Jump to content
  • 0

Moduły nie aktualizują treści

wodzienka

Question

Witam,

próbowałam znaleźć odpowiedź, ale albo nikt nie ma takiego problemu, albo nie potrzafię poprawnie wyrazić, co mnie trapi ;) Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

W jednym ze sklepów, które administruję (presta 1.6.0.1.1) moduły np. featured products czy block categories nie aktualizują się. Jeśli np. w backoffice zmieniam nazwę kategorii, we front office, na liście kategorii z lewej ona się nie zmienia. Dopiero kiedy wejdę w moduły i konfigurację danego modułu i kliknę przycisk zapisz zmiany, strona się przeładuje i moduł we front office aktualizuje się. To pierwszy ze sklepów, w którym mnie to spotyka, chociaż pracuję na kilku. Nie mam pojęcia, o co chodzi.

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Być może o cache, czy po zmianach włączasz kompilację czyścisz cache?

Ale czy powinnam? Chodzi o to, żeby to po prostu działało - oddaję sklep klientowi, nie chciałabym mu tłumaczyć że po każdej zmianie musi np wyczyścić cache... To powinno być tak, że jeśli zmieniam nazwę kategorii w backoffice, automatycznie aktualizuje się ona w "menu" strony, czyli na liście kategorii.

• 0

Skoro twierdzisz że powinno tak być... A zdarzyło ci się kiedyś zaglądnąć w kontroler takiego modułu? Jeśli nie to powiem że moduł korzysta z cache, po to aby strona się ładowała szybciej, robi tak wiele modułów, więc jeśli go nie wyczyścisz to zmiany się nie pojawią, a sam moduł podczas zapisu w jego konfiguracji przeładowuje cache dlatego wtedy zmiany są widoczne.

• 0

Jak napisałam, w każdym innym sklepie, który administruję, zmiana nazwy kategorii w backoffice skutkuje jej zmianą w module block categories. Nie wymaga to czyszczenia cache. Zresztą było by to nielogiczne - oddając sklep klientowi nie mogę od niego wymagać umiejętności czyszczenia cache ani wiedzy, co to jest i że coś takiego w ogóle istnieje. W tym sklepie nie następuje taka aktualizacja. Musi więc chodzić o jakąś konfigurację tego konkretnie sklepu. Niestety nie potrafię dojść, co należy przestawić. 

• 0

jak pisal @endriu chodzi przede wszystkim o szybkoszc dzialania storny... cache mozesz caliek wylaczyc tracac tym samym okolo 20% szybkosci storny. piszesz,  ze na innych sklepach dziala z automatu... owszem, nawet jeszcze w 1.5 dzialalo podobnie ale porownaj sobie szybkosci tych storn... cos za cos. chcesz miec z automatu poprostu w PA > zaawasowane > wydajnosc wylacz cache i tyle, bedzie z automatu. ale tez od razu wytlumacz klientow, ze przy jego walczeniu storna dzialala by szybciej.... chcesz "lepiej"... a nowe kateogrie tak czesto sie wprowadza.... no, rzecywiscie warto wylaczyc ten cache ;)

Edited by design4VIP (see edit history)
  • Like 1