Esseker352 Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 (edited) Mam sklep w wersji 1.5.6.1 i chciałbym przenieść wszystko na inny serwer żeby móc zrobić testowy update do 1.6 i mieć możliwość testowania zmian przed wprowadzeniem ich do głównego sklepu. z tego co wiem to należy : 1. zrobić kopie bazy danych 2. pobrać ze starego FTP wszystkie dane 3. Wgrać dane na FTP nowego serweru 4. wgrać baze danych na nowy serwer 5. Wyłączyć i włączyć przyjazne linki 6. Edytować plik config/settings.inc.php i wpisać dane do nowej bazy 7. w panelu admina, ustawienia/seo i zmienic domene na nowy adres O czymś zapomniałem ? coś jeszcze trzeba zrobić ? Mam też problem co do punktu 2. Bo sam folder img pobiera mi się już całą noc, mam juz ponad 50 000 plików i to nadal idzie(produktów jest ok 3000). To normalne? Zależy mi własnie na kompletnej kopii ze zdjęciami i wszystkim. Poprostu drugi identyczny działający sklep. Edited October 15, 2015 by Esseker352 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Lepiej w panelu hostingu zrobić backup całego sklepu z pominięciem katalogu cache. Będziesz miał do pobrania tylko jedną paczkę zip lub gz (zależy czym tam hosting pakuje), a katalog cache utworzy się automatycznie. W cache może siedzieć i dziesiątki tysięcy katalogów, dlatego kopiując plik po pliku tyle to trwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Suszek Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 Dokładnie tak jak piszę @Yabber. Jeżeli masz dostęp do SSH to spakuj całą zawartość sklepu. Ponadto rzuć okiem na ten temat, w który poruszono prawa folderów: https://www.prestashop.com/forums/topic/60420-is-setting-chmod-to-777-dangerous/?do=findComment&comment=1526656 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaloo Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) Podpinam się, żeby nie spamować. Przenoszę instalację między domenami na jednym serwerze. Wszystko przegrałem w nowe miejsce. Baza zostaje ta sama co wcześniej. Zmieniłem w niej URLe na nową domenę, www.domena.pl/sklep Problem polega na tym, że jak wchodzę na nową domenę to dostaję komunikat: Ta strona internetowa zawiera pętlę przekierowań Przy próbie wejścia do admina pojawia się ekran logowania i mogę się dostać do panelu admina. Problemem jest natomiast brak styli, i wszystko jest rozsypane. Zauważyłem, że w bazie jest sporo odnośników ze starą domeną. Pytanie czy to zmieniać w bazie czy wystarczy zmiana URLi podstawowych? Co może być przyczyną, że dostaję komunikat o pętli i dlaczego nie ma ostylowania w adminie? Dzięki Edited June 7, 2016 by tomaloo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) nie ma styli bo masz bledne przekierowanie i nie widzi CSS. sprawdz wzrodle do jakiego linka prowadzi style. przytanie w ktorym miejscu zrobiles "Zmieniłem w niej URLe na nową domenę, www.domena.pl/sklep" w ktorej tabeli ? pytanie w jaki sposob to zrobiles. co gdzie wpisales. jezlei link jest z katalogiem to musisz uzupelnic dwie zmienne tabeli, jedna linkiem, a druga katalogiem. Edited October 29, 2015 by design4VIP (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaloo Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) nie ma styli bo masz bledne przekierowanie i nie widzi CSS: http://szablony.freeware.info.pl/css.html . sprawdz wzrodle do jakiego linka prowadzi style. przytanie w ktorym miejscu zrobiles "Zmieniłem w niej URLe na nową domenę, www.domena.pl/sklep" w ktorej tabeli ? pytanie w jaki sposob to zrobiles. co gdzie wpisales. jezlei link jest z katalogiem to musisz uzupelnic dwie zmienne tabeli, jedna linkiem, a druga katalogiem. Zmieniłem url w tabeli ps_shop_url w polach domain i domain_ssl , bo takie informacje znalazłem w innych postach. Wpisałem tam linka z katalogiem. Co znaczy, że trzeba uzupełnić dwie zmienne tabeli z linkiem i katalogiem? Edited June 7, 2016 by tomaloo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) no wlasnie chodzi o to "Wpisałem tam linka z katalogiem". a jaka jest roznica miedzy domena (nazwa kolumny 'domain') a linkiem do sklepu (uri)? a zagladales w zrodlo storny i patrzyles jak wygladaja linki do css i js w header? Edited October 29, 2015 by design4VIP (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaloo Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) no wlasnie chodzi o to "Wpisałem tam linka z katalogiem". a jaka jest roznica miedzy domena (nazwa kolumny 'domain') a linkiem do sklepu (uri)? http://haker.nie-spamuj.eu/sieci.html a zagladales w zrodlo storny i patrzyles jak wygladaja linki do css i js w header? Ok czyli mam dobrze wpisane. W źródle strony linki zarówno do css jak i js zaczynają się od nazwy katalogu: href="/admin123/themes/default/css/admin-theme.css Zakładam, że tak powinno być, bo domenę pewnie zaciąga z bazy z katalogiem. Edited June 7, 2016 by tomaloo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Ok czyli mam dobrze wpisane. to czyli co i gdzie wpisales, jezlei masz tak dobrze? jako domene masz wpisane z katalogiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaloo Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 (edited) to czyli co i gdzie wpisales, jezlei masz tak dobrze? jako domene masz wpisane z katalogiem? No zakładam, że dobrze. W bazie danych wpisałem w obu polach ( domain i domain_ssl) : http://webmastera.republika.pl/narzedzia.html domena.pl/katalog Pola physical_uri oraz virtual_uri były puste i takie je też zostawiłem. Edited June 7, 2016 by tomaloo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 (edited) no to jeszcze raz zapytam: a jaka jest roznica miedzy domena (nazwa kolumny 'domain') a linkiem (uri)? Edited October 30, 2015 by design4VIP (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaloo Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 no to jeszcze raz zapytam: a jaka jest roznica miedzy domena (nazwa kolumny 'domain') a linkiem (uri)? Ja może i dziś słabo myślę i nie stykam więc dla pewności przetestowałem kilka kombinacji. Pola uri na początku zostawiłem puste bo takie były pod poprzednią domeną. Teraz zrobiłem tak: Domain: domena.pl/ - uri: puste - powoduje przejście na główną domenę w przeglądarce Domain: domena.pl/ - uri; katalog/ - powoduje pętlę przekierowań Domain: domena.pl/katalog/ - uri: puste - powoduje pętlę przekierowań Domain: domena.pl/katalog/ - uri: katalog/ - powoduje adres domena.pl/katalog/katalog Domain: puste - uri : domena.pl/katalog/ - powoduje pętlę przekierowań Każde ustawienie, które powoduje pętlę przekierowań dla strony sklepu umożliwia zarazem wejście do admina ale bez css. Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 (edited) jedno z tych "kombinacji" jest prawie poprawne.... jednak dalej zostaje odpowiedz na pytanie czym jest domena a czym jest link. czy domena.pl to to samo co domena.pl/ ? jeszcze kolejna podpowiedz, jak budowana jest zmienna $base_dir 'base_dir' => _PS_BASE_URL_.__PS_BASE_URI__, Edited October 30, 2015 by design4VIP (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaloo Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 (edited) jedno z tych "kombinacji" jest prawie poprawne.... jednak dalej zostaje odpowiedz na pytanie czym jest domena a czym jest link. czy domena.pl to to samo co domena.pl/ ? http://szablony.freeware.info.pl/kurs.html jeszcze kolejna podpowiedz, jak budowana jest zmienna $base_dir 'base_dir' => _PS_BASE_URL_.__PS_BASE_URI__, Działa. Kombinacja to w kolumnie domain: domena.pl , a kolumnie physical_uri: /katalog/ Pytanie nasuwa mi się jeszcze jedno i będę teraz wdzięczny za konkretną odpowiedź zamiast pouczającego prowadzenia za rękę Co z kolumnami: domain_ssl oraz virtual_uri - czy zostawić je puste czy jednak trzeba to uzupełnić? Dzięki. Edited June 7, 2016 by tomaloo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 to nie tyle prowadzenie za reke, co tyle, ze jak sam do tego doszedles to teraz zapamietasz jaka jest roznica miedzy domena a URI. niby potocznie to to samo, a calkiem co inengo patrzac z punktu technicznego co do virtual, to tak jak to masz napisane, czyli wirtualny. to raczej zostaw puste. przydaje sie w innych kombinacjach a SSL, jezlei uzywasz w tej samej domenie lub nie uzywasz w ogole to przepisz DOMENE! nie URL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts