nikos111 Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Do wprowadzania przecen stosuję metodę importu pliku csv . Natomiast nie bardzo wiem , jak masowo przywrócić pierwotne ceny np po okresie promocji W pliku csv podaję - cena brutto - cena przed przeceną a wartość przeceny wpisuję "0" . Niestety po imporcie wartość przeceny pozostaje bez zmian . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 wyczysc w mySQL tabele ps_special_prices Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 2, 2015 Author Share Posted October 2, 2015 Jeszcze jak byś mi wskazał miejsce gdzie szukać mySQL byłbym wdzięczny . Domyślam się , że nie chodzi tu o Menedżera SQL w panelu administracyjnym . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 nie, chodzi o baze danych mySQL prestasahop, czyli znajdziesz ja w phpMyAdmin serwera Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 2, 2015 Author Share Posted October 2, 2015 (edited) nie mogę go znaleźć . Tak wygląda folder główny na serwerze - gdzie go szukać ? Edited October 2, 2015 by nikos111 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 napisz do administratora hostingu zeby wskazal ci gdzie masz phpMyAdmin albo innego do zarzadzania bazami danych Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 2, 2015 Author Share Posted October 2, 2015 (edited) Wszedłem w edycję myphpAdmin przez przeglądarkę , jestem w ps_special_prices . W operacjach jest opcja : Usuń dane lub tabelę Opróżnij tabelę (TRUNCATE) Usuń tabelę (DROP) Rozumiem , że mam ją opróżnić ? Ale ten zabieg wyczyści wszystkie ceny . Co zrobić jeśli chcę to zrobić dla określonej kategorii produktów ? Edited October 2, 2015 by nikos111 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 (edited) no to musisz sobie spisac ID produktow danej kateogrii i w tej tabeli wyszukac i je usunac jeden po drugim. tutaj ani presta ani baza danych nie ma mozliwossci roznania, ktore chcesz usunac a ktore nie. ewentualnie mzoesz sie zapoznac z moim autorskim rozwiazaniem wysweitlanie do edycji wszystkich promocji w jenym miejscu: http://4vip.pl/works/promocje-tygodniowe-modul-ps/ moge modul rozbudowac o mozliwosc wyswietlenia produktow tylko dla jednej kateogrii. Edited October 2, 2015 by design4VIP (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 2, 2015 Author Share Posted October 2, 2015 A czy nie osiągnę tego samego efektu w panelu administracyjnym RABATY GRUPOWE > REGUŁY CENOWE KATALOGU ? Można tworzyć reguły do różnych grup . Oczywiście w moim przypadku pozostaje problem wyczyszczenia "starych rabatów" . Sprawdzę Twój moduł w wersji Demo i dam znać . Przy okazji spytam o blok NOWOŚCI . Pytałem juz na forum ale nie znaleziono rozwiązania - W bloku tym wyświetlają mi się nowo dodane produkty oznaczone jako NOWOŚĆ gdzieś na samym końcu . Na samej górze są produkty nie wiadomo z jakiego klucza . No i wyświetla się ich w tym bloku cała masa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 przestalem rozumiec problem.... najpeirw pytasz o usuniecie rabatow, teraz piszesz o regulach katalogu i grupach... to dwie inne bajki.... reguly katalogu, jak sama nazwa skazuje tycza sie calego katalogu (czyt. sklepu) a nie produktow pojedynczych. tutaj, jak juz, ewentualnoscia moga byc raczej bony rabaowe, ale to tez calkiem co innego niz promocje. co do nowosci to ciezko powiedziec o jakim bloku mowisz, dla niektorych blok to strona nowosci.... juz rozne histore na forach byly tworzone a co do pozycjonowania to PA > preferencje > produkty i tam masz sekcje odpoweidzialna za pozycjonowanie listy produktow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 2, 2015 Author Share Posted October 2, 2015 Wydaje mi się , że w Regułach cenowych katalogu można wybrać konkretną kategorię lub producenta co już jest sporym ułatwieniem . Poza tym można ustawić rabat procentowy lub kwotowy , więc działa tak jak standardowa przecena i można ją bez problemu anulować kasując daną regułę (przywracając ceny detaliczne po okresie promocji) . Niestety ta operacja - Reguł cenowych - nie działa na produktach już przecenionych np. przez import csv więc żeby moc zacząć stosować tą metodę muszę w jakiś sposób powrócić do cen detalicznych . Stąd moje zapytanie na forum . Dziwi mnie , że nie można tego zrobić importem csv . Co do Nowości mam na myśli http://intersnow.pl mamy POLECANE , PROMOCJE , NOWOŚCI - mam ustawione sortowanie wg daty dodania - malejąco . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 @nikos111 zacząć trzeba od tego, że masz wersję presty dziurawca. Z serii 1.6.0 to tylko 1.6.0.9 i 1.6.0.14 nadają się do użytku. Reszta to mniejsze lub większe buble. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 2, 2015 Author Share Posted October 2, 2015 (edited) Rozumiem - czy sam jako laik mogę dokonać apgrejdu do innej wersji np. najnowszej , co sugeruje Presta ? Edited October 2, 2015 by nikos111 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Możesz śmiało, tylko 2 warunki. 1. Przed upgrade robisz pełny backup sklepu w panelu HOSTINGU, nie presty. 2. Jeśli używasz szablonu default-bootstrap, to skopiuj go na swój komputer, zmień mu nazwę na np. "moj_szablon" i wgraj go z powrotem do katalogu themes. Po upgrade w Preferencje -> Szablony -> Ustawienia zaawansowane wybierz katalog "moj_szablon". Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 Do jakiej wersji zrobić upgrade .. no i jak go zrobić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Do jakiej wersji zrobić upgrade .. no i jak go zrobić ? Wchodzisz w moduł "Aktualizacja 1 kliknięciem". Lista punktów do sprawdzenia przed dokonaniem aktualizacji - muszą być wszystkie zielone ptaszki Kanał: wydanie poboczne (zalecane) Back up my files and database - TAK Back up my images - NIE Opcje: Klikasz: Upgrade PrestaShop now! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
nikos111
Do wprowadzania przecen stosuję metodę importu pliku csv .
Natomiast nie bardzo wiem , jak masowo przywrócić pierwotne ceny np po okresie promocji
W pliku csv podaję - cena brutto - cena przed przeceną a wartość przeceny wpisuję "0" .
Niestety po imporcie wartość przeceny pozostaje bez zmian .
15 answers to this question
Recommended Posts