nikos111 Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Używając GIMP-a skompensowałem na próbę jeden plik graficzny , który wyświetlany jest na stronie głównej w Sliderze do 35 Kb . Importuje go do Slidera .... i w efekcie plik waży 171 kB ! Ktoś wie jak jest przyczyna takiego działania Slidera ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ListwySamochodowe.pl Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 sprawdź ustawienia jakości zdjęć w preście Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 24, 2015 Author Share Posted September 24, 2015 Preferencje > Zdjęcia W sekcji cart_default ......... category_default ustawia się pixele i nie bardzo wiem który opis odpowiada zdjęciom Slidera Everywhere . Poniżej - jakość jpeg - miałem ustawioną na 90 . Zmniejszyłem do 30 i znów to samo . Zauważyłem , że zaimportowane zdjęcie przez Slidera zmienia nazwę na resize_nazwa_oryginalna.jpg z nazwa_oryginalna.jpg . Jakaś nowa podpowiedź ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 Moduł sam sobie generuje obrazki niezależnie od ustawień presty. W module wyedytuj plik /classes/PerfectResizer.php Znajdź funkcję saveImage Zmień $imageQuality="100" na np. $imageQuality="50", albo ile tam uważasz za stosowne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 24, 2015 Author Share Posted September 24, 2015 Rozumiem , że na serwerze .... rzecz w tym , że nie mogę go tam znaleźć (w modules) . Chyba , że występuje tam pod inną nazwą Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 Katalog modułu to "homesliderpro". Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 Zrobiłem jak napisałeś ... public function saveImage($savePath, $imageQuality="30") efekt jest bez zmian przeskalowuje z 36 kb do 171 kb Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 Ale dodałeś ponownie te fotki do slajdera? Skasuj te co masz i dodaj ponownie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 Tak , usunąłem zdjęcie i zaimportowałem ponownie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 A cache przeglądarki wyczyściłeś? Bo obrazki przeglądarki do cache sobie zapisują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 Przypomnij mi gdzie to się robi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 Wyczyściłem pamięć podręczną Zaawansowane > Wydajność > Wyczyść pamięć podręczną . Bez zmian Przy okazji Slidera , gdzie ustawić sposób jego wyświetlania na całą szerokość strony (tak żeby pokrył zaznaczone obszary) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 Cache przeglądarki - masz na myśli historię przeglądania ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 (edited) Wyczyściłem cache przeglądarki i bez zmian Edited September 25, 2015 by nikos111 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 Zainstalowałem moduł żeby zobaczyć co z nim nie tak. No i w konfiguracji modułu ustawia się jakość fotki: Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 Ja nie widzę takiej opcji , może dlatego , że korzysta, z wersji 1.6.35 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 (edited) Ta opcja jest w głównej konfiguracji modułu, a nie w zarządzaniu slajdami. A najlepiej to zainstaluj najnowszą wersję, bo ja grzebie w jednej, a ty w innej, to się na pewno dogadamy Edit: Jeśli chodzi o wymiary, to slajder jest zaczepiony do hooka w kontenerze, który jest tak wyskalowany. Można by to skalować ujemnymi marginesami, ale to papranie jest. Lepiej dołożyć hook slajdera poza tym kontenerem. W pliku header.tpl swojego szablonu nad divem <div class="columns-container"> dodaj kod: {if $page_name =='index'}{hook h="displaySlidersPro" slider="sample"}{/if} Warunek jest po to, żeby wyświetlał się tylko na głównej stronie. Edited September 25, 2015 by Yabber (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 (edited) W mojej wersji jest tylko pierwszy element Cinfigure permissions , Other settings nie występuje . Znalazłem wersję 1.6.41 https://www.prestashop.com/forums/topic/310597-free-module-sliders-everywhere-responsive-gallery-image-sliders-or-banners-now-3d/ Instalując ją nic mi się nie wysypie ? Edited September 25, 2015 by nikos111 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 Tę wersję dziś instalowałem i u mnie działa prawidłowo. http://yabber.eu.org/presta/pl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 chyba jest ok . Z pliku 35 kb po imporcie zresizował do 53 a nie jak poprzednio do 171 . Dzięki . Z wymiarowaniem slidera powalczę wieczorem . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 Wykonałem działania zgodnie z instrukcją Themes > default bootstrap .... i nic . Poszperałem i znalazłem info , że po zmianach w tym pliku należy w Zaawansowane > Wydajność wymusić kompllację . Po czym pojawiły się dwa banery jak poniżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 I prawidłowo. Na górze masz taki jak chciałeś, a ten dolny to w konfiguracji slajdów odczep go od hooka Top column (wszystkie standardowe hooki presty pozostaw puste). Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Działa - super . Jeszcze pytanko z innej beczki , mam blok NOWOŚCI na stronie głównej i nie bardzo wiem gdzie ustawić sposób wyświetlania produktów . Chcę , żeby nowo dodane produkty wyświetlały się na samej górze a w tej chwili jest wręcz odwrotnie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 27, 2015 Share Posted September 27, 2015 Jeszcze pytanko z innej beczki Nowe pytanie = nowy wątek na forum, a nie w jednym wątku o mydle i powidle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted September 27, 2015 Author Share Posted September 27, 2015 jasne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
nikos111
Używając GIMP-a skompensowałem na próbę jeden plik graficzny , który wyświetlany jest na stronie głównej w Sliderze do 35 Kb . Importuje go do Slidera .... i w efekcie plik waży 171 kB !
Ktoś wie jak jest przyczyna takiego działania Slidera ?
24 answers to this question
Recommended Posts