Jump to content
  • 0

przelewy z zagranicy. PayPal? PayU?

paplo22

Question

Witam

chciałbym umożliwić klientom z zagranicy płatność na moim sklepie, aktualnie używam transferuj.pl i jestem zadowolony, jednakże nie ma tam możliwości innych niż polskie banki, można oczywiście "dokupić" usługę paypal do transferuj ale jest to stosunkowo drogie... 5% od transakcji, płatności poprzez kartę kredytowa też są dodatkowo płatnę.

Dlatego pomyślałem o normalny module paypal, lecz wyczytałem ze mogą być problemy ponieważ na paypalu jest coś takiego jak wycofanie środków albo klient powie że nie dostał towaru i pieniądze są natychmiast blokowane po mojej stronie, i jest to w mojej kwestii aby udowadniać że wysłałem ten towar, a nie po stornie klienta, co jest problematyczne, a paypal może mnie mieć głęboko gdzieś bo ma wielu użytkowników i działa na całym świecie, a chciałbym się uchronić przed takimi "ludźmi"

Jak Wy osoby korzystające z paypal'a macie zdanie o tym?

Oraz jakie mam inne ewentualnie możliwości przyjmowania płatności z zagranicy?

z góry dziękuję za konstruktywne wypowiedzi :) wiem mogę się mylić wiec proszę o poprawienie mnie jeśli złe napisałem

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Odnośnie paypala opiszę sytuację, którą już chyba gdzieś na forum poruszałem, sytuacja z którą zmagał się mój znajomy:

Klient zakupił produkt wirtualny, kolega produkt wysłał i kolega ma potwierdzenie wysyłki takiego "towaru", akurat sprawa prosta załącznik mailowy. Po 2 dniach kolega zgłosił wypłatę środków w PP(paypal), a po 4 dniach od zamówienia klient wycofał wpłatę. Kolega otrzymał z PP informacje o zablokowaniu środków na koncie na 180 dni ponieważ jest podejrzany o oszustwo. Kolega natychmiast zgłosił się do PP podesłał zrzuty ekranu z korespondencji z klientem, potwierdzenie wysyłki, nawet zaoferował dostęp do tego aby pracownik PP mógł to osobiście sprawdzić. Odzew z PP niestety zdumiał kolegę ponieważ oni nic z tego nie uznają, pieniądze powrócą do klienta a kolega będzie mógł wypłacić pozostałe środki na koncie PP dopiero po 180 dniach.

Po czasie dowiedzieliśmy się o co się tak na prawdę rozchodzi, po pierwsze kolega nie miał do PP podpiętej karty pre-paid więc PP bał się że nic nie może zrobić jak kolega wypłaci środki, mają podpiętą kartę PP w każdej chwili może z niej pobrać środki bez zgody jej właściciela, a po drugi w sytuacji wycofania pieniędzy to nie PP podejmuje decyzję tylko bank klienta czy wycofanie wpłaty jest słuszne, jak każdy wie każdy bank chce posiadać jak najwięcej środków więc to jest oczywiste że zgodzi się na taki zwrot.

Wiadomo paypal wyłapuje również takie osoby które zbyt często chcą zwrot, ale przy większych zakupach można się naciąć na spore kwoty, poza tym sprawdź sobie tabele prowizji i opłat PP, dla polaków nie są zbyt zachęcające.

• 0

Witam

chciałbym umożliwić klientom z zagranicy płatność na moim sklepie, aktualnie używam transferuj.pl i jestem zadowolony, jednakże nie ma tam możliwości innych niż polskie banki, można oczywiście "dokupić" usługę paypal do transferuj ale jest to stosunkowo drogie... 5% od transakcji, płatności poprzez kartę kredytowa też są dodatkowo płatnę.

Dlatego pomyślałem o normalny module paypal, lecz wyczytałem ze mogą być problemy ponieważ na paypalu jest coś takiego jak wycofanie środków albo klient powie że nie dostał towaru i pieniądze są natychmiast blokowane po mojej stronie, i jest to w mojej kwestii aby udowadniać że wysłałem ten towar, a nie po stornie klienta, co jest problematyczne, a paypal może mnie mieć głęboko gdzieś bo ma wielu użytkowników i działa na całym świecie, a chciałbym się uchronić przed takimi "ludźmi"

Jak Wy osoby korzystające z paypal'a macie zdanie o tym?

Oraz jakie mam inne ewentualnie możliwości przyjmowania płatności z zagranicy?

z góry dziękuję za konstruktywne wypowiedzi :) wiem mogę się mylić wiec proszę o poprawienie mnie jeśli złe napisałem

Nie jestem obeznany w temacie, ale nie lepiej byłoby Ci skorzystać z modułu Sofort i Skrill ?

• 0

a po drugi w sytuacji wycofania pieniędzy to nie PP podejmuje decyzję tylko bank klienta czy wycofanie wpłaty jest słuszne, 

???? klient wysyla zadanie chargeback do banku, bank do wystawcy karty, a wystawca do paypala, paypal blokuje srodki do momentu rozstrzygniecia

dla klientow z uwierzytelnionym kontem okresy blokowania nie sa sztywno ustalone.

chargeback klient moze wykonac takze w sytuacji placenia karta takze przez nasze polskie systemy paypalopodobne

paypal ma rozne prowizje dla roznych walut i krajow, drogo jest dla polakow ale np platnosc z US to taniocha

no i jest jeszcze jeden plus - zwracaja prowizje przy zwrocie wplaty

• 0

@hatak spytaj w PP kto podejmuje ostateczna decyzje o zwrocie, w odpowiedzi dostaniesz że bank który wystawił kartę, natomiast nie wiem jak jest obecnie ale wtedy czas zamrożenia dla kont które nie posiadały podpiętej karty prepaid wynosił najkrócej 180 dni. Skończyło się to tak że kolega wypłacił pozostałe środki, podpiął kartę i poprosił o odblokowanie konta, ale według PP nie jest już zaufaną osoba i nie ma możliwości odblokowania konta. Mało tego, dostał informację że jego dane zostaną w ich bazie, bez możliwości pełnego wglądu, zmiany czy usunięcia. To pisze PP oficjalnie i pomimo tego że łamie prawo o ochronie i przetwarzaniu danych osobowych, ma to sobie za nic, dlatego że tak bogata firma nie liczy się z szarym użytkownikiem, nikt przecież sądząc się z nimi nie wygra milionów więc gra nie jest warta świeczki, a ich regulaminy są pisane tak abyś nic nie mógł im zrobić.

• 0

W Paypal ostatnio się zmieniło na korzyść sprzedawców. Do maja albo czerwca sprzedający produkty wirtualne nie byli chronieni przez paypal przy nie słusznym zwrocie czy chargeback. Prowadząc ponad rok sprzedaż miałem chyba 3 chargeback z czego tylko jeden został uznany i to jeszszcze przed zmianami ochronie sprzedających.

Paypal tani nie jest ale najbardziej rozpoznawalny.