Jump to content
  • 0

Strony z pytajnikiem w adresie url

filtrytotu

Question

Witam

Mam taki mały problem, że przekierowuje mi przykładowe strony np: genezo.pl//?45,gaznik-do-silnika-hr-160-oraz-hr-200

na genezo.pl ale bez zmieniania adresu url.

W skrócie wszystkie strony w których po nazwie głównej domeny występuje znak ? są przekierowywane na stroną główną.

W moim przypadku jest to problem ponieważ stary sklep posiadał produkty z adresem właśnie zaczynającym się od ?

W google webmaster mam teraz sporo podwójnych meta opisów.

W jaki sposób można zmienić aby strony z ? nie były przekierowywane na główną domene.

Skoro tak się dzieje to musi to być gdzieś ustawione.

Zablokowałem już strony z "?" w robot.txt, i chciałbym znać też bardziej fachowe rozwiązanie.

proszę o pomoc

pozdrawiam

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

zacnijmy od budowy adresu.... znak '?' jest bardzo istotnym elementem, bo wskazuje, ze jest to przekzana w adresie zmienna. wczesniej twoj sklep nazwe prduktu musial przekazywac jako zmienna, w presta juz jest to przekierowanie bezposrednie adresu. musisz z nazw usunac ten '?' zeby nazwa nie byla odbierana jako paramter a jako nazwa,

• 0

Dobra ale gdzie mam usunąć ten znak "?"

Google kiedyś za czasów starej strony zindeksowało stronę np: genezo.pl//?45,gaznik-do-silnika-hr-160-oraz-hr-200

Teraz kiedy robot google na nią wchodzi dostaje treść z głównej domeny a więc z genezo.pl ale w pasku zostaje adres genezo.pl//?45,gaznik-do-silnika-hr-160-oraz-hr-200 chociaż tego adresu fizycznie niema, ja nie mogę go zmienić.

Powoduje to ummie z duplikowane treści. Jedyne co mogę zrobić to zablokować adresy  z "?" w robot.txt lub nakazać w google usunąć te adresy z indeksu (jest ich wiele), lub dodać dla stron z pytajnikiem w adresie atrybut noindex, ale nie wiem jak to zrobić. 

Normalnie dla tego adresu genezo.pl//?45,gaznik-do-silnika-hr-160-oraz-hr-200 powinna wyskakiwać strona z kodem błędu 404 ale z jakiegoś powodu dla tego typu stron z "?" tak się nie dzieje, musi to być więc gdzie ustawione.

• 0

Sorki w adresie były dwa ukośniki

genezo.pl/?45,gaznik-do-silnika-hr-160-oraz-hr-200

strona na nowym silniku stoi już 4 miesiąc

robot txt zmieniłem kilka dni temu i czekam na wyniki

wcześniej ukrywałem strony w google ale teraz znowu zaczynają się pojawiać

całkowicie usunąć adresów url się nie da, chyba, ze da się dobry powód

wersja presty 1.6.0.14

interesuje mnie gdzie w preście jest fragment kodu odpowiedzialny za takie a nie inne zachowanie

myślałem jeszcze o htacces ale tam nic niema

• 0

W search console -> udoskonalenia html -> podwójne meta opisy

strony te powinny zostać wyrzucone z indeksu bo ich niema

przez to że pod adresami z "?" pojawia się główna strona

google myśli że strona ta istnieje i jej nie usuwa z indeksu

blokada w robot.txt zaczyna działaś bo ilość podwójnych opisów się zmniejszyła

Ciekawi mnie już tylko dlaczego tak się dzieje, ze gdy po głównej domenie znajduje się pytajnik nie wyświetla kodu błędów 404

Zna ktoś na to odpowiedz?

• 0

jak pisalem wczesniej, bo to paramtr.... tak odbiera wzsystko po '?' a, ze pomiedzy '/' a '?' nic nie ma to przyjmuje to jako index.php, czyli storna glowna. i to nie jest wina presty tylko zawirowan w starym sklepie. tez, jak psialem, wczesniej, jezlei robot.txt byl wrzucany pare dni temu to moze byc jezscze nie zaindeksowany przez googla.

• 0

Jeśli te stare strony są nadal w sklepie ale pod innymi adresami to powinieneś zrobić przekierowania 301 ze starych na nowe adresy (w sieci jest pełno poradników o htaccess i 301 - nie ma to związku z prestą).

Innym  (gorszym) sposobem na pozbycie się duplikatów w google może być zastosowanie rel canonical.

Robots.txt w tej sytuacji to żadne rozwiązanie w sumie.