casacare Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Witam, jestem totalnym laikiem i potrzebuję pomocy. Sama staram się skonfigurować sklep i aktualnie utknęłam na ustawieniach e-mail. Zaawansowane -> adres e-mail co ja powinnam tu powpisywać? nazwa domeny mailowejserwer SMTP nazwa użytkownika SMTP hasło SMTPSzyfrowaniePortTo powinny być jakieś dane sklepu czy własny e-mail ?mamy e-mail [email protected], który przypisany jest do serwera cdvet.home.pl I czy w tym miejscu ustawienia odpowiadają też za wysyłkę e-maili do klientów tuż po dokonaniu zamówienia? Jeśli nie to gdzie znajdę te funkcje? Pozdr, Ania Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Stawianie sklepu na hostingu home.pl nie jest wskazane pod żadnym pozorem, na normalnym hostingu wystarczy że pozostawisz włączona funkcje php mail i wszystko działa maile będą sie wysyłały w home niestety należy pokombinować. Praktycznie codziennie ktoś z home przychodzi na fora i pisze że ma problemy, to nie działa jedno albo drugie. To co powinno być wpisane powinnaś znaleźć na home, nazwa domeny mailowej to twó[email protected] nazwa użytkownika to chyba login do home.pl, hasło to twoje hasło do tego emaila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 casacare Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 Dzięki za odp. Jeśli nie postawię sklepu na hostingu home to co dalej robić? Co wpisać w te pola? Pozdr., Ania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 W jakie konkretnie pola? To co już napisałem a reszta to tak jak w home ci powiedzą co wpisać, ja już nie pamiętam a nie mam teraz dostępu do hostingu home na szczęście żaden z moich klientów już nie ma sklepu na home wszyscy uciekli na inne hostingi i żyje się im przyjemniej. Myślę że to ci pomoże: http://bfy.tw/1hq9 (pierwsze od góry ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 casacare Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 Czy sprawę rozwiąże np. mail na gmail.com - czy to zupełnie nie o to chodzi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Na dobrą sprawę to ustawienie w prescie phpmail rozwiąże sprawę ale obawiam się że nie na home.pl poza tym domena mailowa musi być w domenie sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 casacare Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 ok. strasznie się pogubiłam - to przez to, że zupełnie się na tym nie znam. Założyłam sklep na prestashop.com adres do sklepu podlinkowałam na już istniejącej stronie informacyjniej, która jest na home.pl Czy sklep prestashop musi być teraz przeniesiony na inny hosting czy to może zostać tak jak jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 To już Twój wybór gdzie trzymasz sklep i kto jest jego właścicielem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PMaster Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Na dobrą sprawę to ustawienie w prescie phpmail rozwiąże sprawę ale obawiam się że nie na home.pl poza tym domena mailowa musi być w domenie sklepu. Poniżej przeczytaj fragment informacji z home_pl o włączeniu dodatkowych filtrów antyspamowych - oczywiście to wszystko dla Twojego bezpieczeństwa 1. "WAŻNE! Adres e-mail nadawcy zawarty w nagłówku wiadomości musi istnieć w ramach konta, do którego nastąpiła autoryzacja. W przeciwnym wypadku wysyłka wiadomości nie zostanie zrealizowana. Dotyczy to programów pocztowych oraz skryptów, które obsługują wysyłkę wiadomości e-mail." (cytat z pomocy home_pl). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
casacare
Witam,
jestem totalnym laikiem i potrzebuję pomocy. Sama staram się skonfigurować sklep i aktualnie utknęłam na ustawieniach e-mail.
Zaawansowane -> adres e-mail
co ja powinnam tu powpisywać?
nazwa domeny mailowej
serwer SMTP
nazwa użytkownika SMTP
hasło SMTP
Szyfrowanie
Port
To powinny być jakieś dane sklepu czy własny e-mail ?
mamy e-mail [email protected], który przypisany jest do serwera cdvet.home.pl
I czy w tym miejscu ustawienia odpowiadają też za wysyłkę e-maili do klientów tuż po dokonaniu zamówienia? Jeśli nie to gdzie znajdę te funkcje?
Pozdr,
Ania
8 answers to this question
Recommended Posts