Jump to content
  • 0

Sztywne stany

treepek

Question

Witam,

Chciałbym mieć w swoim sklepie sztywne stany produktow. Jak zrobić, żeby w momencie zakupu produktu przez użytkownika silnik presty nie odejmowal ze stanu w magazynie (w bazie) liczby zakupionych w tym momencie produktów.

Doszedlem do miejsca w bazie mysql gdzie trzymane sa aktualne stany: ps_stock_available -> quantity

Gdzie jest plik php w ktorym idzie zapytanie do bazy aktualizujace tą wartość w momencie klikniecia "Potwierdzam zamowienie".

W Shoperze byla taka opcja w backofiice "nie aktualizuj stanów" w opcji zakupów. W Prescie tego nie widze.

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

jesli chcesz zeby stany magazynowe nie zmienialy to jest to identyczne z > preferencje > produkty > stany magazynowe > wlacz stany magazynowe - NIE

Dzięki. Wiem, że mogę tak zrobić, ale taki wariant mi nie odpowiada (specyficzny asortyment). Dodatkowo ta opcja pozwala userowi zamawiać produkty z zerowym stanem.

Chce mieć na karcie produktu wyświetlaną ilość produktów na stanie i całą otoczkę z tym związaną (kolorowe statusy: dostępny, na wyczerpaniu itd).

Mam najnowsza Preste 16.1.1 i tam (preferencje > produkty ) są tylko takie opcje:

STAN PRODUKTÓW

Zezwól na zamawianie produktów których nie ma na stanie TAK/NIE

Włącz zarządzanie magazynem TAK/NIE

Włącz zaawansowane zarządzanie magazynem TAK/NIE

Nowe produkty używają zaawansowanego zarządzania stanami TAK/NIE

Jak wyłącze zarządzanie magazynem to automatycznie można zamówić produkty z zerowym stanem. Teoretycznie mogę wyłączyć te produkty ale ja chce mieć je widoczne.

Moim celem jest mieć pokazywanie stanów ale jednocześnie chcę aby zakup produktu nie odejmował mi go ze stanu.

Jeśli Presta nie ma takiej opcji w backoffice to pomyślałem sobie, żeby zablokować w php zapytanie do tabeli ps_stock_available -> quantity, realizowane w momencie zakupu, które zdejmuje zakupioną sztukę ze stanu.

Any idea?

• 0

nie rozumiem, jak chcesz osiagnac zerowy stan produktu dajac mu na sztywno jakis tam stan typu 20?

chyba, ze myslisz o tym, zeby wprowadzic takie cos tylko dla jakis konretnych produktow a dla reszty wedlug normalnej zasady?

Zmiana opcji Włącz zarządzanie magazynem na NIE

... automatycznie przełącza mi opcję Zezwól na zamawianie produktów których nie ma na stanie na TAK

Nie wiem czemu tak jest, ale tak się przełączają samoczynnie te opcje w backoffice 1.6.1.1. Dla mnie to bez sensu ale tak jest. Niemniej jednak wyłączenie magazynu powoduje brak wyświetlania stanów na karcie a to mi nie odpowiada. Chce mieć wyświetlane stany ale na sztywno. Taką opcje dawał mi ClickShop czy Shopper.

Mam w bazie ok 60 tys produktów z czego chcę mieć:

- 23 tys aktywnych pozostałe niewidoczne

- z 23 tys aktywnych jakieś 40% produktów ma mieć stany dodatnie w przedziale od 2 do kilkunastu i ten stan ma być pokazywany na karcie produktu (po zakupie ilość na stanie ma sie nie zmieniać)

- pozostałe 60% produktów ma mieć stan zero i ma być widoczna w sklepie bez możliwości zamówienia i z informacją Brak produktu w magazynie - zadzwoń.

• 0

No właśnie, niemniej jednak rozwiązanie wydaje mi się proste poprzez zablokowanie zapytania do tabeli ps_stock_available -> quantity zdejmujące zakupiona ilość ze stanu w momencie zakupu. Dopiero ogarniam całą strukturę tego silnika sklepu i tu potrzebuje pomocy.

Przykład:

Krok poprzedzający potwierdzenie zamówienia: index.php?fc=module&module=bankwire&controller=payment
Krok podsumowania zakupu: index.php?controller=order-confirmation&id_cart=15&id_module=3&id_order=11&key=6105fc0aee4730e9319961c4275040d7

Pytanie: z którego pliku idzie zapytanie do bazy zmniejszające stan?

Kto pomoże?