Jump to content

szablon od podstaw czy edycja gotowych szablonów

Adam123456

Recommended Posts

Witajcie.

Mam pytanie odnośnie tworzenia sklepów na prestashop. Jakie waszym zdaniem rozwiązanie jest lepsze: tworzenie szablonu od podstaw, czy edycja domyślnego lub kupionego szablonu. Tworząc szablon od podstaw, nie posiadając dobrej wiedzy na ten temat pominiemy pewnie wiele funkcjonalności, popełnimy błędy i sklep nie będzie tak zotymalizowany jak w przypadku gotowych szablonów. Większość sklepów ma bardzo podobny prawie identyczny układ i funkcjonalności, więc czy dostosowanie wyglądu szablonu przez edycje plików css i tpl nie jest lepszym rozwiązaniem? Czy jest sens tworzyć szablon który jest prawie indentyczny jak gotowe szablony, inwestując czas i popełniając prawdopodobnie przy tym błędy? Jak to wygląda w firmach i jak tworzą freelancerzy? Czy osoby tworzące sklepy na zlecenie tworzą od podstaw czy edytują już istniejące?

Dzięki za odpowiedzi

Po przeczytaniu twojego posta nie jestem pewny czy znasz budowę szablonów do prestashop, wydaje mi się że nie a od tego powinieneś zacząć od sprawdzenia jak wygląda i z czego się składa taki szablon.

Odpowiadając na pytanie, to jeśli masz jakąś gotową bazę na której będziesz opierał szablon możesz śmiało budować od podstaw, jeśli jeszcze nie zrobiłeś sobie takiej bazy to czeka cię bardzo dużo pracy, więc lepiej sie zastanowić czy nie prościej przerobić dostępny szablon pod siebie.