Jump to content
  • 0

Problem z Cache

st7

Question

Staram się obecnie jak najbardziej zoptymalizować sklep i natknąłem się na problem z cache. Pamięć podręczną smarty i CCC włączyłem i działa bez problemu ale gdy włączam cache (system plików, ponieważ hosting nie udostępnia innej możliwości) to strona działa, ale w momencie gdy przechodzę między kategoriami to lista produktów pozostaje bez zmian a nagłówki opisujące kategorię się zmieniają... Co może być tego powodem?

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

powodem moze byc, a w sumie na pewno jest, uzywanie przez ciebie modulu Blocklayered (czyli filtra nawigacyjnego). bylo o tym juz setki razy na wszelkich forach. cache plikow to przezytek, tego nie uzywa sie bezposrednio, jezlei serwer nie dopiszcza mcache czy podobnych to ta fukcje poprostu sobie daruj.

• 0

jest pare hostingow polecanych pod prestashop, sa na wszelkich forach odpowiednie do tego watki/kateogrie watkow.... na pewno nie znajdziesz w nich nic na temat IQ ;)

ogolnie rzecz ujmujac. nawet w mcache wiele nie zyskasz... owszem, troche porapwi wydajnosc, ale nie na tyle, zeby sie o to zabijac ;) presta sama w sobie ma bardzo dobrze rozbudowany system cache/kompilacji i to dla poprawnego i dosc szybkiego dzialania storny jak najbardziej wystarczy.

• 0

No jak zacznie mi bardziej działać na nerwy to zmienię hosting na pewno. 

Sama presta chodzi mi dość płynnie, ale czasami na zgrzyty i trochę się boję, że jak zacznie się ruch to mi sklep zdechnie... Ktoś się chwalił, że ma sklep z 4k produktami właśnie na iq.pl i podobno chodzi bez problemów

• 0

Blocklayered przy memcache też się wykłada - testowałem.

Obecnie mam wszystko wyłączone, jedynie wbudowany w php 5.6 zend opcache.

glownego cache presta oraz CCC jak najbardziej nalezy uzywac przy pelnym uruchomieniu projektu, czyli po skonczeniu wszelkich prac nad sklepem. te na pewno znacznie poprawiaja szybkosc i wydajnsoc storny.

• 0

zauwazylem ogolne mylenie pamieci podrecznej i funkcji cache'u w prescie. 

ta jak dj wspomnial pamiec podreczna i CCC trzeba miec wlaczone zawsze po starcie systemu

funkcja cacheu jest dodatkiem i sprawdza sie tylko w niektorych przypadkach - np na hekko maja funkcje podpiecia przestrzeni ram pod katalog i wtedy to sie swietnie sprawdza z katalogiem cache'u

a OPCache w nowych wersjach phph naprawde jest optymalny dla presty

• 0

Dla ścisłości miałem na myśli, że na stronie wydajność na dole jest coś nazwane "Cache" (i tam jest do wyboru system plików, memcache, apc, xcache) - i to właśnie mam całkiem wyłączone (zresztą w tej samej wypowiedzi pisałem o memcache, który mam tylko w tym miejscu).

Natomiast na tej stronie na górze mam "Ustawienia dotyczące Smarty" i tutaj mam włączoną pamięć podręczną i wybrany "System plików" (jest jeszcze do wyboru MySQL ale zostawiłem to co było domyślnie zaznaczone).

Może mam jakieś złe tłumaczenia w sklepie i stąd to nieporozumienie, ale w związku z tym przez cache presty rozumiem właśnie to na dole, a to na górze to jak już rozumiem jako cache smarty. Przepraszam za zamieszanie, najwidoczniej kolejny raz wyszła moja niewiedza.

• 0

Może mam jakieś złe tłumaczenia w sklepie i stąd to nieporozumienie, ale w związku z tym przez cache presty rozumiem właśnie to na dole, a to na górze to jak już rozumiem jako cache smarty. Przepraszam za zamieszanie, najwidoczniej kolejny raz wyszła moja niewiedza.

to dla scislosci rozjasnie, ze wlasnie to na gorze to jest, jak to nazywasz, cache presta, a to na samym dole to cache serwera (plikow) i tego raczej nie powinno sie, bez wiekszej wiedzy na temat tego jak to dziala i dlaczego, uzywac