Jump to content
  • 0

Jak przyspieszyć działajnie presty ?

MarioCCH

Question

Jak przyspieszyć działanie presty ?

Jakie z funkcji administracyjnych powinny być włączone a które nie powinny - by poprawić szybkość działania presty ?

Założyliśmy testowy sklep pod adresem :  http://www.maszyny.agrosiec.pl/sklep

Powiedzcie obiektywnie - jak on chodzi ?

Wydaje mi się, że straszliwie wolno - pomimo posiadania znikomej ilości produktów. 

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Czekam już ze 20 sekund i mi się jeszcze twój sklep nie załadował. Jako normalny użytkownik, stwierdziłbym, że strona nie działa i ją zamknął. :) Ale jak odświeżyłem stronę, działa już szybciej (włączył się jakiś mechanizm cache-owania?)

Świetnym narzędziem do sprawdzania szybkości stron, jest Google PageSpeed Insights - pokazuje co można mniej więcej przyśpieszyć.

Sposobów optymalizacji(przyśpieszenia Prestashop'u) jest mnóstwo. 

Odpowiadając na twoje drugie pytanie - jakie funkcje powinny być włączone, a jakie nie. Nie ma tutaj prawidłowej odpowiedzi. Zależy to w dużej mierze od hostingu, specyfiki sklepu (czy dużo produktów, czy tylko kilka), oraz od szablonu (z niektórymi szablonami, minify kodu HTML, CSS lub JS, może nie działać poprawnie). Najlepszą metodą dla Ciebie, będzie metoda prób i błędów. Sprawdź w jakiej konfiguracji twój sklep będzie działał najszybciej.

Pozdrawiam z miasta smogu

• 0

Artykuł, który podałeś, jest bardzo 'wysokopoziomowy'. Autor nie uwzględnia wielu zmiennych.

Wystarczy dodać odpowiednie nagłówki HTTP do odpowiedzi zwracanych do przeglądarki w przypadku żądań plików graficznych. Z tego co mi wiadomo, sam Prestashop nie oferuje takiej funkcji. Jest to operacja niżej poziomowa, związana ze zmianą konfiguracji serwera HTTP lub cache servera (w zależności od infrastruktury).

• 0

Artykuł, który podałeś, jest bardzo 'wysokopoziomowy'. Autor nie uwzględnia wielu zmiennych.

Wystarczy dodać odpowiednie nagłówki HTTP do odpowiedzi zwracanych do przeglądarki w przypadku żądań plików graficznych. Z tego co mi wiadomo, sam Prestashop nie oferuje takiej funkcji. Jest to operacja niżej poziomowa, związana ze zmianą konfiguracji serwera HTTP lub cache servera (w zależności od infrastruktury).

Podałem tylko linka do indexu strony..