Jump to content
  • 0

Pytania początkującego i pomoc w wyborze odpowiedniego oprogramowania do prowadzenia sklepu

Katarakta

Question

Witam,

zastanawiałem się nad Shoper i IAI.

Shoper niestety nie umożliwia zmiany szablonu, można tylko im zlecić odpłatnie wykonanie.

IAI oferuje Smarty, ale nie dokońca wiem czy bym sobie z tym poradził, poza tym IAI jest po prostu drogi.

Czy z tym Smarty można robić wszystko, tzn. czy uzyskałbym efekt który oczekuję?

Znam się na obróbce grafiki i chciałbym sam ją wykonać na stronę, szukam narzędzia które umożliwiłoby to, ale byłoby w miarę proste pod względem programistycznym.

Najchętniej widziałbym takie rozwiązanie jak w Adobe Muse. Może da radę zaimplementować stronę/układ strony/layout do jakiegoś ze sklepów (Shoper, IAI, Quick cart, Prestashop, Opencart)?

I z tego co mi się wydaje kompletne oprogromowanie nie daje takich możliwości do zmiany grafiki co Quick cart, Prestashop, Opencart. Dlatego się nimi zainteresowałem.

Zastanawiam się jak to jest z tymi szablonami http://www.templatemonster.com/pl/type/szablony-prestashop/ ,

czy gdy się zapłaci odpowiednią kwotę można zmienić grafikę, ewentualnie wygląd buttonów, dodać walutę i dodać język i przetłumaczyć to na kilka języków?

Nie ma gotowych szablonów dla Shoper i IAI?

Może warto się zainteresować SOTE lub Comarchem? Może one daje takie możliwości edycji layoutu jakich oczekuję?

Czy quickcart)płatny) daje możliwości pełnej edycji strony? Może posiada szablony?

Chciałbym jeszcze prosić o pomoc w instalacji prestashop, zarejestrowałem się w celu instalacji na cba.pl, ściągnąłem Filezillę i zrobiłem upload z folderu prestoshop, co teraz powinienem zrobić?

Robiłem według tego poradnika:

https://www.prestashop.com/blog/pl/2014/05/14/jak-zainstalowac-prestashop/

Edited by Katarakta (see edit history)

29 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Zacznijmy od początku, to jest forum prestashop i trzymajmy się tego oprogramowania, pytania dotyczące innych platform lepiej zadawać na forach im przypisanych wtedy dostaniesz bardziej konkretne odpowiedzi.

Jeśli chodzi o szablon to najlepszym rozwiązaniem jest wybranie takiego który układem przypomina efekt jaki chcesz uzyskać, resztę wyglądu jesteś w stanie zrobić znając dobrze html/css oczywiście znajomość smarty również się przyda, a jeśli będziesz chciał przerabiać moduły to i php.

Zmiany wyglądu możesz równie dobrze komuś zlecić, część szablonów posiada kilka opcji układu i wyglądu w tym kolorystyki przycisków etc.

Dodanie waluty i języków w prestashop jest bardzo prosto skonstruowane i nawet mało obeznany użytkownik to zrobi sam, ponieważ presta ma do tego już gotowe narzędzie.

Jeśli chcesz poznać prestashop to odpal w wersji cloud, a z takimi hostingami jak cba to szkoda tracić czas i nerwy, jak już zaczynać przygodę z prestashop do na dobrym hostingu który to dźwignie.

• 0

wtrace swoje 3 grosze, mysle, ze @endriu juz napsal wszsytko w temacie wyboru samej platformy. mysle, ze bezapelacyjnie z podanych Prestashop, z racji czestych update-ow i notorycznych prac nad rozbudowa fukcjonalnosci jest przodownikiem. nie ma w sumie zadnych ograniczen rozbudowy. szablonow do wyboru w ilosciach niezliczonych. tych z TM... no, biorac pod uwage jakosc do ceny to raczej bym tak chetnie nie wybieral. zerknij tez na np. ThemForest. sa o wiele bardziej dostosowane, nie sa tak sztanponowe jak na TM, no i o polowe tansze ;)

co do samej rozbudowy fukcjonalnosci... addons.prestashop.com mysle,ze to bedzie to czego szukasz ;) jest taki wachlarz dodatkow do Presta, ze znajdziesz wszystko co potrzebujesz, a jak nie znajdziesz to bardzo szybko znajdziesz kogos, kto rozbuduje presta do Twoich wymagac szybko i relatywnie tanio.

• 0

Zacznijmy od początku, to jest forum prestashop i trzymajmy się tego oprogramowania, pytania dotyczące innych platform lepiej zadawać na forach im przypisanych wtedy dostaniesz bardziej konkretne odpowiedzi.

Jeśli chodzi o szablon to najlepszym rozwiązaniem jest wybranie takiego który układem przypomina efekt jaki chcesz uzyskać, resztę wyglądu jesteś w stanie zrobić znając dobrze html/css oczywiście znajomość smarty również się przyda, a jeśli będziesz chciał przerabiać moduły to i php.

Zmiany wyglądu możesz równie dobrze komuś zlecić, część szablonów posiada kilka opcji układu i wyglądu w tym kolorystyki przycisków etc.

Dodanie waluty i języków w prestashop jest bardzo prosto skonstruowane i nawet mało obeznany użytkownik to zrobi sam, ponieważ presta ma do tego już gotowe narzędzie.

Jeśli chcesz poznać prestashop to odpal w wersji cloud, a z takimi hostingami jak cba to szkoda tracić czas i nerwy, jak już zaczynać przygodę z prestashop do na dobrym hostingu który to dźwignie.

Witam,

wiem, że jest to forum prestashop, tzn., że nie można pytać o to czy to oprogramowanie jest właściwe dla mnie?

Myślałem, że ludzie na tym forum nie zaczynali i nie mieli styczności tylko z prestashopem i mogą mi podpowiedzieć coś na temat oprogramowania do prowadzenia sklepu.

Z tym CBA to chyba nie sądzisz, że na czymś takim chciałbym prowadzić sklep? Zarejestrowałem się tam za darmo, ponieważ jak wiesz instalacja wymaga serwera, chciałem przetestować presto. Więc czy ktoś mi pomoże z instalacją?

Czy są jakieś darmowe szablony abym mógł zobaczyć jak wygląda ich edycja?

Czy jest może ktoś ze Szczecina na forum kto mógłby mi to wszystko wytłumaczyć?

• 0

wiem, że jest to forum prestashop, tzn., że nie można pytać o to czy to oprogramowanie jest właściwe dla mnie?

Nie napisałeś czego oczekujesz od oprogramowania, a po drugie tak jak pisałem na innych forach są osoby które się specjalizują w danej platformie, większość osób korzystających z głównie jednej platformy sklepowej miała styczność z innymi ale nie na tyle aby śledzić nowinki i móc je rzeczowo porównywać, tutaj jak spytasz o konkretne funkcjonalności to dostaniesz odpowiedź.

Z tym CBA to chyba nie sądzisz, że na czymś takim chciałbym prowadzić sklep? Zarejestrowałem się tam za darmo, ponieważ jak wiesz instalacja wymaga serwera, chciałem przetestować presto.

Byli tacy na forum co chcieli na tym prowadzić sklep, więc nie byłbyś pierwszy. U góry forum masz zakładkę ODKRYJ kliknij i podążaj dalej za 3 minuty będziesz miał sklep na testy.

Czy są jakieś darmowe szablony abym mógł zobaczyć jak wygląda ich edycja?

W standardzie masz jeden darmowy, a poza tym coś się znajdzie w sieci, nawet kiedyś udostępniłem tu na forum przerobiony darmowy szablon, więc wystarczy poszperać.

• 0

Nie napisałeś czego oczekujesz od oprogramowania, a po drugie tak jak pisałem na innych forach są osoby które się specjalizują w danej platformie, większość osób korzystających z głównie jednej platformy sklepowej miała styczność z innymi ale nie na tyle aby śledzić nowinki i móc je rzeczowo porównywać, tutaj jak spytasz o konkretne funkcjonalności to dostaniesz odpowiedź.

Byli tacy na forum co chcieli na tym prowadzić sklep, więc nie byłbyś pierwszy. U góry forum masz zakładkę ODKRYJ kliknij i podążaj dalej za 3 minuty będziesz miał sklep na testy.

W standardzie masz jeden darmowy, a poza tym coś się znajdzie w sieci, nawet kiedyś udostępniłem tu na forum przerobiony darmowy szablon, więc wystarczy poszperać.

1.

Pisałem wcześniej, nie jestem mistrzem HTML i CSS, musiałbym troszkę więcej czasu poświęcić na niego niż na interface metodą przeciągnij upuść jaki jest a Adobe Muse i czegoś takiego jak w Adobe oczekiwałbym. Potrafię stworzyć kompletną szatę graficzną, ale boję się pozycjonowania na stronie, a zwłaszcza jakby to wygląda na urządzeniach mobilnych.

2.

Dziękuje za podpowiedź, ale chodziło mi o instalację tej drugiej bardziej rozbudowanej wersji, tak jak dałem link w pierwszym poście. Mam już ściagnięte presto, serwer na CBA, za pomocą filezilla wgrałem na serwer CBA pliki z folderu prestashop i co dalej?

3.

Szczerze mówiąc szukałem darmowych template do Prestashop i nie mogłem znaleźć, nawet tutaj na forum w temacie darmowe szablony, nie ma ich.

• 0

1. Nie pisałeś o funkcjonalnościach tylko o wyglądzie, a jest to zasadnicza różnica, ponieważ sklep na preastashop może oferować pewne udogodnienia których w standardzie nie ma inna platforma i na odwrót. Co z tego że zrobisz idealny wygląd jak nie będziesz miał tego co chcesz aby sklep posiadał.

2. Obie wersja są tak samo rozbudowane, ale jak się upierasz że na cba ci sklep ruszy to życzę powodzenia i mnóstwo cierpliwości. Odpowiadając na pytanie to musisz utworzyć bazę danych i po wejściu na stronę powinien odpalić się skrypt instalacyjny, dalej to tylko uzupełnienie pól i klikanie dalej.

3. W pierwszym poscie podałeś link do TM tam są na pewno darmowe szablony, na stronie leotheme są 4 darmowe. Tutaj na forum jest ich cała masa wystarczy wpisać odpowiednie zapytanie w szukajke.

• 0

1. Te darmowe pseudo hostingi zupełnie nie nadają się nawet do testowej instalacji presty.

Do stron użytkownika doklejają one jakieś swoje śmieć reklamowe skrypty, co może generować konflikty z aplikacją.

Do testów to najlepszy localhost albo wirtualna maszyna albo presta cloud.

2. Jeśli piszesz, że o html i css masz słabe pojęcie, to o tworzeniu szablonu do presty zapomnij. Oczywiście jakiś istniejący szablon możesz zmodyfikować pod swoje wymagania nawet z taką wiedzą, ale napewno metodą "namaluj i upuść" nie stworzysz szablonu od zera.

• 0

2. Jeśli piszesz, że o html i css masz słabe pojęcie, to o tworzeniu szablonu do presty zapomnij. Oczywiście jakiś istniejący szablon możesz zmodyfikować pod swoje wymagania nawet z taką wiedzą, ale napewno metodą "namaluj i upuść" nie stworzysz szablonu od zera.

Dlatego w ogóle nie myślałem o tworzeniu szablonu tylko o modyfikacji tak jak piszesz, że pewno dałbym radę, muszę tylko zobaczyć jak wygląda możliwość modyfikacji takich szablonów. Chodzi mi o to, że gotowe platformy (abonamentowe) oferują wszystko na już do sprzedaży, ale wygląd bardzo się liczy dla klienta, a oni oferują podstawową wersję i tam jest chyba brak szblonów do kupienia za 89$, oni oferują zrobionie indywidualnych w kilka tygodni za 3-5 tysięcy.

Także moja wiedza jest taka, że mógłbym zrobić w CSS buttony czy też w grafice rastrowej, ale zajęłoby to dużo czasu nie byłbym pewien, że wszystko będzie działać, dlatego dla mnie nawet takie Smarty w IAI shop to za dużo.

O co chodzi na template monster z tymi dodatkowymi kosztami? Czy powinienem je brać pod uwagę?

Jak to jest z tym np. "Implementing Your Logo" czy to znaczy, że nie można zmienić loga strony bez wykupienia tej opcji?

Czy znacie jakieś fora o e-commerce? Szukałem polskiego forum i nic nie mogę znaleźć, jak patrzyłem na youtube to o prestashop jest wiele filmików, odnośnie innych platform chyba nie ma aż tak dużo tutoriali?

Jak to jest z dodawaniem wtyczek do takiego szablonu? Czy można dodać waluty języki i płatności których te szablony nie posiadają?

• 0

patrzac po ostatnim pytaniu, tutaj mysle, ze najlepiej zainsatluj sobie Presta w cloud i zobacz "od srodka" jakie ma mozliwosci, co daje, czego moze brakowac itp. niem a czegos takiego jak waluty dla szablonu, to sa standardowe ustawienia presta, to samo jezyki. owszem, w tych kupnych raczej nie licz na pelne spolszczenie, ale mozna przeniesc tlumacznia medzy szablonami, czyli z defaultowego przetlumaczonego w 100% mozesz zrobic update jezyka dla nowego szablonu i juz (z doswiadczenia) 80-90% masz przelumaczone. waluty to juz calekim oddzilna bajka. ile i jakie chcesz takie sobie ustawiasz niezaleznie od szalbonu.

szablon za 3-5tys? to tych z ThemeForest (tansze niz TM)  mozesz sobie zmieniac co tydzien i starczy tych pieniedzy na pare lat ;) wiec pytanie, czy nie starczy ci wybor z ponad 5-10tys szablonow dostepnych do PS (liczac TM, TF, Leo i innych podobnych razem wzietych) za sredno 40-150$? myslisz, ze nic dla siebie nie znajdziesz?

a modyfikacja? czy to jakis platny czy defaltowy raczej za wiele roznic nie znajdziesz. to tylko roznice w kolorkach, jakis tam stylach itp. ale ogolna budowa jest zawsze taka sama. wiec wytardzy, ze przygladniesz sie szablonowi default_boostramp i bedziesz mial pelny wglad w to czego mozesz sie po szablonie spodziewac.

• 0

patrzac po ostatnim pytaniu, tutaj mysle, ze najlepiej zainsatluj sobie Presta w cloud i zobacz "od srodka" jakie ma mozliwosci, co daje, czego moze brakowac itp. niem a czegos takiego jak waluty dla szablonu, to sa standardowe ustawienia presta, to samo jezyki. owszem, w tych kupnych raczej nie licz na pelne spolszczenie, ale mozna przeniesc tlumacznia medzy szablonami, czyli z defaultowego przetlumaczonego w 100% mozesz zrobic update jezyka dla nowego szablonu i juz (z doswiadczenia) 80-90% masz przelumaczone. waluty to juz calekim oddzilna bajka. ile i jakie chcesz takie sobie ustawiasz niezaleznie od szalbonu.

szablon za 3-5tys? to tych z ThemeForest (tansze niz TM)  mozesz sobie zmieniac co tydzien i starczy tych pieniedzy na pare lat ;) wiec pytanie, czy nie starczy ci wybor z ponad 5-10tys szablonow dostepnych do PS (liczac TM, TF, Leo i innych podobnych razem wzietych) za sredno 40-150$? myslisz, ze nic dla siebie nie znajdziesz?

a modyfikacja? czy to jakis platny czy defaltowy raczej za wiele roznic nie znajdziesz. to tylko roznice w kolorkach, jakis tam stylach itp. ale ogolna budowa jest zawsze taka sama. wiec wytardzy, ze przygladniesz sie szablonowi default_boostramp i bedziesz mial pelny wglad w to czego mozesz sie po szablonie spodziewac.

1.

Dokładnie tak jak piszesz w zupełności wystarczy mi szablon z presto, nie muszę mieć robionych na zamówienie szablonów i czekać kilka tygodni, powiem więcej wcale nie chcę tego robić, niestety tylko darmowe wersje sklepów (open cart, presto...) umożliwiają instalację gotowych szablonów, polskie e-shopy wymagają kupno tych szablonów od nich za kwoty 10x wyższe.

2.Zainstalowałem właśnie Cloud i powiem szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczony prostotą tego wszystkiego i tutorialem po polsku. Wszystko jest bardzo przejrzyste, nie tak jak w tych abonamentowych oprogramowaniach. Wszystko też da radę modyfikować na bardzo dużo sposobów, patrząc na to można odnieść wrażenie, że posługiwanie się presto jest prostsze jak płatnymi wersjami sklepów, ale czy to prawda, czy tylko takie złudzenie? W płatnym oprogramowaniu trzeba znać PHP, CSS, HTML, aby dokonać jakichkolwiek modyfikacji, tutaj w cloud nie potrzebna jest znajomość tych języków. Czy w rzeczywistym sklepie który chciałbym założyć panel administracyjny wyglądałby tak samo i dawał takie same możliwości edycji jak w cloud?

3.

A jak to jest kiedy się zainstaluje szablon i chcę się dodać do niego wtyczkę np. DPD, czy są z tym jakieś ograniczenia, czy wszystkie wtyczki działają ze wszystkimi szablonami? Tutaj jest chyba tylko ważna wersja sklepu?

4.

Czy wtyczki w sklepie kupuje się na własność i można wykorzystywać w kilku swoich sklepach, czy tylko do danej strony lub szablonu?

• 0

Jeśli chodzi o wtyczki, w preście zwane modułami, to pewnie kilka tysięcy by ich się doliczył :)

Razem z instalacją presty masz już dużo gotowych darmowych modułów, jednak nie wszystkie są zainstalowane bo po co instalować np. kilkanaście metod płatności skoro użytkownik będzie używał dwóch w porywach do trzech.

Wystarczy w panelu modułów kliknąć instaluj na danym module i już sam się pobierze i zainstaluje. Wystarczy go tylko skonfigurować.

Jeśli chodzi o płatności elektroniczne, to wszyscy operatorzy polskiego rynku na swoich stronach mają do pobrania moduły do presty, a jak dany operator nie ma modułu do presty, to jest to firma krzak, której nie warto nawet złotówki powierzyć. :)

To samo dotyczy firm spedycyjnych, oprócz Poczty Polskiej, ale to stara komunistyczna firma i trudno od niej wymagać takich nowości.

A jeśli nie znajdziesz modułu spełniającego jakieś twoje specyficzne wymagania, to zawsze znajdzie się ktoś chętny co ci taki moduł napisze (oczywiście odpłatnie, ale nie będzie to kilka tysięcy jak za głupawy szablon w komercyjnych sklepach).

Edit:

Jak to jest z tym np. "Implementing Your Logo" czy to znaczy, że nie można zmienić loga strony bez wykupienia tej opcji?

Możesz sobie logo zmieniać. Za dodatkową opłatą robią dla ciebie indywidualne logo.

Edited by Yabber (see edit history)

• 0

Czyli jeśli kupuję wtyczkę/moduł amazon za ponad 200$ to on jest tylko do jednego sklepu? To może, lepiej zlecić komuś zrobienie takiej wtyczki?

Ile ktoś mógłby wziąć za taki moduł amazon albo poczta polska? Jest może gdzieś jakaś firma i ma jakiś cennik?

Chciałbym mieć kilka sklepów. Jaki wtedy polecacie serwer i hosting ? Hekko czy może linux? I jaki pakiet?

• 0

1. Presta ma funkcję multishop, czyli na jednej instalacji możesz mieć wiele sklepów, a każdy z tych sklepów swój szablon i swoją domenę.

Więc moduł kupujesz raz, a obsługuje ci wiele sklepów.

Tego typu moduły integrujące ze sobą różne serwisy są dość skomplikowane. Wymagają znajomości nie tylko presty, ale i API tego serwisu.

Napewno zakup już istniejącego modułu jest tańszy od napisanego na zamówienie.

Szukanie modułów zaczynaj od:

http://codecanyon.net/category/plugins/prestashop

Potem w sieci i na addonsach presty. A jak nic nie znajdziesz to możesz wrzucić ofertę tu na forum lub na oferii.

2. Na pocztę polską są już moduły, wystarczy wujkowi google zadać pytanie "prestashop poczta polska".

3. Wszystko zależy od tego ile chcesz mieć tych sklepów, ile w nich towarów, jaki spodziewany ruch itp. Na tym forum znajdziesz wątki dotyczące polecanych hostingów pod prestę. Omijaj tylko szerokim łukiem bubel o nazwie home.pl.

• 0

Czy możecie mi polecić jakieś materiały dla początkującego? Widziałem kilka książek i video kurs w języku polskim, ale nie wiem czy to jest coś warte, najbardziej zależy mi na wprowadzeniu do założenia sklepu, takie abc jak wystartować ze sklepem.

Czyli kiedy kupię szablon będę mógł w nim wszystko zmienić we własnym zakresie? Bez dodatkowych opłat?

Czy mogę tworzyć grafikę w photoshop i wykorzystywać ją na stronie w kupionym szablonie?

• 0

materialy? repozytorium Prestashop http://prestashopforum.pl/index.php/topic,14262.0.html oraz YouTube... tamsz ponad 50tys filmow na temat prestashop

zmiany szablonu: teoretycznie tak, ale tez pod warunkiem, ze znasz dobrze HTML, CSS i przynajmniej powyzej podstawowym PHP i Smarty. uklad graficzny, kolorstyke czy wlasne mozesz wprowadzic.

co do modulow i ich licencji (poprzednie posty) czy kupisz, czy zlecisz, zazwyczaj zawsze jest to licencja jednostanowiskowa. mozesz uzywac modulow w ramach jednego sklepu (czy wielu w formie multistore). no, chyba, ze wykupisz sovbie taki modul na wylacznosc z przekazaniem praw autorskich... ale mysle, ze cena nie bylaby warta swieczki ;)

• 0

Czyli zmieniając cokolwiek w szablonie nie łamię praw autorskich? Czy wszystkie szablony są też dostosowane do wersji mobilnych? Czy jeśli nie wszystkie to czy można jakoś temu zaradzić?

A jak to jest z bezpieczeństwem w prestashop, czy jest bezpieczny? od czego zależy bezpieczeństwo od szablonu?

• 0

jak wszedzie bezpieczenstwo zalezy od silnika... w szablonie raczej trudno o dziury... raczej wszlekie roboty, hakerzy itp. podklejaja sie pod konretne zmienne, pliki, zawierajace jakies zmienne itp. jezeli poprawnie poustawiasz dostepy do katalogow to nie powinno byc problemu. tutaj tez nalezy podkreslic, ze najwazniejszym elementem takiego zabezpieczenia jest sam serwer. jak ten nie jest w zaden sposob zabezpiczeony to raczej na wieksze bezpieczenstwo jakiejkolwiek storny nie masz co liczyc. Prestashop jest obecnie chyba najbardziej i najszybciej rozwijanym systemem eCommerce na rynku. takze i te dziury, jezlei tylko jakiekolwiek sie znajda, z chwila sa latane i naprawiane.

obecnie, pod wersje PS 1.6 ponad 90 a nawet 100% szablonow jest responsywnych, czyli RWD (Responsive Web Design) czyli przystosowanych do wszelkich rozdzielczosci wszelkich urzadzen stacjonarnych jak i mobilnych. i na to musisz zwrocic uwage, zeby szablon mial taka informacje. dwa, to tez przyszlosc, patrz czy szablon spelnia kryteria RetinaReady - to znowu jest przystosowanie szablonu do urzdzen Apple, to znowu wiaze sie z wielkosciami pikseli, w Apple te roznia sie od konwencjonalnych.

prawa autorskie... jak sama nazwa wskazuje, ktos jest tworca i wlascicielem modulu, czyli ma do niego nieograniczone prawa i moze na niego nakladac jakies restrukcje itp. owsze, mozesz trafic autora, ktory cos dla ciebie stworzy i pozwoli na rozpowszechnianie (uzyecie w wielu sklepach). jednak ma to tez zazwyczaj swoje warunki, tak jak i spora ilosc darmowych modulow krazacych po sieci na bazie licencji GNU. jednak, jezlei autor nie zezwoli wprost na insatlacje w wielu punktach (sklepach) to nawet jakbys za ten modul zaplacil polowe czy cala swoja pensje nie masz prawa go instalowac gdzie ci sie podoba. ale mozesz takie prawa wykupic za rozsadna cene i stac sie autorem, w rozumieniu zarzadca/, tego modulu. wtedy mozesz go instalowac gdzie ci sie zechce, mozesz go rozpowszechniac czy to darmowo czy odplatnie.... ale takie prawa kosztuja.

Edited by design4VIP (see edit history)

• 0

Dzięki bardzo za pomoc, bardzo mi pomogliście :)

Zaczynam w takim razie przygodę z PrestaShop.

Na jakich serwerach i hostingach macie swoje sklepy? Czy na jednym serwerze mogę mieć 2-3 sklepy? Czy to udźwignie?

Tak jak pisałem wcześniej czytałem pozytywne opinie o Hekko i linuxpl, czy w tym samym mieć domenę i serwer?

• 0

rozmawiałem z konsultantem linux mówił mi, że na 3 sklepy powinno wystarczyć WPRO, za to kiedy chciałbym przejść na VPS, przepada mi cały pozostały okres za WWW.

Biznes host z kolei ma ofertę z transferem 200GB, kosztuje mniej, za darmo są przenosiny na VPS z DirectAdmin.

NetDC nie wiele wiem na temat ich oferty, niestety nie mają chatu, co dla mnie jest istotne, większość opinii w internecie chyba pisali sobie sami, oferta z VPS z DA wychodzi tyle samo co w Biznes Host po rabacie 25%.

Więc chyba się zdecyduję na pakiet Biznes Host  premium 200GB serwera WWW na początek, a później zobaczę czy będzie potrzebny VPS, co o tym myślicie? Czy przeprowadzka (skopiowanie plików) z WWW na VPS jest trudne?

• 0

po pierwsze przeniesienie w linux na VPS isniejacego hostingu tez jest darmowe.... pytanie czy w BH tez przepisuja okres rozliczenia? watpie, bo ceny za bardzo rozbiezne. o BH w polaczeniu z presta tez wiele juz na wszelkich forach bylo pisane. tez nie wspolgra jak powinna. moze najpierw przed ostetcznym wyborem przelec sie po wzselkich forach branzowych, w kazdym znajdziesz watek(watki) na temat polecanych czy niepolecanych serwerow. poczytaj, porownaj tam opinie uzytkownikow, ktorzy raczej beda bardziej obiektywni i pisza raczej z autopsji a nie zachwalajac i obiecujac.... nie zapomnij, ze jak chcesz cos sprzedac to zawsze bedie mial najlepszy towar i bedziesz mowil to co chce uslyszec klient ;)

• 0

w linux i BH jest darmowe przejscie na VPS, ale kiedy mamy wykupiony WWW w linux i przechodzimy na VPS, przepada nam serwer, w BH oddają nam pieniądze za niewykorzystane miesiące. Tak mi powiedzieli konsultanci jednej i drugiej firmy.

Z tymi opiniami to jest ciężko, nie wiadomo które są prawdziwe i na ile aktualne są np. z roku 2013, firma mogła się bardzo zmodernizować.

Polećcie jakiś serwer i powiedźcie na jakich wy macie i jakie taryfy.

Myślałem, że wszystkie te serwery http://presta-shop.pl/hosting-dla-sklepu/ są w porządku

• 0

W cenie WPRO to na OVH masz VPS SSD 2.

No i masz do wyboru gotową dystrybucję z preinstalowaną prestą.

A to 200GB dysku to kit marketingowy :)

Ile milionów produktów trzeba by mieć w sklepie, żeby obrazkami zapchać taki dysk, bo reszta i tak do bazy jest zapisywana.

• 0

Ciężko z tymi serwerami, krótko mówiąc, nadal nie wiem co wybrać  -_- .

Przez ostatnie dni uczyłem się presta ze strefa kursów, mogę wszystkim polecić ten video tutorial, naprawdę świetny.

Zostało mi 6 ostatnich lekcji, narodziły mi się pytania i kurs nie rozwiał wszystkich moich ciekawości.

1.

Czy jest jakiś sposób, aby nie dodawać każdego produktu po kolei, uzupełniając wszystkie dane? Np. dodaję masowo cenę do wszystkich, mam wszystkie produkty w rzędzie i widoczny tylko jeden parametr i po kolei klikam na inne parametry i wprowadzam je, oszczędzając czas na wgrywaniu się i klikaniu.

2.

Mam postawiony serwer lokalny na WAMP, strony dość wolno się ładują (panel admina też), czy to wina wydajności komputera czy czegoś innego? U gościa na kursie chodziło wszystko bardzo szybko. Czy kiedy wgram pliki na serwer też tak będzie, czy powinienem mieć "mocny" komputer do zarządzania sklepem?

3.

Kiedy przeglądam sklep z szablonami jest opcja "PSD Included", o co z tym chodzi, co on zawiera? Domyślam się, że jest to plik Photoshopa, ale co w nim się znajduje i co z nim można zrobić?

Edit:

odnośnie punktu 1, znalazłem na forum zapytanie:

"

Do wprowadzania przecen stosuję metodę importu pliku csv .

Natomiast nie bardzo wiem , jak masowo przywrócić pierwotne ceny np po okresie promocji 

W pliku csv podaję - cena brutto - cena przed przeceną a wartość przeceny wpisuję "0" .

Niestety po imporcie wartość przeceny pozostaje bez zmian ."

czy w ten sam sposób mogę to zrobić z produktami? Np. stworzyć tylko produkty z nazwą, a resztę parametrów dodać w edytorze csv? Macie jakieś materiały na temat tego importu/eksportu do csv? Nic na ten temat jeszcze nie słyszałem

Edit:

http://www.leotheme.com/prestashop/themes/394-leo-bee-shop-prestashop-theme.html

jaka jest różnica pomiędzy wyborem wersji "personal", a "developer"?

Na dole strony jest napisane

"Get access to all our collection 96 Prestashop themes for only $99

And all future Templates are only available as long as you stay subscribed to the LeoTheme"

O co w tym chodzi ktoś się orientuje? Czy polecacie tę stronę?

Edit:

Przeszedłem ten kurs i jakbym chciał wszytko skopiować(szablon, produkty, zdjęcia), usunąć, a później przywrócić, czy się da?