Stahoo Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Witam! Mam bardzo podstawowe pytanie dotyczące działania Prestashop. Od jakiegoś czasu pracuję nad sklepem i w sumie bez zastanowienia wprowadzam modyfikacje, które znajduję na forach i w tutorialach. Ponieważ mam też jakieś doświadczenie w Wordpressie naszła mnie taka oto refleksja - jak na wszystkie moje modyfikacje tematu i modułów wpłynie ewentualna aktualizacja?? Stosując analogię do Wordpressa, w Preście nie ma przecież tematu child i wszelkie modyfikacje przeprowadzam na istniejącym kodzie. Na logikę aktualizacja powinna zniwelować moje wszystkie zmiany. Jak sprawa wygląda w rzeczywistości?? Temat pewnie już był poruszany ale jakoś nie dokopałem się do niego mimo poszukiwań. Z góry dzięki i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Tak temat był już poruszany, na twoje zmartwienie zmiany zostaną nadpisane jeśli działasz na szablonie pod nazwą default-bootstrap, aby się od tego uchronić należy wyeksportować szablon pod zmieniona nazwą i na nim pracować. Dodatkowo zmian w modułach dotyczące plików tpl, css i js, również powinieneś dokonywać przy użyciu katalogu szablonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stahoo Posted September 8, 2015 Author Share Posted September 8, 2015 Działam na innym ściągniętym szablonie a zmiany, głównie css, wprowadzam w katalogu tegoż szablonu. Czy mam rozumieć, że jeśli nie zaktualizuję samego szablonu aktualizacje modułów są mi nie groźne?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Jeśli zmiany dokonywałeś głównie w katalogu szablonu, to raczej zmiany dokonane aktualizacją modułów nie powinny zaburzyć ich obecnego wyglądu, oczywiście może się zdarzyć tak że aktualizacja modułu przyniesie za sobą bardziej radykalne zmiany kontrolerów a w nich np. zmiany klas etc. ale jest to bardzo rzadko spotykane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts