Witajcie, mam taki problem, że przenosiłem wybiórczo dane ze starego sklepu na drugi (klienci, zamówienia, produkty). Na starym sklepie język polski miał ID 1, na nowym ma ID 2, przez co teraz są duże nieścisłości, między innymi do przeniesionych klientów mam przypisany język angielski i jednocześnie dolary - nie chcę tak
Umiem pojedynczo zmieniać dane w bazie, ale czy jest jakaś instrukcja, dzięki której zmieniłaby się dana wartość w konkretnej komórce oraz w powiązanych?
ID języka jest w tabeli ps_lang w kolumnie id_lang, gdy ją zmienię, to dostosuję ją do przeniesionych danych i klienci będą mieć przypisany język polski i złotówki, ale jednocześnie pojawi się bałagan w innych kwestiach, gdzie język polski miał ID 2 zgodnie z nową instalacją.
Chodzi mi o coś takiego.
"jeżeli id_lang=2 zmień na id_lang=1"
działające jednocześnie we wszystkich tabelach.
Wcześniej usunę całkowicie język angielski (na nowej instalacji ID 1), więc i dane z nim powiązane znikną.
Question
Marcin.Kwiecien
Witajcie,
Edited by Marcin.Kwiecien (see edit history)mam taki problem, że przenosiłem wybiórczo dane ze starego sklepu na drugi (klienci, zamówienia, produkty).
Na starym sklepie język polski miał ID 1, na nowym ma ID 2, przez co teraz są duże nieścisłości, między innymi do przeniesionych klientów mam przypisany język angielski i jednocześnie dolary - nie chcę tak
Umiem pojedynczo zmieniać dane w bazie, ale czy jest jakaś instrukcja, dzięki której zmieniłaby się dana wartość w konkretnej komórce oraz w powiązanych?
ID języka jest w tabeli ps_lang w kolumnie id_lang, gdy ją zmienię, to dostosuję ją do przeniesionych danych i klienci będą mieć przypisany język polski i złotówki, ale jednocześnie pojawi się bałagan w innych kwestiach, gdzie język polski miał ID 2 zgodnie z nową instalacją.
Chodzi mi o coś takiego.
"jeżeli id_lang=2
zmień na id_lang=1"
działające jednocześnie we wszystkich tabelach.
Wcześniej usunę całkowicie język angielski (na nowej instalacji ID 1), więc i dane z nim powiązane znikną.
3 answers to this question
Recommended Posts