Jump to content
  • 0

Usunięcie pliku Category.php

nod85

Question

Zrobiłem prosty głupi zabieg:

usunąłem plik Category.php co spowodowało, że sklep przestał się ładować (biała strona, error 500). Wgrałem z powrotem przez ftp plik Category.php (zrobiłem wcześniej kopię) i niestety nadal nie działa.

Dlaczego? muszę coś jeszcze "zresetować"?

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

wyszedł błąd:

Fatal error: Class 'Category' not found in /home/public_html/modules/blockcategories/blockcategories.php on line 194

ale pliku blockcategories.php nie ruszałem, linia 194 wygląda tak:

$category = new Category((int)Configuration::get('PS_HOME_CATEGORY'), $this->context->language->id);

Co dziwne zainstalowałem czystą wersję presty w ramach testu, zrobiłem tak samo, usunąłem plik Category.php, wgrałem go ponownie i ten sam błąd.

187   $category = new Category($this->context->cookie->last_visited_category, $this->context->language->id);
188   if (Configuration::get('BLOCK_CATEG_ROOT_CATEGORY') == 2 && !$category->is_root_category && $category->id_parent)
189   $category = new Category($category->id_parent, $this->context->language->id);
190   elseif (Configuration::get('BLOCK_CATEG_ROOT_CATEGORY') == 3 && !$category->is_root_category && !$category->getSubCategories($category->id, true))
191   $category = new Category($category->id_parent, $this->context->language->id);
192   }
193   else
194   $category = new Category((int)Configuration::get('PS_HOME_CATEGORY'), $this->context->language->id);
195  
196   $cacheId = $this->getCacheId($category ? $category->id : null);
197
198   if (!$this->isCached('blockcategories.tpl', $cacheId))
199   {
200   $range = '';
201   $maxdepth = Configuration::get('BLOCK_CATEG_MAX_DEPTH');
202   if (Validate::isLoadedObject($category))
203   {
204   if ($maxdepth > 0)
205   $maxdepth += $category->level_depth;
206   $range = 'AND nleft >= '.(int)$category->nleft.' AND nright <= '.(int)$category->nright;
207   }

• 0

Próbuję wgrać oryginalny plik classes/Category.php, ale nic to nie daje.

To chyba jakaś magia, albo trafiłem na dziurę w preście? Bo za każdym razem jak postawię nową instalację i tylko zmienię nazwę pliku Category.php na jakąkolwiek, sprawdzę czy działa sklep - nie działa. Przywrócę nazwę i powinien działać, ale nadal nie działa... mimo właściwej nazwy (pliku nie edytuje, nawet go nie otwieram, sama zmiana nazwy pliku). Proszę sprawdzić.

Myślałem, że to kwestia uprawnień plików - ale nie, uprawnienia takie same (644) i dalej nic.

Myślałem, że może klient FTP coś chrzani, ale nie - wgrałem plik przez cPanel i dalej nic.

Myślałem, że może cache przeglądarki, ale nie - wyczyściłem cache, sprawdziłem na innych przeglądarkach i dalej nic.

:(

Edited by nod85 (see edit history)