nod85 Posted September 30, 2015 Share Posted September 30, 2015 Zrobiłem prosty głupi zabieg: usunąłem plik Category.php co spowodowało, że sklep przestał się ładować (biała strona, error 500). Wgrałem z powrotem przez ftp plik Category.php (zrobiłem wcześniej kopię) i niestety nadal nie działa. Dlaczego? muszę coś jeszcze "zresetować"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 https://www.prestashop.com/forums/topic/272660-500-error-b%C5%82%C4%99dy-bia%C5%82a-strona-instrukcja-dotycz%C4%85ca-trybu-debugowania/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nod85 Posted October 1, 2015 Author Share Posted October 1, 2015 wyszedł błąd: Fatal error: Class 'Category' not found in /home/public_html/modules/blockcategories/blockcategories.php on line 194 ale pliku blockcategories.php nie ruszałem, linia 194 wygląda tak: $category = new Category((int)Configuration::get('PS_HOME_CATEGORY'), $this->context->language->id); Co dziwne zainstalowałem czystą wersję presty w ramach testu, zrobiłem tak samo, usunąłem plik Category.php, wgrałem go ponownie i ten sam błąd. 187 $category = new Category($this->context->cookie->last_visited_category, $this->context->language->id); 188 if (Configuration::get('BLOCK_CATEG_ROOT_CATEGORY') == 2 && !$category->is_root_category && $category->id_parent) 189 $category = new Category($category->id_parent, $this->context->language->id); 190 elseif (Configuration::get('BLOCK_CATEG_ROOT_CATEGORY') == 3 && !$category->is_root_category && !$category->getSubCategories($category->id, true)) 191 $category = new Category($category->id_parent, $this->context->language->id); 192 } 193 else 194 $category = new Category((int)Configuration::get('PS_HOME_CATEGORY'), $this->context->language->id); 195 196 $cacheId = $this->getCacheId($category ? $category->id : null); 197 198 if (!$this->isCached('blockcategories.tpl', $cacheId)) 199 { 200 $range = ''; 201 $maxdepth = Configuration::get('BLOCK_CATEG_MAX_DEPTH'); 202 if (Validate::isLoadedObject($category)) 203 { 204 if ($maxdepth > 0) 205 $maxdepth += $category->level_depth; 206 $range = 'AND nleft >= '.(int)$category->nleft.' AND nright <= '.(int)$category->nright; 207 } Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Wgraj ten plik z oryginalnej instalki presty. category.php i Category.php to są dwa różne pliki. Nie otwieraj tego pliku żadnym wynalazkiem zintegrowanym z windows, bo albo kodowanie pozmienia, albo jakichś śmieci do kodu pododaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nod85 Posted October 1, 2015 Author Share Posted October 1, 2015 (edited) Próbuję wgrać oryginalny plik classes/Category.php, ale nic to nie daje. To chyba jakaś magia, albo trafiłem na dziurę w preście? Bo za każdym razem jak postawię nową instalację i tylko zmienię nazwę pliku Category.php na jakąkolwiek, sprawdzę czy działa sklep - nie działa. Przywrócę nazwę i powinien działać, ale nadal nie działa... mimo właściwej nazwy (pliku nie edytuje, nawet go nie otwieram, sama zmiana nazwy pliku). Proszę sprawdzić. Myślałem, że to kwestia uprawnień plików - ale nie, uprawnienia takie same (644) i dalej nic. Myślałem, że może klient FTP coś chrzani, ale nie - wgrałem plik przez cPanel i dalej nic. Myślałem, że może cache przeglądarki, ale nie - wyczyściłem cache, sprawdziłem na innych przeglądarkach i dalej nic. Edited October 1, 2015 by nod85 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 po wgraniu pliku usun jescze plik ./cache/classes_index.php (bez obaw. po odpaleniu storny utowrzy sie ponownie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nod85 Posted October 2, 2015 Author Share Posted October 2, 2015 Dzięki wszystkim! Problem rozwiązany, usunięcie ./cache/classes_index.php faktycznie pomogło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
nod85
Zrobiłem prosty głupi zabieg:
usunąłem plik Category.php co spowodowało, że sklep przestał się ładować (biała strona, error 500). Wgrałem z powrotem przez ftp plik Category.php (zrobiłem wcześniej kopię) i niestety nadal nie działa.
Dlaczego? muszę coś jeszcze "zresetować"?
6 answers to this question
Recommended Posts