wrzucone default_boostramp, aktualnie działający szablon oraz między innymi bw_theme.ZIP oraz mobile.ZIP, które są przegrane w formie ZIP i nie daje się ich zainstalować poprzez Importuj z FTP w paneli administracyjnym sklepu bo wyskakuje błąd pliku.

http://oi65.tinypic.com/o6gp3a.jpg -- tak wygląda plik ZIP po otwarciu bw_theme.ZIP

http://zapodaj.net/images/1d321df9863fc.jpg - a tak po wejściu jeszcze głębiej

• 0

pytanie, czy czytasz co sie pisze, czy tylko piszesz zeby pisac?

w zipie, po wejsciu w niego powinienes miec tylko katalog ./themes i plik config.xml, ewentualnie jezeli sa dodatkowe modulu to jeszcze katalog ./modules i tyle.

wiecej w tym temacie nie mam nic do powiedzienia... jak dalej masz problem z insatlacja, po zrozumieniu i wykkoniu powyzszych napisz do autora modulu, zeby wytlumaczyl, gdzie to on popelnil blad i niech go naprawi, wytlumaczy jak masz ten szablon zainstlowac....

Ps. podpowiem, w tej formie przez instalator szablonu presty nie dasz rady go wrzucic. trzeba go zmodyfikowac.

druga rzecz, kazdy zakupiony szablon powinien miec dokumentacji instalacji i konfiguracji. w niej powinno byc wszystkko wyjasnione. jezeli nie mia takiej dokumentacji to czyli, ze jest to szablon "garazowy" raczej nie spodziewalbym sie poprawnej jego budowy.... nieraz dla zaoszczedzenia kilograma nerwow i godzin na konfiguracji, ustawieniach, i zmian w dostosowaniu takiego szablonu wart wydac te 50-100$ na porzadny z supportem i pewnoscia dzialania.

Edited by design4VIP (see edit history)

• 0

ok rozumiem, czyli błąd leży w szablonie

Problem jednak w tym, że nie będę kupował szablonu, jeśli nie przetestuje, że da się go wgrać na strone. Wydam te 50 dolców i później będę tak samo się denerwował jeśli chodzi o jego instalacje.

Czy są gdzieś sprawdzone darmowe szablony ?

• 0

no to masz darmowy, po co poszukiwac dalej? a co do platnch to masz gwarancje zwrotu pieniedzy w moemencie jak szablon nie zadziala... tylko jak sie wybiera to trzeba zwrac uwage na to pod jaka jest wersje i na jakiej chcesz go zainstalowac. a co do darmowych... jedynie jaki moge polecic, chociaz tez ma troche bledow, to szablon standardowy presta... innych nie biore pod uwage ze wzgledow, ktore opisywalem powyzej.